Opinió

Promesa

Eli­mi­na­rem el límit dels 80 km/h a l'entorn de Bar­ce­lona i esta­bli­rem límits de velo­ci­tat raci­o­nals en funció de la situ­ació viària de cada car­re­tera”. Aquesta és la pro­mesa elec­to­ral esta­blerta en el pro­grama amb què el pre­si­dent Mas i CiU van pre­sen­tar-se a les elec­ci­ons de novem­bre. No hi ha dubte que les raons pel canvi han estat diver­ses, i que el vot té mul­ti­tud de dimen­si­ons i moti­va­ci­ons. Tan­ma­teix, aquesta mesura va con­ver­tir-se en un dels símbols del canvi i de la tasca d'opo­sició al govern tri­par­tit i és, per tant, un man­dat de la sobi­ra­nia popu­lar.

Aquests dies estem veient com hi ha molts dub­tes i ambigüitats, a vega­des sor­gi­des del mateix govern, sobre el com­pli­ment d'aquesta pro­mesa. Em costa creure que els dub­tes sor­gei­xen de la supo­sada efec­ti­vi­tat de la mesura, ja que això vol­dria dir que l'opo­sició feta per CiU hau­ria estat opor­tu­nista i man­cada de rigor. Les decla­ra­ci­ons del con­se­ller Reco­der, en canvi, mos­tren una posició sen­sata i cohe­rent amb la pro­mesa elec­to­ral: supressió dels 80 km/h i regu­lació de la mobi­li­tat amb un sis­tema de velo­ci­tat vari­a­ble que per­meti velo­ci­tats ele­va­des en funció del trànsit de la via. Si aquest és el camí, alguns el con­si­de­ra­ran una con­tra­dicció o un incom­pli­ment, i d'altres un atemp­tat a la segu­re­tat vial. Sem­bla lògic que mem­bres des­ta­cats de l'ante­rior Ser­vei Català de Trànsit defen­sin la mesura, i que a més rebin el suport de veus molt res­pec­ta­bles com la de Pere Navarro, de la DGT. Tan­ma­teix, els seus argu­ments es basen sem­pre en un impacte que mai no ha estat del tot clar i trans­pa­rent. Sobre­tot perquè els estu­dis uti­lit­zats per l'ante­rior Govern van ser sem­pre cai­xes negres on es feia impos­si­ble conèixer la meto­do­lo­gia, cri­te­ris i pro­ces­sos d'ava­lu­ació imple­men­tats.

Dit això, no hi ha dubte que el nom­bre d'acci­dents s'ha reduït en aquests anys. Però el que és relle­vant és ser capaços d'aïllar l'impacte dels 80 km/h sobre la segu­re­tat vial, tenint en compte l'existència d'altres fac­tors simul­ta­nis que han tin­gut un clar efecte sobre la mobi­li­tat i els acci­dents, com la crisi econòmica i l'evo­lució del preu dels car­bu­rants. Sense con­tro­lar tots aquests fac­tors en un estudi seriós i trans­pa­rent, no serem capaços de conèixer l'autèntic impacte de la mesura i la idoneïtat d'eli­mi­nar-la. Per il·lus­trar-ho, i assu­mint la limi­tació d'aquest exer­cici, només cal aga­far les dades de les esta­ci­ons de con­trol de la DGT a St. Vicenç dels Horts, St. Feliu del Llo­bre­gat, Sant Boi del Llo­bre­gat i Sant Just Des­vern i com­pa­rar les velo­ci­tats mit­ja­nes, els acci­dents amb vícti­mes i la inten­si­tat mit­jana diària abans i després de la mesura.

Men­tre la reducció en la velo­ci­tat mit­jana va ser d'un 13% l'any 2008 (pri­mer any d'implan­tació a 1 de gener) res­pecte del 2007, i del 4% en el nom­bre de vehi­cles dia­ris, els acci­dents amb vícti­mes van créixer en els trams de St. Vicenç dels Horts (3,5%) i a St. Just Des­vern (16%), i van caure a St. Feliu del Llo­bre­gat (-5%) i a Sant Boi (-2%), tot i que en mag­ni­tuds molt simi­lars a la cai­guda del trànsit. Ens hau­ran de convèncer molt de l'impacte de la mesura, i sobre­tot, ho hau­ran de fer amb trans­parència i rigor si final­ment s'incom­pleix una pro­mesa que, ara, només està en risc.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.