ecolasetmana

El tsunami d'Aena

Els aeroports tornen a situar-se en l'epicentre de l'actualitat després que s'anunciï una vaga per Pasqua i vacances d'estiu.

Les caixes i els bancs (algunes més que altres) també han rebut una bona sacsejada aquesta setmana, però de realitat. L'origen del seu terratrèmol no prové de les profunditats del mar sinó del Banc d'Espanya

AENA torna a estar enmig d'un ter­ratrèmol labo­ral d'una escala simi­lar a la que ha vis­cut tràgica­ment el Japó aquesta set­mana. La con­vo­catòria de vaga dels tre­ba­lla­dors per a dates clau en les vacan­ces de Set­mana Santa i d'estiu ha fet enge­gar mol­tes alar­mes al sec­tor turístic.

Encara que es tracta d'una con­vo­catòria legal (no anun­cien malal­ties plu­rals com els con­tro­la­dors al mes de desem­bre) i que estarà coberta pels ser­veis mínims, els dar­rers epi­so­dis de vaga i altres suc­ces­sos natu­rals, com les cen­dres volcàniques pro­vi­nents d'Islàndia, fan témer una nova recai­guda en el sec­tor turístic, ja afec­tat greu­ment. La patro­nal de la petita i la mit­jana empresa de Cata­lu­nya (PIMEC) ha quan­ti­fi­cat les pèrdues econòmiques en més de 40 mili­ons. Les empre­ses turísti­ques, que amb les revol­tes al sud del Medi­ter­rani van veure una ocasió per recu­pe­rar turisme euro­peu, han adver­tit que després d'un any tan nega­tiu les con­seqüències poden ser irre­pa­ra­bles. La premsa anglesa, tant la sen­sa­ci­o­na­lista com la que no ho és, obria edi­ci­ons amb l'anunci de la vaga per les vacan­ces, i no només això sinó que, a més, reco­ma­nava evi­tar l'Estat espa­nyol per pas­sar-hi la Pas­qua. Els britànics ja estan avi­sats.

Artur Mas, en to amenaçador, també va avi­sar a con­vo­cants i AENA que qui juga amb foc es poc cre­mar, però les parau­les, per ara, han tin­gut poc efecte (en el moment de tan­car aquesta edició no s'havia arri­bat a cap pacte).

Les cai­xes i els bancs (algu­nes més que altres) també han rebut una bona sac­se­jada aquesta set­mana, però de rea­li­tat. L'ori­gen del seu ter­ratrèmol no prové de les pro­fun­di­tats del mar sinó del Banc d'Espa­nya, que ha reve­lat que vuit cai­xes i qua­tre bancs hau­ran de bus­car més capi­tal. Neces­si­ten 15.000 mili­ons per ser sol­vents. Entre elles hi ha les cata­la­nes Cata­lu­nya Caixa i Unnim, que hau­ran d'arri­bar al 8% dels actius en risc o al 10% si no comp­ten amb socis pri­vats i tenen una dependència supe­rior al 20% dels mer­cats majo­ris­tes.

Banc Saba­dell i La Caixa, estan entre les 17 enti­tats del sec­tor finan­cer a tot l'Estat que ja acom­plei­xen les noves exigències del govern, però això sem­bla que no interessa a l'agència de qua­li­fi­cació Moody's. Aquesta, sense conèixer les xifres reals de les neces­si­tats de reca­pi­ta­lit­zació del Banc d'Espa­nya, va llançar la seva rebaixa a la solvència de l'Estat. Moody's va reduir la qua­li­fi­cació un esglaó fins a l'A2 (dos punts menys de la màxima valo­ració) basant-se en un informe propi que eleva la xifra de les neces­si­tats del sec­tor finan­cer fins als 40.000 o 50.000 mili­ons d'euros, quasi el tri­ple del que donava el Banc d'Espa­nya, i sense entrar en detall enti­tat per enti­tat.

Aquesta dis­crepància de xifres s'assem­bla a la dels ahor­ri­llos des­a­pa­re­guts al con­vent de mon­ges de Santa Lucía a Sara­gossa. Els ini­ci­al­ment 1,5 mili­ons d'euros que van denun­ciar les mon­ges, després es van reduir a 450.000. El que sí que saben del cert, és que els tenien guar­dats en bos­ses de plàstic a l'inte­rior d'un armari. La poli­cia encar­re­gada del cas ja ha remès un informe a una altra agència, en aquest cas la Tri­butària, que exi­girà a la con­gre­gació expli­ca­ci­ons sobre la pro­cedència del con­tin­gut de les bos­ses de plàstic.

L'índex de preus de con­sum (IPC) del mes de febrer pas­sat con­so­lida una tensió infla­ci­o­nista molt nota­ble que afecta inten­sa­ment les eco­no­mies fami­li­ars. A Cata­lu­nya i al con­junt de l'Estat espa­nyol els preus es van incre­men­tar els dar­rers 12 mesos un 3,6%.

També s'espera una tensió de tendència alcista a la planta de Derbi a Mar­to­re­lles després que aquesta set­mana la direcció de Piag­gio (la firma pro­pietària de la marca cata­lana) anunciés el tras­llat de la pro­ducció de moto­ci­cle­tes de la fàbrica a altres plan­tes ita­li­a­nes. Per la seva banda la direcció de la fàbrica de Sharp a Sant Cugat del Vallès ha anun­ciat que allarga a sis mesos més un expe­di­ent de regu­lació tem­po­ral que afec­tarà tota la plan­ti­lla de l'àrea de pro­ducció.

Però no tot són notícies nega­ti­ves entre el tei­xit empre­sa­rial. Mer­ca­dona va asso­lir l'any 2010 una fac­tu­ració de 16.485 mili­ons d'euros, un 6% més que en l'exer­cici ante­rior. La cadena de dis­tri­bució ha millo­rat un 47% els bene­fi­cis res­pecte al 2009.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.