economia
El Consell d’Economistes, contra l’impost sobre les energètiques perquè les “demonitza”
El president del Consell General d’Economistes (CGE), Valentín Pich, lamenta que el govern estatal hagi aprovat l’impost a les energètiques –si bé després el Congrés l’ha tombat–, ja que considera que “demonitza” el sector. En una valoració de les novetats fiscals per al 2025, Pich qüestiona el fet que “s’imposin i es treguin” impostos en funció de “jugades polítiques independentment de la recaptació i els efectius impositius que hi pugui haver”.
Els economistes de l’Estat consideren que es “demonitza” els grans sectors, com ara les energètiques i la banca, que es veuen de mal ull perquè guanyen diners. Després de mostrar-se contrari a impostos especials a sectors concrets, el CGE aposta per introduir incentius perquè les companyies reinverteixin més. “No entrem en processos parlamentaris ni en joc polítics. No ens acaben de convèncer impostos especials per a determinats sectors. Quan els sectors guanyen diners, paguen impostos i quan en perden, és el seu problema. Des del punt de vista empresarial, això és demonitzar.” Tot i la queixa, les grans energètiques podran reduir el pagament del gravamen temporal fins a un 60% si afronten inversions estratègiques per a la transició ecològica i la descarbonització.
En la valoració sobre la fiscalitat, el CGE lamenta que s’obri una “bretxa fiscal” entre les persones físiques i les empreses, en relació amb la tributació d’estalvi, en apujar-se el tipus fins al 30% de l’IRPF, mentre que l’impost de societats reduirà els tipus fins al 20% el 2029. Recorden que s’augmenta la doble imposició de les persones físiques, perquè els dividends poden arribar a tributar al 30%, mentre que, a partir del 2029, els dividends entre societats tributaran només a l’1%. “Es rebaixa la factura fiscal per a les societats incrementant la reserva de capitalització, en contra dels empresaris, sense incentiu fiscal”, assenyalen.