Economia

TERRES DE L'EBRE

La collita dels cítrics s'atura temporalment pels aiguats

Hi ha un miler d'hectàrees afectades on els productors tracten amb fungicides les mandarines per evitar que proliferen els fongs

El cultiu d'horta de l'Aldea també experimenta pèrdues

La collita dels cítrics ja tenia enguany un ritme més lent de l'habi­tual per les plu­ges d'aquest mes de novem­bre, però els aiguats del cap de set­mana l'han para­lit­zat tem­po­ral­ment. L'aiguat ha arros­se­gat sis­te­mes de rega­diu, mar­ges de les fin­ques i camins, i els pro­duc­tors no ho tenen fàcil per acce­dir als camps. El Depar­ta­ment d'Agri­cul­tura no ha quan­ti­fi­cat encara els danys que hi pot haver hagut al sec­tor citrícola, però el sin­di­cat Unió de Page­sos (UP) sosté que l'aiguat va afec­tar unes 1.000 hectàrees de con­reu. “Els pròxims dies valo­ra­rem com reac­ci­ona el fruit, però és pos­si­ble que no esti­gui en con­di­ci­ons per ven­dre'l”, ha dit el res­pon­sa­ble del sec­tor dels cítrics d'UP, Car­les Roig. De moment, els pro­duc­tors trac­ten amb fun­gi­ci­des les man­da­ri­nes per evi­tar que l'excés d'humi­tat que acu­mu­len faci pro­li­fe­rar els fongs. A les Ter­res de l'Ebre es pro­du­ei­xen unes 180.000 tones de cítrics, sobre­tot man­da­ri­nes de la vari­e­tat cle­me­nu­les. “Com més es retarde la collita més pos­si­bi­li­tats hi ha que se sature el mer­cat”, ha aler­tat Roig.

Però els cítrics no són l'únic cul­tiu de les Ter­res de l'Ebre per­ju­di­cat pels aiguats. A l'Aldea s'han per­dut unes 15 hectàrees de cul­tiu d'horta. Car­xo­fes, enci­ams i coli­flors han que­dat coberts de fang. “No hi ha cap pos­si­bi­li­tat que sur­tin al mer­cat exte­rior en aques­tes con­di­ci­ons”, ha asse­nya­lat el direc­tor gene­ral de Desen­vo­lu­pa­ment Rural del Depar­ta­ment d'Agri­cul­tura, Jordi Sala, que ahir va visi­tar les fin­ques afec­ta­des. Agri­cul­tura estu­dia la pos­si­bi­li­tat d'obrir línies de crèdit a través de l'Ins­ti­tut Català de Finan­ces per als pro­duc­tors que tin­guen més del 40% de la collita afec­tada.

D'altra banda, el tem­po­ral de dimarts a la tarda va impe­dir l'accés de cami­ons a les sali­nes de la Tri­ni­tat, a la punta de la Banya. Com és habi­tual, la lle­van­tada va tren­car l'istme del Tra­bu­ca­dor.

LA FRASE

De pèrdues ja en tenim perquè la campanya està aturada i el mercat que perdem ja no es recupera
Carles Roig
RESPONSABLE DEL SECTOR DELS CÍTRICS D'UNIÓ DE PAGESOS

Fins a 261 litres per metre quadrat

Les pluges que van caure entre els dies 19 i 22 van superar en alguns sectors els 100 litres per metre quadrat. Les quantitats, però, van ser irregulars i a moltes comarques se'n van recollir menys de 20. Les precipitacions més importants es van localitzar als dos extrems del país, amb tempestes especialment intenses a les Terres de l'Ebre. Posteriorment, el temporal es va desplaçar al Mediterrani i es va reforçar al sud de les Balears.

Al Parc Natural dels Ports, al Baix Ebre, es van acumular 260,8 litres per metre quadrat. A l'Alt Empordà, a Albanyà, es va arribar als 184,5, i a Portbou, als 142,6. Al Pinell de Brai, a la Terra Alta, se'n van acumular 130,7 i a l'Aldea, al Baix Ebre, 122. També a Beget, al Ripollès, es va arribar als 115 litres per metre quadrat. A més, la situació marítima es va alterar notablement, amb un temporal que va afectar tota la costa catalana, amb onades que van arribar fins als 5,5 metres d'altura.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.