Prop de dos segles de Can Baldiret d’Olot
Aquesta històrica espardenyeria, amb 190 anys d’història, és el tercer negoci més antic de la ciutat i forma part del paisatge del centre
Hi ha comerços que formen part del paisatge típic de les ciutats i Can Baldiret d’Olot n’és un, que completa la postal de l’entorn de la plaça Major. Si es té en compte que hi han passat sis generacions d’una mateixa família i que és un establiment amb 190 anys d’història, queda clar que és un establiment dels anomenats de tota la vida. De fet, a Olot, només n’hi ha dos de més antics, la funerària Besora i la pastisseria Callís.
Can Baldiret el va crear el 1834 Sebastià Palou, que al principi feia de torner i més endavant de cadiraire. La seva filla, Margarida Palou, casada amb Agustí Quintana, va instal·lar-hi l’espardenyeria. La besàvia i rebesàvia de l’actual generació, Maria Reixach Pagès, que va morir el 2014, va deixar el negoci a mans de les dues filles, Assumpció i Magdalena Quintana, i quan aquesta última es va jubilar, el negoci va passar a la seva neta Assumpció Estartús Quintana i més endavant també al fill d’aquesta Jordi Rubió Estartús. Ella és la titular del negoci i hi treballen en Jordi i la seva dona, la Judit.
Can Baldiret ha estat sempre el punt de visita obligat per als qui necessitaven espardenyes noves. També i durant molt de temps, per als qui havien de comprar esclops, cordes i capses, i un punt de venda de les Xiruca que es fabricaven a Tortellà. Més endavant, van anar incorporant sabatilles esportives alternatives a les marques de primer nivell, que només es podien trobar a les botigues d’articles d’esport.
Renovació
A partir de la pandèmia i amb la Magdalena ja retirada, Can Baldiret va consolidar una línia iniciada abans amb la incorporació de moltes més marques, moltes de renom, com ara Toni Pons i Munich, per posar només dos exemples. A més, a partir d’aquell moment, Assumpció Estartús, Jordi Rubió i la seva dona, Judit Birba, han anat fent petites actuacions a la botiga, que té l’entrada principal pel carrer Ferrarons, i una altra pel carrer Serra Ginesta. Tot i això, han volgut mantenir l’essència de l’establiment, mantenint la façana històrica del carrer Ferrarons, el terra hidràulic, els bancs, les estanteries i el taulell, que són els originals.
Consultats sobre el secret de la longevitat del seu negoci, Jordi Rubió afirma que han estat fidels als principis bàsics de la rebesàvia. “Treballar, treballar i treballar. El secret és el tracte i les maneres de fer”, diu, tot remarcant que Can Baldiret ha estat per a totes les generacions una manera de viure.