economia
3.161 empreses afectades, l’impacte directe dels aranzels de Trump
Mouen un volum de vendes de 4.350 milions d’euros, el 4,3% del total d’exportacions catalanes al món
Els aranzels anunciats pel president dels Estats Units, Donald Trump, afectaran 3.161 empreses a Catalunya que exporten regularment al país, amb unes vendes totals que superen els 4.350 milions d’euros. Suposen el 4,3% del total d’exportacions catalanes al món. Aquest és l’anàlisi preliminar que l’agència pública per la competitivitat de l’empresa, Acció, fa de l’impacte directe dels nous gravàmens, informa l’ACN, tot i que encara s’estan fent anàlisis i falta concretar el cost exacte que suposaran. A més, les repercussions aniran amb tota seguretat molt més enllà, ja que com alertava un informe recent d’Acció, la política proteccionista de Trump –sumada a la resta de polèmics fronts, com ara la política migratòria– també pot fer pujar el preu de les importacions –en el cas de Catalunya, és dependent sobretot de combustibles i productes farmacèutics nord-americans–, rellançar l’escalada inflacionista a tot el planeta, encarir de nou el finançament i tot plegat fer caure Europa en la recessió.
El govern es reunirà demà a la Vall de Núria per començar a articular una resposta. Ho ha avançat el conseller de la Presidència, Albert Dalmau, que en tot cas ha demanat evitar “confrontacions internes i estar units” en la resposta als aranzels. Dalmau ha recordat que el president de la Generalitat, Salvador Illa, ha convocat els agents socials dilluns al Palau de la Generalitat per abordar la situació a partir de la resposta que plantegi el president del govern espanyol, Pedro Sánchez.
Actualment, els EUA són la primera destinació de les exportacions catalanes fora d’Europa, i els sectors més perjudicats pels aranzels anunciats seran, per volum d’exportació, el químic, el farmacèutic, el de maquinàries i equips, l’agroalimentari i el metall. L’any passat, el sector de les indústries químiques va exportar al mercat nord-americà per valor de 1.164,9 milions d’euros, un 26,8% del total, mentre que els productes farmacèutics van suposar 707,1 milions (16,3%) i la maquinària i equips 479,1 milions (11%). Els segueixen el sector de l’agroalimentació i el de la metal·lúrgia. Dins d’aquests sectors, i d’acord amb les dades d’Acció, els productes més afectats tenint en compte que tenen una ràtio superior d’exportacions als EUA seran els de perfumeria i cosmètica, els farmacèutics, la maquinària, les motos, els reactius de diagnòstic, l’oli d’oliva, el vi i el cava.