Gran angular

DE MEMÒRIA

Boscos i forestals

La creació de l'Escola Forestal Superior de Tharandt (Dresden), el 1811, i la de l'Escola d'Enginyers de Monts de Villaviciosa de Odón, a la regió de Madrid, el 1848, més la constitució del Cos d'Enginyers Forestals de l'Estat cinc anys més tard van ser ben aprofitades pels catalans d'aquells anys. De fet, són nascuts a terres catalanes nou dels setze enginyers que Erich Bauer destaca en el seu estudi sobre els enginyers forestals espanyols del XIX

La cre­ació de l'Escola Fores­tal Supe­rior de Tha­randt (Dres­den), el 1811, i la de l'Escola d'Engi­nyers de Monts de Villa­vi­ci­osa de Odón, a la regió de Madrid, el 1848, més la cons­ti­tució del Cos d'Engi­nyers Fores­tals de l'Estat cinc anys més tard van ser ben apro­fi­ta­des pels cata­lans d'aquells anys. De fet, són nas­cuts a ter­res cata­la­nes nou dels setze engi­nyers que Erich Bauer des­taca en el seu estudi sobre els engi­nyers fores­tals espa­nyols del XIX.

La feina prin­ci­pal d'aquests engi­nyers va ser la de l'estudi i la defensa dels bos­cos sobre els quals l'Estat espa­nyol tenia juris­dicció, que esta­ven situ­ats, abans del 1898, a qua­tre con­ti­nents, i que, després de les lleis desa­mor­tit­za­do­res del 1833-1855, havien d'ésser admi­nis­trats com a empre­ses públi­ques de l'Estat. Una feina científica d'un cos­tat i una feina d'empre­sari públic de l'altre.

Així, Miquel Bosch i Julià, un dels qua­tre pri­mers engi­nyers de monts de l'Estat espa­nyol, va publi­car, aviat, un pri­mer informe amb un títol prou clar: Rápida oje­ada sobre el estado de los mon­tes de Cana­rias, Puerto Rico, Cuba y Fili­pi­nas (1868).

Fins al 1901 no es va publi­car el Catálogo gene­ral de mon­tes públi­cos. Era la con­creció de la clas­si­fi­cació gene­ral esta­blerta després de la desa­mor­tit­zació. Però el 1926 ja s'havien pri­va­tit­zat un 41,5% dels bos­cos públics. De fet, els engi­nyers fores­tals de l'Estat, o havien faci­li­tat les pri­va­tit­za­ci­ons o no havien acon­se­guit fre­nar-les.

El gran èxit dels engi­nyers fores­tals cata­lans va ser la fixació de les dunes del golf de Roses, que, en el pas­sat, havien col­gat sota les seves sor­res el que res­tava de la ciu­tat gre­co­ro­mana d'Empúries. La ins­ti­tució pública res­pon­sa­ble de la rea­lit­zació del pro­grama de fixació va ser el Dis­tricte Fores­tal de Bar­ce­lona, Girona i Bale­ars, creat admi­nis­tra­ti­va­ment entre el 1859 i el 1877. L'ini­ci­a­dor va ser l'engi­nyer nas­cut a Tor­ro­e­lla de Montgrí, ben a prop d'Empúries, Pri­mi­tiu Arti­gas i Tei­xi­dor, que havia estu­diat les dunes de la Gironda, a les Lan­des, a l'Atlàntic, i que seria con­ti­nuat per altres engi­nyers fores­tals.

Però, tant el dis­tricte com la divisió hidro­lo­gi­co­fo­res­tal de la conca infe­rior de l'Ebre i els Piri­neus Ori­en­tals, cre­ada el 1901, van inter­ve­nir en molts altres punts del ter­ri­tori català: des de Gerri de la Sal, l'alt Ter, l'alt Llo­bre­gat, el massís de Mont­ser­rat i també el bosc de Poblet.

Altres admi­nis­tra­ci­ons públi­ques fores­tals del cor­re­dor medi­ter­rani serien el dis­tricte fores­tal de Cas­telló-Tar­ra­gona, el dis­tricte fores­tal de València, pro­pi­e­tari de l'Albu­fera (abans que fos de l'Ajun­ta­ment de València, i ges­tor de la conca del riu Xúquer) i el dis­tricte fores­tal d'Ala­cant, amb els horts del Pal­me­rar d'Elx dins del seu ter­ri­tori.

LLEIS DE REPO­BLACIÓ.

D'altra banda, alguns des­ta­cats engi­nyer de monts cata­lans, com ara Car­les de Camps i d'Olzi­ne­lles, són al dar­rere de les lleis de repo­blació fores­tal ini­ci­a­des el 1908.

Alguns mem­bres del grup català d'engi­nyers de monts van tre­ba­llar a l'admi­nis­tració fores­tal de l'arxipèlag de les Fili­pi­nes. És el cas de Josep Jor­dana i Morera, Ramon Jor­dana i Morera (germà seu, tots dos nas­cuts a Cer­vera), Sebastià Soler i Vidal (nas­cut a Bar­ce­lona) i Joa­quim Cas­te­llar­nau i Lle­o­part (nas­cut a Tar­ra­gona).Tots qua­tre van estu­diar sis­temàtica­ment les famílies fores­tals de les illes, els sis­te­mes d'explo­tació, l'evo­lució i les pers­pec­ti­ves del comerç de fus­tes. Sebastià Vidal va ser direc­tor del Jardí Botànic de Manila. Un monu­ment en honor seu ho recorda. Els viat­ges, per la Medi­terrània, el canal de Suez i l'Índic, de Bar­ce­lona a Manila, i fins a més lluny, els van per­me­tre estu­diar i publi­car infor­mes sobre altres rea­li­tats fores­tals i agràries: fins a Nova Zelanda.

Del Marroc al Japó

Josep Jordana va estudiar la producció agrària del Marroc i la producció agrària i forestal d'Algèria. Ramon Jordana va publicar un estudi forestal sobre l'Índia anglesa, Java i les Filipines (c.1890), un informe sobre el comerç de fustes a les Filipines (1877) i diverses memòries sobre la producció dels monts públics de les Filipines (1872-76). Josep Jordana (i Joan Morphy) va estudiar els monts i la colonització d'Austràlia, Tasmània i Nova Zelanda (1878); Josep Jordana, tot sol, l'agricultura, la indústria i les belles arts al Japó (1879); Sebastià Vidal, un catàleg metòdic de les plantes llenyoses, silvestres i conreades a la província de Manila (1880) i una sinopsi de famílies i plantes llenyoses de les Filipines (1883), amb un atles de 100 làmines i 1.900 figures.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.