Gran angular

DE MEMÒRIA

La revolució elèctrica

A partir de 1875, les primeres aplicacions de la dinamo Gramme, a mans de la nova empresa Dalmau i Xifrà, foren pioneres a nivell mundial: s'introduïa la il·luminació elèctrica en una gran fàbrica tèxtil cotonera (Can Batlló), a una mítica fàbrica de xocolata (Juncosa), a una gran empresa metal·lúrgica (La Maquinista Terrestre i Marítima)...

Els ini­cis de la revo­lució elèctrica a Cata­lu­nya foren tècni­ca­ment espec­ta­cu­lars, i econòmica­ment difícils, car el carbó (la font d'ener­gia que neces­si­tava la forma elec­tri­ci­tat) era llunyà i car, i el trans­port energètic a llarga distància encara no estava resolt. Per alguns autors, la revo­lució elèctrica comença el 1911, amb la cre­ació, aquell any, de tres grans empre­ses hidroelèctri­ques. Però, els ini­cis són de molt abans.

El 1873, Ramon de Man­jarrés, direc­tor de l'Escola d'Engi­nye­ria Indus­trial de Bar­ce­lona, des­cobrí a Viena, a l'Expo­sició Uni­ver­sal, la dinamo Gramme. En tor­nar, pro­posà, al claus­tre de l'Escola, que l'empresa Dal­mau i Fill, una empresa dedi­cada, jus­ta­ment, a la cons­trucció i a la com­pra­venda d'ins­tru­ments científics, n'adquirís una. Tomàs Dal­mau ho féu, d'acord amb qui seria un veri­ta­ble avançat: l'engi­nyer indus­trial gironí Narcís Xifrà.

A par­tir de 1875, les pri­me­res apli­ca­ci­ons de la dinamo Gramme, a mans de la nova empresa Dal­mau i Xifrà, foren pio­ne­res a nivell mun­dial: s'introduïa la il·lumi­nació elèctrica en una gran fàbrica tèxtil coto­nera (Can Batlló), a una mítica fàbrica de xoco­lata (Jun­cosa), a una gran empresa metal·lúrgica (La Maqui­nista Ter­res­tre i Marítima), i a una fra­gata de l'armada espa­nyola. Això, en aquell moment, només succeïa a la Gran Bre­ta­nya, a França, i als Estats Units. Aviat, Dal­mau i Xifrà va començar a fabri­car les seves pròpies dina­mos.

El pas següent fou la con­versió d'aquesta empresa, el 1881, en la Soci­e­tat Espa­nyola d'Elec­tri­ci­tat. La SEE pro­dui­ria ter­mo­e­lec­tri­ci­tat, fabri­ca­ria dina­mos, làmpa­des, i altre mate­rial elèctric, orga­nit­za­ria un labo­ra­tori de recerca, i esde­vin­dria un cen­tre de for­mació pro­fes­si­o­nal d'avançada. Ben aviat, començà a pro­duir elec­tri­ci­tat en altres ciu­tats indus­tri­als cata­la­nes (Ter­rassa, Man­resa, Saba­dell, Cas­te­llar del Vallès, Lleida), a la Coo­pe­ra­tiva Obrera de Mataró (que havia pro­jec­tat Antoni Gaudí), al País Valencià (València, Sueca), a Aragó (Osca, Sara­gossa), al País Basc (Bil­bao, Sant Sebastià, Pam­plona), a Madrid, a Sevi­lla, o, sal­tant l'Atlàntic, a l'Havana, i en alguns inge­nis sucrers de l'illa de Cuba. I, a les Fili­pi­nes. La SEE de Bar­ce­lona fou la quarta empresa pro­duc­tora d'ener­gia elèctrica d'Europa (abans, només, se n'havien creat a Lon­dres, Berlín i Sant Peters­burg), i la sisena del món (si hi afe­gim a les tres ante­ri­ors, dues més: Chi­cago i Nova York).

La SEE començà el 1883, amb difi­cul­tats, l'enllu­me­nat elèctric d'alguns espais públics de la ciu­tat de Bar­ce­lona. El més des­ta­ca­ble, però, és que Girona formà part, el 1886, del petit grup de ciu­tats euro­pees, que, després de la pri­mera (que fou Buda­pest), dis­po­sa­ren d'il·lumi­nació elèctrica d'ori­gen tèrmic a tota la seva xarxa viària.

Paral·lela­ment, des de 1886, les tur­bi­nes hidràuli­ques que fabri­cava l'empresa giro­nina Pla­nas i Fla­quer (que ser­vien per subs­ti­tuir les rodes hidràuli­ques a mol­tes fàbri­ques de riu cata­la­nes), esde­vin­gue­ren tur­bi­nes per pro­duir -local­ment- hidro­e­lec­tri­ci­tat. El 1875, havia començat a pro­duir-se elec­tri­ci­tat amb carbó, 11 anys més tard, amb aigua en movi­ment. El salt enda­vant, però, fou la cre­ació, el 1894, d'una nova empresa, la Com­pa­nyia Bar­ce­lo­nesa d'Elec­tri­ci­tat, fili­als de la mul­ti­na­ci­o­nal ale­ma­nya AEG. A par­tir de 1897, la seva gran rea­lit­zació fou la cen­tral tèrmica del car­rer Mata de Bar­ce­lona, a tocar l'avin­guda del Paral·lel, les cone­gu­des Tres Xeme­ne­ies. Al mateix temps, la Cen­tral Cata­lana d'Elec­tri­ci­tat ins­tal·là una altra tèrmica a l'avin­guda de Vila­nova.

Aviat fou pos­si­ble elec­tri­fi­car els tram­vies de Bar­ce­lona (amb tir ani­mal fins al 1897) i el fer­ro­car­ril metro­po­lità Bar­ce­lona-Sarrià (el 1906). Però l'elec­tri­ci­tat de cen­tral tèrmica seguia essent molt cara. No havia entrat ni a bona part de la indústria (que seguia fun­ci­o­nant amb tur­bi­nes hidràuli­ques, màqui­nes de vapor, o motors de gas), ni a la majo­ria de llars. La veri­ta­ble revo­lució es pro­dui­ria amb la cons­trucció de grans cen­trals hidroelèctri­ques a les altes valls dels Piri­neus, a par­tir de la cre­ació, el 1911, a Toronto (Canadà), de Bar­ce­lona Trac­tion Light and Power i a Bar­ce­lona (però amb el títols de les acci­ons impre­sos, en bilingüe, a París), d'Energía Eléctrica de Cataluña.

Banda ampla

Una empresa que assaja de difondre les xarxes de banda ampla a Catalunya situa els seus precedents en l'electrificació del territori català. Llegim, per exemple, un text ben interessant: “El ràpid desenvolupament de l'electricitat a Catalunya fou possible per l'existència d'un medi social, econòmic i tècnic acollidor. Per una banda, existia un desenvolupament urbà i industrial d'allò més important… Per l'altre costat, hi havia un dinàmic ambient intel·lectual”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.