Economia

Catalunya queda molt endarrerida

El PIB català augmenta per sota de la mitjana estatal en l'última dècada

La convergència amb Europa avança només 2,75 punts

Múrcia, Madrid
i Andalusia, les
que més creixen del 2000 al 2009

El creixement econòmic de Catalunya s'ha situat per sota de la mitjana estatal en l'última dècada. Així es constata de l'estudi Balanç econòmic regional, que ha elaborat la Fundació de les Caixes d'Estalvi (Funcas), i que repassa l'evolució de les principals magnituds econòmiques de les comunitats autònomes en el període 2000-2009.

El producte interior brut (PIB) de Catalunya ha crescut una mitjana del 2,05 per cent en l'última dècada, una xifra que se situa lleugerament per sota de la mitjana estatal, que ha estat del 2,21 per cent per a aquest període. Catalunya es col·loca així en la desena posició entre les disset autonomies de l'estat en una classificació que encapçalen Múrcia (2,83 per cent), Madrid (2,51 per cent) i Andalusia (2,48 per cent). Entre les autonomies que menys creixen ens trobem Astúries (1,69 per cent), Balears (1,86 per cent) i Castella-la Manxa (1,91 per cent).

Segons s'explica en l'estudi dirigit per Pablo Alcaide, director del departament d'estadística regional de Funcas, el creixement econòmic de les diferents autonomies està sustentat principalment per l'augment de la població, influenciat en part per la immigració estrangera. No obstant, també destaquen algunes autonomies, com Extremadura (2,41 per cent), que han crescut força malgrat tenir un feble augment de la població, i altres, com Catalunya o les Balears, on el destacat creixement poblacional no s'ha traslladat als indicadors econòmics.

Un altre punt negre

Aquest endarreriment de Catalunya queda reflectit també en l'índex de convergència amb la Unió Europea, que en el cas català ha avançat només 2,75 punts en la última dècada, davant els 8,44 punts de la mitjana estatal. Davant un índex 100 de la UE-15, Madrid encapçala el rànquing amb 131,35 punts, seguit de Navarra (126,5 punts), el País Basc (128,6 punts) i Catalunya (111,78 punts).

I encara que en aquestes quatre primeres posicions no es produeixen canvis respecte a la situació de l'any 2000, sí que es retallen significativament les distàncies. Catalunya ja té pràcticament a tocar Aragó, després que en l'última dècada avancés 9,4 punts i es col·loqués en un índex 110,7. Castella i Lleó també fa un salt important en avançar 17,2 punts i arribar a un índex de 105,3. Els avenços més importants dintre de l'índex de convergència es donen al País Basc (18,3 punts), Extremadura (16,8 punts) i, precisament, Castella i Lleó.

A l'altra banda se situa Balears, que perd 8,2 punts de l'índex de convergència, i Múrcia, que malgrat l'alça del PIB, només guanya 1,68 punts. “Encara que Múrcia ha crescut molt en l'última dècada també ha rebut molta població, cosa que fa que la riquesa quedi més repartida”, conclou Alcaide.

Les claus

Tres de cada quatre empreses ja s'apunten a la recuperació

B.B

Quatre de cada deu empreses de l'estat preveuen tancar aquest exercici igual que el 2010 i una mica més d'un terç preveuen una millora de resultats, segons l'enquesta de perspectives empresarials d'Adecco feta a més de 1.400 directius espanyols. “Tres de cada quatre empreses catalanes pensen que ja s'ha abandonat la senda baixista per afrontar la recuperació”, apunta el mateix estudi, que es va fer públic ahir.

Ocupació

Malgrat això, la creació d'ocupació encara trigarà una mica a arribar i, així, el 74% de les empreses catalanes no preveuen incorporar cap treballador aquest exercici. De les que sí que ho faran, el 44,4% optaran per la contractació temporal.

Ritme de sortida

Ja a escala estatal, les dades de l'estudi constaten que tres de cada quatre empreses creuen que la crisi econòmica es tancarà de forma definitiva més enllà del 2012 i el 44% preveuen trigar fins a cinc anys a créixer al mateix ritme que abans de la recessió. També n'hi ha de més optimistes: el 33% creuen que l'any 2013 se situarà al mateix nivell que abans de la crisi i fins i tot un 19% creuen que això ja passarà l'any que ve.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.