economia
L’FMI anticipa “rebaixes notables” en el creixement de l’economia mundial per la guerra aranzelària provocada per Trump
L’organisme descarta una recessió però insta els països a aplicar reformes per millorar l’estabilitat financera
El Fons Monetari Internacional (FMI) anticipa “rebaixes notables” en les pròximes projeccions de creixement de l’economia mundial –que publicarà la setmana vinent–, així com un increment de la inflació, però descarta per ara una recessió.
“L’augment de les barreres comercials impacta directament en el creixement”, ha dit aquest dijous la presidenta de l’FMI, Kristalina Georgieva, que ha avisat que la guerra aranzelària provocada per Donald Trump posa “a prova la resiliència” de l’economia i que la “incertesa” entorn de la política comercial està “literalment fora de control”. Així, ha instat els estats a “posar ordre a casa seva”: “En un món d’incertesa, no hi ha espai per demorar reformes que millorin l’estabilitat econòmica i financera”.
La presidenta de l’organisme ha apuntat que la guerra comercial oberta en els últims dos mesos és un “recordatori que vivim en un món de canvis sobtats i radicals”. “Això ens fa una crida a respondre amb saviesa. Un món econòmic més equilibrat i resilient està al nostre abast i hem d’actuar per assegurar-lo”, ha expressat.
Per Georgieva, les tensions comercials desencadenades arran de la política aranzelària de Trump eren “una olla bullint lentament durant molt de temps que ara està desbordada”. “Les distorsions comercials com les barreres aranzelàries i no aranzelàries han alimentat les percepcions negatives sobre un sistema multilateral que sembla no haver aconseguit condicions equitatives”, ha admès. “Els desequilibris comercials alimenten encara més les tensions”, ha afegit.
A parer de la presidenta de l’FMI, el factor de la “seguretat nacional” ha portat al “ressorgiment” de l’autosuficiència entre els governs nacionals que reforça la idea que la fabricació de productes com els microxips o l’acer “s’ha de fer a casa encara que això impliqui pagar més”. “En un món multipolar, el lloc on es produeix una cosa pot importar més que el seu cost”, ha indicat.
Georgieva ha subratllat que la taxa d’aranzels efectiva imposada pels Estats Units “ha tornat a nivells mai vistos en dècades” i ha avisat dels “efectes indirectes” d’aquests sobre els països més petits. “A mesura que els gegants –els Estats Units i la Xina– s’enfronten, els països més petits queden atrapats en els corrents creuats”.
L’FMI també ha alertat dels “costos” derivats de la incertesa provocada per les tensions comercials entre Washington i Pequín. “En un món amb gravàmens bilaterals variables, la planificació es fa difícil i el resultat és: vaixells sense saber a quin port dirigir-se, decisions d’inversió postergades, volatilitat en els mercats financers, augment de l’estalvi com a precaució”, ha remarcat Georgieva, ue ha afegit que “el proteccionisme erosiona la productivitat a llarg termini”.