economia
Seat reclama solucions per mantenir uns resultats “rècord”
Griffiths manté l’aposta del grup per l’electromobilitat però exigeix als governs “el mateix grau de compromís”
Tot i haver obtingut aquest 2024 uns resultats “rècord”, el president de Seat i Cupra, Wayne Griffiths, ha fet avui una crida a solucionar dues grans amenaces de present i futur: els aranzels fixats per Europa als cotxes fabricats a la Xina que afecten de ple el model Cupra Tavascan perquè es fabrica allà i l’escàs impuls de les vendes de vehicles elèctrics per culpa de la manca a tot Europa d’unes polítiques públiques decidides que incloguin incentius directes a la compra. Griffiths creu que Seat –que agrupa les marques Seat i Cupra– ha fet els deures i ara toca que els altres implicats s’esforcin per evitar que s’acabi posant en perill la indústria del motor.
Tot i que el benefici net es va situar en els 522 milions d’euros, un 4,7% menys a causa del menor ús de crèdits fiscals, Seat va augmentar al 2024 les vendes un 1,4%, fins els 14.530 milions, i va obtenir 633 milions de benefici operatiu, un 1,3% més. S’han aconseguit aquests resultats, però, ha posat en valor Griffiths, perquè l’empresa recull els fruits de “la clara estratègia” marcada fa cinc anys, no pas perquè l’entorn hagi estat fàcil. Preocupa especialment l’impacte dels aranzels imposats per la Unió Europea per protegir la indústria local. El directiu de Seat ha reconegut que s’hi està treballant i a Brussel·les entenen el problema i hi ha “voluntat” per acceptar que el totterreny elèctric dissenyat i desenvolupat a Martorell ha de ser considerat europeu i no xinès, per això confia en trobar una solució, tot i que alerta que “s’acaba el temps”. Aquest 2024, aquests aranzels han estancat la rendibilitat de Seat i Cupra en el 4,4%, lluny del 5% planificat, i tindrien per l’any que ve un impacte “molt gran, de centenars de milions d’euros”. Griffiths havia advertit anteriorment que la crisi del Cupra Tavascan fa perillar 1.500 llocs de treball directes, però avui ha evitat quantificar l’impacte assegurant que “assumir les pèrdues pels aranzels no és una alternativa, hem de trobar una solució”.
L’altre gran front obert, i aquest encara té unes repercussions més grans perquè l’empresa va apostar en el seu dia per l’electromobilitat i no abandonarà aquest camí tot i els entrebancs, és aconseguir que Espanya i Europa impulsin amb valentia i decisió el mercat dels vehicles elèctrics. “Nosaltres hem fet els deures, hem presentat models elèctrics, hem fet la major transformació de la nostra història i hem invertit 10.000 milions d’euros, 3.000 a la planta Martorell (...) volem el mateix nivell de compromís dels líders d’Espanya i d’Europa”, ha advertit Griffiths, que reclama “incentius clars i convincents” per als consumidors, a més d’augmentar els punts de recàrrega i campanyes de promoció i sensibilització. Com ja va fer quan el president de la Generalitat, Salvador Illa, va anunciar el pla que pretén mobilitzar 1.400 milions per impulsar el cotxe elèctric i multiplicar per quatre els punts de recàrrega, el directiu ha celebrat l’aposta de la Generalitat, però ha reclamat que els altres governs es posin les piles. Quan Seat va apostar per aquest mercat, ha recordat, els plans apuntaven que aquest any les vendes de cotxes elèctrics a Europa representarien el 25% del total, “i estem a la meitat, al 13%, i Espanya pitjor, al 5%”. Amb aquest escenari, calcula el president de Seat i Cupra, es fabricaran models de combustió interna a Martorell “com a mínim fins a finals d’aquesta dècada”. Adverteix, però, que “no hi ha pla B” a la transformació verda.
De moment, aquest any s’actualitzaran i redissenyaran els models Seat Ibiza i Arona, i es farà història amb el llançament a la primera meitat de l’any que ve del primer vehicle elèctric produït a Martorell, el Cupra Raval. Per poder començar a fabricar el Cupra Raval i a continuació el Volkswagen ID.2, Seat va engegar a l’agost les obres per implantar la plataforma elèctrica a Martorell. Ara com ara, no es contempla el llançament d’un model Seat elèctric: “No és ara una prioritat, però ho serà a partir del 2030, fabricar cotxes petits urbans elèctrics per sota dels 25.000 euros a Europa i guanyar diners és complicat, però segur que hi arribarem”, ha apuntat Griffith. Tot i això, ha deixat clar el directiu, “no ens podem permetre invertir en projectes que no són rendibles, serà el moment d’electrificar Seat quan hi hagi un 20, 30 o 40% de vendes de cotxes elèctrics, no amb un 5%”.
Pel que fa als seus plans per entrar amb Cupra als Estats Units, Griffiths ha assegurat que l’empresa manté l’objectiu de fer-ho abans del 2030 tot i el terrabastall econòmic encetat per la nova era Trump. Serà aquest primer semestre quan decidirà on produirà per vendre al gegant americà. “Els aranzels no canviaran els nostres plans”, ha assegurat el directiu. A banda de parlar dels seus resultats anuals, Seat ha anunciat avui la creació de la fundació Seat Cupra per impulsar el talent juvenil, de la qual donarà properament més detalls, i una exposició per commemorar els seus 75 anys, que es podrà veure al proper Saló de l’Automòbil de Barcelona, a principis de maig.