Gran angular

I el nyap de l'any és...

Un diari digi­tal va pro­po­sar-se, fa un temps, reco­pi­lar les res­pos­tes més engi­nyo­ses dona­des en exàmens esco­lars. La rat­lla que separa la rea­li­tat de la lle­genda és difusa però la cosa va donar molt de joc i fins i tot va sor­tir-ne una mena de rànquing. Va tri­om­far, i molt, la reflexió que donava un supo­sat alumne de la Comu­ni­tat de Madrid quan li pre­gun­ta­ven “Cuan­tos con­ti­nen­tes hay?”. El pro­me­te­dor estu­di­ant res­po­nia que “unos 150, aun­que no he estado en todos. Conozco el de Maja­da­honda y Alco­ben­das. De todas for­mas ahora se lla­man Car­re­four”.

Es des­co­neix la pro­jecció que va tenir aquell alumne de sapiència geogràfica qüesti­o­na­ble, però no és des­car­ta­ble que hagi aca­bat tre­ba­llant per Apple. I és que la com­pa­nyia de la poma ha resul­tat ven­ce­dora dels Fiasco Awards 2013 després de comer­ci­a­lit­zar un sis­tema de mapes que situ­ava la cate­dral de la Sagrada Família a l'illa d'Eivissa, l'Alham­bra gra­na­dina a Cancún, el riu Ebre a Rio de Janeiro, la Costa Brava a Sud-àfrica o, entre d'altres, la ciu­tat de Berlín, al mig de l'Antàrtida.

L'estre­pitós fracàs que va supo­sar la sor­tida al mer­cat, la tar­dor pas­sada, del pro­grama de car­to­gra­fia digi­tal d'Apple li donava molts números per endur-se el màxim guardó dels Fiasco Awards d'enguany, uns pre­mis que es donen a Bar­ce­lona coin­ci­dint amb la set­mana de cele­bració del Mobile World Con­gress i que pre­mien el nyap tec­nològic de l'any.

Tot i que en el seu moment la por­ta­veu de l'empresa, Trudy Muller, va dema­nar “paciència” amb els desa­jus­tos que pogués patir l'iOS6, la carta oberta redac­tada poste­ri­or­ment pel màxim res­pon­sa­ble de la com­pa­nyia, Tim Cook, dema­nant dis­cul­pes i reco­ma­nant els mapes de la com­petència (per exem­ple Goo­gle Maps, pre­ci­sa­ment el domini del qual bus­cava dina­mi­tar Apple tra­ient el seu propi sis­tema de car­to­gra­fia) va aca­bar per demos­trar que els dei­xe­bles del tras­pas­sat Steve Jobs l'havien espi­fi­ada, i fort.

La poma, per majo­ria.

Dels 6.200 vots regis­trats en la que era la cin­quena edició dels Fiasco Awards, 4.200 han estat per al bunyol d'Apple. La victòria, doncs, ha estat per acla­pa­ra­dora majo­ria tot i que s'enfron­tava a d'altres cala­mi­tats tec­nològiques com aquell pro­jecte de xarxa social ano­me­nat Bana­nity, la tele­visió en 3D o el canvi de política de pri­va­ci­tat d'Ins­ta­gram.

El premi és fruit d'una ini­ci­a­tiva sor­gida d'un grup de pro­fes­si­o­nals i per­so­nes vin­cu­la­des al sec­tor de les tec­no­lo­gies de la infor­mació i la comu­ni­cació (TIC), sense cap ànim de lucre i que, segons que consta en la seva com­pleta pàgina web (la por­tada està en anglès, català i cas­tellà, i dona la pos­si­bi­li­tat de lle­gir-la en fins a 22 idi­o­mes més) busca “poten­ciar l'espe­rit crític, fomen­tar l'acti­tud posi­tiva envers els entre­bancs del camí cap a l'èxit”.

Ramon Pala­cio, impul­sor dels pre­mis, expli­cava en una entre­vista a RNE que “no s'arriba a l'èxit sense pas­sar pel fracàs. Perquè una idea fun­ci­oni, n'has d'haver pro­vat mol­tes d'altres que no fun­ci­o­nen”. Per això, asse­gura, l'espe­rit dels pre­mis no és ridi­cu­lit­zar els pro­jec­tes que se sot­me­ten a votació sinó fer un al·legat a favor de la insistència i la per­sistència tot i que les rodes, sovint, estan ple­nes de pals.

La gala 2013 es va cele­brar en una cer­ve­se­ria irlan­desa i, en la línia absen­tista d'Apple (que tam­poc no era pre­sent al MWC), cap repre­sen­tant de la firma no va anar a reco­llir el premi. L'any pas­sat, en canvi, el direc­tor euro­peu de Black­berry sí que va acu­dir-hi i i va accep­tar amb espor­ti­vi­tat el tri­omf.

Als Fiasco Awards les vota­ci­ons són lliu­res, a través d'inter­net pot votar qual­se­vol que ho vul­gui. Val­gui només com a exem­ple del bon ull dels elec­tors el fet que en la pri­mera edició dels pre­mis el ven­ce­dor va ser el Win­dows Vista de Micro­soft, un sis­tema ope­ra­tiu que, atesa la seva inu­ti­li­tat, s'aca­ba­ria reti­rant del mer­cat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.