ECONOMIA
Freixenet planteja un ERO de 180 treballadors pels efectes del canvi climàtic
El grup Freixenet planteja un Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO) de 180 treballadors, gairebé un 25% de la plantilla, arran dels “reptes” provocats pel canvi climàtic. En un comunicat, l’empresa del sector del cava assegura que ha hagut de prendre mesures “urgents” per “garantir el desenvolupament sostenible del negoci en el futur”, després d’una sequera que ha provocat “greus interrupcions” en la indústria. La manca d’aigua també els ha augmentat els costos i els ha reduït la producció. Freixenet diu que aborda l’ERO amb una “profunda consciència” del seu impacte i garanteix un “diàleg obert” quan arrenqui la negociació amb els representants dels treballadors.
“Les reserves reduïdes i l’augment dels costos de les matèries primeres han agreujat el desajust entre la demanda del mercat i la sostenibilitat operativa”, afirma el comunicat. La companyia remarca que tot plegat ha abocat el sector del cava “a una crisi sense precedents”.
Freixenet defensa que el pla anunciat aquest dijous “marca un pas important cap a la sostenibilitat a llarg termini”. “La companyia està decidida a superar aquest repte sent més forta”, conclou. L’ERO arriba després que l’any passat Freixenet fes un Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) que va afectar 615 empleats.
CCOO s’hi oposa
CCOO ha rebutjat l’ERO anunciat i ha demanat a la direcció del grup que retiri l’expedient, que consideren “injust i inacceptable”, i que s’assegui a negociar mesures alternatives per afrontar l’impacte que el canvi climàtic té en la producció. En un comunicat, el sindicat, que compta amb més del 87% de la representació al Grup Freixenet, ha avisat que posarà en marxa una “ofensiva sindical” en defensa de tots els llocs de treball, la primera la participació en la manifestació de l’1 de maig amb un espai propi.
CCOO recorda que fa temps que denuncia la situació que pateix el sector del cava a causa de la sequera i del canvi climàtic i torna a reclamar al Consell Regulador del Cava que treballi amb tots els agents que componen el sector per buscar les solucions necessàries. Així, demana que es flexibilitzi la normativa per elaborar el cava, igual que han fet altres denominacions d’origen.