economia
Protestes dels pescadors gironins durant el primer dia de vaga
Els pescadors de les comarques gironines, igual que els de tot Catalunya, fan vaga avui i demà en contra de la intenció de la Comissió Europea de fixar unes quotes per al 2025 que en el cas de la flota d’arrossegament limitaria l’activitat a només 20 o 28 dies l’any, segons l’eslora del vaixell. Els pescadors tenen clar que aquesta mesura suposaria la fi del sector. A banda de l’aturada d’activitat, ben palesa als ports pesquers, hi ha hagut concentracions de protesta a les 12 del migdia en diversos municipis del litoral, com ara Blanes, Palamós i Roses, en què els pescadors han rebut el suport d’ajuntaments i sectors econòmics.
Part dels pescadors gironins han anat fins a Madrid per fer pressió davant del Ministeri. Aquest és el cas de gairebé un centenar de pescadors de Roses. Tot i això, la concentració d’aquest migdia ha reunit cap a un centenar de persones, encapçalades per l’alcalde, Josep Maria Martínez.
Protesta a Blanes
També ha anat a Madrid el patró major de la Confraria de Pescadors de Blanes, Ferran Martínez. A la concentració de Blanes l’encarregat de llegir el manifest de la confraria ha estat l’alcalde, Jordi Hernández, que ha estat acompanyat de membres de la confraria i d’altres regidors del consistori.
En el text, titulat Volem menjar peix de la nostra costa, peix de llotja, peix sostenible!, es destacava que el fort i negatiu impacte que pot suposar la mesura: “Cap empresa pot sobreviure treballant només 27 dies a l’any. Amb la desaparició del sector primari, quedarà afectat tot el ventall d’empreses i persones vinculades al sector: pescadors, confraries, majoristes, menudistes, restauradors, transportistes, fabricants i tot el sector turístic vinculat.”
“Veiem el nostre futur amenaçat. Ens preocupa que el nostre llegat cultural i el patrimoni marítim desapareguin. Durant la pandèmia vam ser considerats essencials, però es veu que hem passat d’herois a malvats”, es deia en una altra part del manifest, en què es feia una crida a les administracions perquè se’ls ajudi a “preservar un patrimoni cultural i econòmic únic”.
Durant la protesta d’avui s’ha anunciat un nou acte de cara a demà, en què a més d’una concentració al Passeig del Mar, on es faran sonar xiulets, la flota pesquera es situarà al mig de la badia de Blanes i faran sonar les seves botzines. Des de la Confraria de Pescadors de Blanes s’ha fet una crida a la població a afegir-s’hi fent sonar clàxons dels cotxes o bé tocant la cassola si s’està a casa.
Protesta a Palamós
En la concentració de Palamós, segons explica l’ACN, hi han participat un centenar de persones, entre pescadors i representants dels sectors econòmics de la població. Com a Palamós també s’ha protestat amb xiulets i s’ha llegit un manifest que criticava que la reducció dels dies de pesca “és un plantejament absurd que conduiria al desmantellament total del sector en tal sols un any”. A l’escrit, els pescadors asseguren que “necessiten” que Brussel·les aprovi “una moratòria” per al 2025, que permeti mantenir les condicions actuals “com a solució transitòria” i, d’aquesta manera, “donar temps per fer les avaluacions científiques necessàries que donin dades objectives i sòlides per assentar el futur”.
El vicepresident de la Confraria de Palamós, Francesc Benaiges, ha subratllat que si la Comissió Europea tira endavant l’acord sobre les quotes per al 2025 “no tan sols suposarà la mort del sector, sinó que també tindrà conseqüències damunt l’economia d’uns municipis que viuen de cara al mar”. Benaiges lamenta que Brussel·les pensi en les grans flotes pesqueres a l’hora de fixar les limitacions, i que s’equipari “la pesca artesanal” amb aquella industrial. És impossible poder-nos mantenir treballant tan sols 27 dies; a la pràctica, és com si prohibissin la pesca d’arrossegament”, remarca Benaiges, que confia que la pressió dels Estats espanyol, francès i italià permeti tirar endavant un moratòria per al 2025.
A més, en el cas de Palamós, als problemes per a la pesca d’arrossegament, també se n’hi suma un altre, que afecta un dels productes estrella de la confraria: la gamba. Francesc Benaiges explica que aquesta setmana s’arribarà al topall de quotes fixat i que, a la pràctica, això suposarà que no en puguin pescar més. El vicepresident lamenta que a Palamós s’han fet els deures, perquè els pescadors s’han autoimposat vedes per regenerar els caladors, i també es capturen gambes amb xarxes més grans per evitar capturar els alevins. “El problema és que s’han fixat quotes per a tot el Mediterrani, i allò que caldria és que es fessin per territoris o confraries”, lamenta. Durant aquest 2024, des de Palamós n’han capturat 93 tones de gamba, una xifra similar -–fins i tot un xic menor– a la de l’any passat.
D’altra banda, l’alcalde de Palamós, Lluís Puig, ha assegurat que la proposta d’Europa suposa “un atac directe” a un sector estratègic del municipi. “Es traduirà en tancaments d’empreses i suposarà el final d’una flota de la qual en depenen moltes famílies, i que també afectarà peixateries i restauradors”, ha afirmat.