Girona
La majoria de confraries no veuen amb bons ulls l’acord pesquer de la UE
La majoria de confraries de pescadors gironines no veuen amb bons ulls l’acord que ha anunciat el Consell d’Agricultura i Pesca de la Unió Europea per l’any 2025 de reducció d’un 66% l’esforç pesquer de l’arrossegament en aigües catalanes. “És un mal acord, ja que per assolir les mateixes jornades del 2024 haurem de fer un gran esforç, tot i que moltes de les mesures ja les hem aplicat, estem en procés de canvi i no es pot canviar tot d’un dia per l’altre”, ha afirmat el president de la Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors i de Girona, Antoni Abad. Ell mateix ha detallat que l’acord també contempla “una reducció del 10% del TAC (quota de captures) de la gamba i canviar totes les malles de peix i gamba. El president conclou que cal esperar i llegir bé el document oficial per valorar i treballar-lo.
La Confraria de Blanes manté que el que els ofereix la Comissió Europea són “almoines”. En aquest sentit, el patró major de la Confraria de Pescadors de Blanes, Ferran Martínez, ha argumentat en declaracions a l’ACN que comportarà per a les barques “són molt importants” i ha donat per fet que moltes no podran seguir feinejant.”El que passarà serà que molts hauran de plegar. No estem d’acord amb el que s’ha signat per part dels ministres a Brussel·les i no descartem fer mesures de protesta més dures que les que hem fet fins ara”, ha assenyalat.
Per contra, la Confraria de pescadors de Palamós és l’única que veu amb bons ulls l’acord de la UE. El seu vicepresident, Francesc Benaiges, ha deixat clar, en declaracions també a l’ACN, que la proposta de reducció a 27 dies feia “impossible” continuar, però amb les excepcions que s’han aplicat ha dit que no ho notaran i seguiran sortint els mateixos dies que ara. Benaiges ha destacat que el model que ha adoptat Europa “és el que fa anys” que s’està aplicant a Palamós i s’ha posat a disposició d’altres confraries que ho necessitin. “Des de Palamós, però, confien que hi hagi un repartiment de quilos de gamba per a cada confraria i que no sigui global, ja que els preocupa la reducció d’un 10% que proposa l’acord”, ha indicat.