ECONOMIA
La Cecot exposa a Puigdemont el seu rebuig a la reducció de la jornada laboral
La Confederació Empresarial Comarcal de Terrassa (Cecot) ha traslladat al president de Junts, Carles Puigdemont, la seva preocupació per l’aprovació de la reducció de la jornada laboral de 37,5 hores per part del Consell de Ministres del Govern d’Espanya. Representants de la Cecot, encapçalats pel seu president, Xavier Panés, i una delegació de Comertia, encapçalada pel president Ignasi Pietx, s’han reunit aquesta tarda amb Puigdemont a Waterloo. En la trobada també han tractat temes com la caiguda de productivitat respecte d’altres països europeus, la competitivitat fiscal de les empreses, la sobrecàrrega burocràtica i administrativa i l’increment de l’absentisme laboral.
Panés ha valorat que la reducció de la jornada laboral “arriba en un moment de pèrdua de competitivitat de l’economia espanyola, que viu una crisi de productivitat respecte als seus competidors més immediats. I no sembla que Espanya disposi d’un pla concret d’augment de la productivitat de l’economia que permeti impulsar l’increment salarial”. La Cecot alerta que el PIB a Catalunya ha deixat de superar la mitjana europea des de fa cinc anys, i que entre el 2000 i el 2023 només ha crescut un 0,46% anual de mitjana. “Aquest empobriment relatiu es produeix malgrat que hi ha més persones treballant que mai (4,2 milions a Catalunya, 21,8 milions a Espanya) i que el PIB assoleix màxims històrics (292.000 M€ a Catalunya)”, ha manifestat Panés a Puigdemont, a qui també ha exposat que les causes són, sobretot, “la caiguda de la productivitat, l’absentisme creixent i la manca de treballadors i treballadores qualificats en molts sectors.”
La Cecot demana als grups polítics que no donin suport a la reducció de la jornada laboral i, si cal, que s’esmeni la totalitat de la proposta, amb l’objectiu de tornar al “marc del diàleg social i les taules de negociació col·lectiva.” “No podem perdre de vista que les empreses han de ser competitives i aquí hem d’ajudar tothom. Tant administració, empresariat, com plantilles”, ha dit Panés.
La Cecot afegeix que, per millorar les condicions del treballadors i disposar d’una economia més dinàmica i sostenible, cal centrar el debat en “la reconversió del nostre model econòmic cap a un de més valor afegit que permeti una major generació de riquesa, una millora del seu repartiment i la creació d’una millor ocupació.”