Economia

Nova York i el Food as a Service

Nova York i, particularment Manhattan, han recuperat els nivells d’ocupació comercial d’abans de la pandèmia

A finals de 2024 el New York Times publicava un article amb un títol suggerent i engrescador: les obertures de nous restaurants revitalitzen la façana comercial de Nova York.

L’article es fa eco d’un informe publicat pel departament d’urbanisme de la ciutat, i parla de com Nova York i, particularment Manhattan, han recuperat els nivells d’ocupació comercial d’abans de la pandèmia. Segons l’informe, l’auge de la restauració ha contribuït notablement a la recuperació.

Xifra l’ocupació de locals en un 89%, fet que ens encaixa força a Eixos.cat amb el nivell d’ocupació pre-pandèmia que hi vam mesurar al 2019, que era, precisament, del 89%.

Si no em creieu, us convido a veure la presentació de l’informe que vam fer a l’Ateneu Barcelonès: “Barcelona & New York, el poder de les dades”.

A l’informe de Nova York que vam fer al 2019 ja ens va sobtar una dada: Manhattan, que tenia la mateixa població resident que Barcelona ciutat (1,6M) i la mateixa extensió de teixit urbà consolidat (uns 55 km2), tenia la meitat d’establiments que Barcelona. Barcelona rondava els 60mil, i Manhattan en tenia 30mil. Però Barcelona i Manhattan tenien el mateix nombre de restaurants: uns 3mil. En proporció al nombre d’establiments, a Manhattan hi havia el doble de restaurants. Per contra, mentre a Barcelona hi trovàvem 39 mercats municipals alimentaris i milers d’establiments d’alimentació especialitzada, a tot Manhattan només hi vam trobar un mercat alimentari (l’Essex Market). I, a tot Manhattan, 55 carnisseries, en front de les més de 500 que haviem mapejat a Barcelona.

La conclusió que vam treure és que, si vius a Manhattan i t’agrada cuinar a casa, no ho tens tan fàcil com si vius a Barcelona. De fet, si vius a Harlem i busques establiments d’alimentació fresca especialitzada, ho tens fotut. Al 2019 a Manhattan ja s’estilava el “food as a service”, el menjar cuinat i servit per un establiment de restauració.

Quan vaig visitar Nova York per presentar l’informe al departament de desenvolupament econòmic de la ciutat, vaig poder parlar amb el secretari del president del borough de Manhattan. Em confessava que ell s’havia mudat a Long Island perquè li agradava molt cuinar i les cuines dels apartaments de Manhattan eren massa petites. Curiosament, un “cartoon” pel Newyorker que va sortir al març del 2019 ironitzava sobre el mateix. Una agent immobiliària mostrava un apartament a una parella jove i els deia: “I aquí teniu la cuina dels qui agrada menjar a fora.”

Aleshores, si això ja era així al 2019, per què és notícia que la restauració hagi ocupat un percentatge de locals més gran que la resta d’activitats comercials a Nova York? “No news is good news”, suposo. Que no hi hagi novetat i tot torni a la normalitat, després del que hem passat tots plegats, és una molt bona notícia.

.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia