economia
El pressupost de la Diputació de Lleida augmenta un 5% superant els 172 milions d’euros el 2025
El president de l’ens, Joan Talarn, destaca la voluntat d’acord de la resta de grups de la corporació
El pressupost de la Diputació de Lleida per al 2025 augmenta fins als 172,4 milions d’euros, prop d’un 5% més que el d’enguany. El govern format per ERC, PSC, Unitat d’Aran (UA) i Pacte Local (PL) ha presentat la proposta de comptes aquest divendres, la qual es preveu aprovar al pròxim ple del 18 de desembre després que hagi rebut el vistiplau de la Comissió de Finances. El president de l’ens, Joan Talarn, ha destacat la voluntat d’arribar a un consens amb la resta de grups, especialment amb l’oposició, per fer uns comptes “on ser-hi tots”. Del pressupost destaquen partides per crear una nova marca que englobi aliments de Lleida i per contribuir a la creació de la indústria cultural, entre altres.
Concretament, el pressupost de l’ens per al 2025 ascendeix als 172.422.733 euros i ha registrar un increment del 4,84% respecte el d’enguany. En aquest sentit, Talarn ha recordat “el salt” dels comptes del 2023, els quals van augmentar un 10% respecte l’any anterior i ha destacat que aquest creixement “no pot ser exponencial cada any”. “Hem apretat moltíssim i hem buscat els diners necessaris per fer-los arribar als Ajuntaments”, ha dit. Així mateix, Talarn ha explicat que els grups de la corporació tenen l’objectiu comú d’ajudar als municipis” per contribuir al desenvolupament del territori. El pressupost s’ha augmentat en les àrees que incideixen “més” en els municipis, segons Talarn, com Cooperació Municipal i Comarcal amb 30’9 milions d’euros, Salut Pública amb 26’3 i Serveis Tècnics amb 24’8. Pel que fa a la resta d’àrees, Presidència està dotada amb 15,1 milions d’euros; Vies i obres amb 24,8; Medi Ambient i Finques amb 2,4; Noves Tecnologies amb 8,3 i Igualtat i Cooperació Internacional amb 2,2. En relació amb els organismes autònoms, el Patronat de Turisme tindrà un pressupost de 5,2 milions d’euros; l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI) de 12,7; les polítiques de Promoció Econòmica de 8,8 i Tributs Lleida s’incrementa fins als 9,5 milions d’euros.
Nova marca lleidatana
Una de les novetats dels comptes és la creació d’una nova marca que englobi els aliments de les comarques de Lleida, tot i que no s’ha concretat la quantitat de diners que es destinaran a aquest projecte. La intenció de la corporació és posar en valor als més de 600 productors de la xarxa d’Aliments del Territori i Tu.
Així mateix, amb un increment del 4,23% el pla de Cultura preveu destinar 300.000 euros a projectes impulsats pels consells comarcals i 235.000 per a entitats menors descentralitzades. Alhora, la Diputació preveu contribuir a la creació de la indústria cultural lleidatana amb 450.000 euros per a projectes de producció i reproducció musical, teatral i audiovisual.
Pel que fa a altres mesures, es destinaran 200.000 euros per potenciar Mont-rebei amb la millora dels accessos, la seguretat de les activitats esportives a l’aire lliure i les activitats aquàtiques, mentre que 900.000 euros es destinaran a l’organització d’esdeveniments firals. Així mateix, la Diputació referma la seva aposta per l’esport femení i incrementa el pressupost per a clubs esportius de la demarcació amb 545.000 euros.
El vicepresident primer, Agustí Jiménez, ha destacat l’increment d’un 3,3% del pla de Cooperació Municipal, el qual a través de la modalitat de transferències permetrà a tots els ajuntaments gestionar de manera més “àgil” el seu dia a dia. Així mateix, també ha remarcat un increment de la partida de Repte Demogràfic per la contractació de 13 tècnics que vetllaran pel repoblament, i ha destacat l’augment de la partida del Pla de Camins fins als 7 milions perquè ajuntaments millorin camins i vies d’accés.
Per la seva banda, la vicepresidenta Sandra Castro ha explicat que la Diputació dotarà la plantilla de 67 places per una “major tecnificació” de la feina administrativa amb la incorporació de 20 tècnics A1 i A2 i 47 d’auxiliars. A més, Castro ha posat en valor l’augment del pla de Salut als 6,8 milions, a més de 10 milions per a inversions.
En relació amb el turisme, el vicepresident Juan Antonio Serrano, ha destacat que el Patronat de Turisme Ara Lleida se centrarà en promocionar la demarcació amb un model turístic sostenible destinant prop d’un milió d’ajuts per ajuntaments, consells comarcals i entitats turístiques locals.
Finalment, la vicepresidenta Rosa Pujol ha explicat que el pressupost preveu destinar 3,2 milions d’euros al suport a les entitats del Tercer Sector i ha fet esment de l’increment en més de 130.000 euros del servei de transport, menjador i programes laborals per als usuaris de les Escoles Especials Llar de Sant Josep.
En Medi Ambient també es dona continuïtat a la prevenció d’incendis forestals i a la protecció civil amb 600.000 euros, mentre que pel que fa a l’àrea de Noves Tecnologies es millorarà les infraestructures tecnològiques, la digitalització i la gestió de dades, així com la ciberseguretat als municipis.