Gran angular

L'aventura de triar escola

El mecanisme actual incentiva les famílies a demanar com a primera opció una escola on creuen que tenen altes probabilitats de ser admesos i a excloure aquelles molt demanades, encara que sigui la seva escola preferida. A més a més, ni les escoles ni l'administració reben aquesta informació sobre quines són realment les escoles amb més demanda, una informació que podria ajudar a planificar molt millor les polítiques educatives i a millorar el funcionament del sistema educatiu

La cul­tura de l'ava­lu­ació externa com a eina per fer un segui­ment ade­quat i una anàlisi de l'impacte dels can­vis rea­lit­zats comença a esten­dre's també als dife­rents nivells edu­ca­tius. Des de fa ja uns quants cur­sos a casa nos­tra es rea­lit­zen pro­ves periòdiques d'anàlisi del ren­di­ment edu­ca­tiu als estu­di­ants de sisè de primària i als estu­di­ants de 4rt d'ESO. Els resul­tats d'aques­tes pro­ves es pre­sen­ten regu­lar­ment, però de manera molt agre­gada i no per cen­tres, cosa que podria cons­ti­tuir un ele­ment més d'ori­en­tació per a les famílies a l'hora de deci­dir a quina escola volen por­tar els seus fills o filles.

Tot i que els dar­rers resul­tats dis­po­ni­bles de les pro­ves adreçades als alum­nes de sisè de primària mos­tren que el nivell soci­o­e­conòmic dels estu­di­ants és el prin­ci­pal deter­mi­nant del ren­di­ment acadèmic (un resul­tat força comú a la lite­ra­tura inter­na­ci­o­nal), els cen­tres, però, també tenen incidència en els resul­tats de l'alum­nat, ja que cen­tres d'una mateixa zona geogràfica i d'un nivell soci­o­e­conòmic simi­lar poden pre­sen­tar uns resul­tats molt dife­rents, tal i com es mos­tra al gràfic. El fun­ci­o­na­ment del cen­tre, el paper que hi fa l'equip direc­tiu, les pràcti­ques pedagògiques i quin és el clima esco­lar són vari­a­bles que tenen molt a veure amb els resul­tats d'estu­di­ants amb rere­fons simi­lars i, per tant, són aspec­tes que les famílies hau­rien de poder valo­rar de manera ade­quada.

Cada curs acadèmic, al vol­tant del 90% de les famílies acce­dei­xen a l'escola que posen en pri­mera opció en el procés de preins­cripció. Podríem enten­dre, doncs, que el sis­tema esco­lar s'adapta prou bé a les pre­ferències de les famílies, però tal i com s'argu­menta a con­ti­nu­ació, a la pràctica mol­tes famílies no acon­se­guei­xen plaça a l'escola on real­ment els agra­da­ria que anes­sin els seus fills. Per a aquells lec­tors que no cone­guin com fun­ci­ona aquest procés, el procés de decisió i assig­nació de pla­ces es pot resu­mir com segueix: en pri­mer lloc, les famílies entre­guen una llista amb les seves pre­ferències pel que fa a les esco­les on volen por­tar els seus fills. A con­ti­nu­ació, un cop s'han lliu­rat totes les sol·lici­tuds s'assigna per defecte l'escola que les famílies han dema­nat com a pri­mera opció, però si el nom­bre de sol·lici­tuds per a una escola deter­mi­nada és més gran que el nom­bre de pla­ces, s'esta­bleix un barem de punts, bàsica­ment en funció de si hi ha ger­mans que ja van a aquesta escola i de la pro­xi­mi­tat de l'escola res­pecte al domi­cili de la família. Així doncs, s'accep­ten les sol·lici­tuds amb la pun­tu­ació més alta i la resta es des­carta. Si hi ha empat de punts, un número ale­a­tori deter­mina el des­em­pat i les sol·lici­tuds exclo­ses de l'escola en pri­mera posició opten per la següent escola en la seva llista de pre­ferències.

ACCÉS A LA PLAÇA.

Ara bé, si el nom­bre de sol·lici­tuds per a aquesta segona escola és més gran que el nom­bre de pla­ces que que­den dis­po­ni­bles, aquesta vegada es deter­mina qui­nes sol·lici­tuds acce­dei­xen a la plaça o no, aleatòria­ment, sense tenir en compte els punts. Aquest procés con­ti­nua fins que tots els nens tenen plaça en alguna escola. Tal i com s'exposa deta­lla­da­ment a l'opus­cle del CREI rea­lit­zat en 2011 per Cate­rina Casal­mi­glia, el prin­ci­pal pro­blema d'aquest sis­tema és que un cop t'han dene­gat la pri­mera opció, les pos­si­bi­li­tats d'obte­nir plaça a la resta de les esco­les de la llista de pre­ferències es redu­ei­xen sig­ni­fi­ca­ti­va­ment. Això porta les famílies a excloure esco­les que els agra­den, però a les quals assig­nen molt poques opci­ons d'obte­nir pla­ces en pri­mera opció. Així doncs, el meca­nisme actual incen­tiva les famílies a dema­nar com a pri­mera opció una escola on cre­uen que tenen altes pro­ba­bi­li­tats de ser adme­sos i a excloure aque­lles molt dema­na­des, encara que sigui la seva escola pre­fe­rida. A més a més, ni les esco­les ni l'admi­nis­tració reben aquesta infor­mació sobre qui­nes són real­ment les esco­les amb més demanda, una infor­mació que podria aju­dar a pla­ni­fi­car molt millor les polítiques edu­ca­ti­ves i a millo­rar el fun­ci­o­na­ment del sis­tema edu­ca­tiu. La Comu­ni­tat de Madrid va deci­dir fer públics els resul­tats agre­gats per cen­tres sobre les pro­ves d'ava­lu­ació rea­lit­za­des als seus alum­nes. Alguns cur­sos després, l'estudi d'Ang­hel i altres (DT FEDEA 2013-01) mos­tren que aquest fet ha tin­gut un efecte posi­tiu sobre els ren­di­ments dels estu­di­ants ja que ha gene­rat can­vis en les dinàmiques dels cen­tres amb els pit­jors resul­tats. Els eco­no­mis­tes sabem que uns incen­tius ade­quats por­ten a una millor situ­ació. Pot­ser també seria el moment de revi­sar alguns aspec­tes del meca­nisme d'assig­nació de pla­ces esco­lars.

Les famílies també hi juguen

Les darreres eleccions a Consell Escolar van tocar fons en termes de participació (només 1 de cada 10 pares i mares van exercir el seu dret a vot) i les AMPA també tenen cada vegada més dificultats per aconseguir una major participació a les activitats que impulsen, però la implicació de les famílies en el procés educatiu és clau i determinant.

L'estudi elaborat per Anghel i Cabrales (DT FEDEA 2010-20) troba que la participació de les AMPA a la vida escolar és una de les variables més rellevants a l'hora d'explicar diferències en el rendiment educatiu dels estudiants, tot i que no està clar si aquest efecte es deu a uns pares i mares més actius i, per tant, més implicats en l'educació dels seus fills, o si, en canvi, està més relacionat amb una major interacció entre direcció, professorat i famílies.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.