Empreses

La cooperativa de Pira s'incorporarà a Cellers Domenys

L'entitat resultant ha passat de tractar 12 milions de quilos de raïm a 25 en set anys

La cooperativa llança la marca de vi Comanglora, fet amb la varietat autòctona trepat

La coo­pe­ra­tiva de Pira s'inte­grarà a final de juny a Cellers Domenys, una coo­pe­ra­tiva de pri­mer grau que ha fet un salt con­si­de­ra­ble els dar­rers set anys ja que ha aglu­ti­nat les coo­pe­ra­ti­ves de Sant Jaume dels Domenys, Banye­res del Penedès, la Bis­bal del Penedès, Roca­fort de Que­ralt, Blan­ca­fort i Rodonyà. Amb aquesta incor­po­ració, la nova enti­tat ges­ti­o­narà més de 2.200 hectàrees de vinya, més de 200 d'oli­vera, i superarà els 450 socis.

“Cellers Domenys som una sola coo­pe­ra­tiva perquè tots els socis, al marge de la seva pro­cedència, som iguals i tenim els matei­xos drets i obli­ga­ci­ons”, diu Lluís Roig, gerent d'aquesta enti­tat, que té els ser­veis cen­trals a Sant Jaume dels Domenys. Per al gerent, una de les pri­o­ri­tats és “l'opti­mit­zació dels recur­sos” i explica que “amb el procés esgla­o­nat de con­cen­tració mit­jançant la fusió, lide­rada per Sant Jaume dels Domenys, hem pas­sat d'entrar 12 mili­ons de qui­los de raïm a 25 en set anys”. En l'actu­a­li­tat, Cellers Domenys està inte­grat per tres coo­pe­ra­ti­ves del Baix Penedès, dues de la Conca de Bar­berà i una de l'Alt Camp, tot i que, tal com insis­teix Lluís Roig, ara “som una sola coo­pe­ra­tiva”.

Amb l'entrada de Pira la nova enti­tat tindrà més con­sistència. La pre­visió és que el pròxim 27 de juny hi hagi una assem­blea de la junta de Cellers Domenys per apro­var la inte­gració de la nova enti­tat de Conca de Bar­berà. La idea és que dos o tres dies després els socis de Pira facin la mateixa ope­ració.

Ara per ara no hi ha pre­vis­tes més inte­gra­ci­ons al grup però tam­poc no es pot des­car­tar que en el futur se'n produís alguna altra. Cellers Domenys també té un acord de col·labo­ració amb la coo­pe­ra­tiva de Cala­fell.

Vins coman­glora.

Pre­ci­sa­ment, ara que l'empresa està en una fase de con­so­li­dació, una de les prin­ci­pals apos­tes és pas­sar dels vins a gra­nel i caves, que és el que es produïa fins ara, a vins embo­te­llats de qua­li­tat. La set­mana pas­sada es va pre­sen­tar la marca Coman­glora, que consta de vari­e­tats autòcto­nes com el tre­pat, però també es podrà degus­tar vins a par­tir de les vari­e­tats maca­beu, mer­lot o ull de lle­bre.

Aquesta pre­sen­tació, que es va fer al Palau de l'Abat del mones­tir de Santa Maria Poblet, sig­ni­fi­carà un abans i un després per al nou celler perquè ara una de les estratègies con­sis­tirà a poten­ciar també l'expor­tació, cosa que amb la pro­ducció de vins de gra­nel no era pos­si­ble.

Altres mar­ques de la coo­pe­ra­tiva són Les Tres Naus per al cava, el Cap­ves­pre, des­ti­nat als vins joves, i també el Gorg del Glaç, per a altres vari­e­tats.

En total, la coo­pe­ra­tiva forma part de cinc deno­mi­na­ci­ons d'ori­gen: DO Cava, DO Penedès, DO Conca de Bar­berà, DO Cata­lu­nya i DO Siu­rana, aquesta per a l'oli.

La plan­ti­lla de la coo­pe­ra­tiva és de 26 tre­ba­lla­dors. El gerent diu que al marge de l'ela­bo­ració de vi i oli també estan orgu­llo­sos de la resta de sec­ci­ons. Des­taca les tres agro­bo­ti­gues de la coo­pe­ra­tiva, així com el ser­vei d'adobs i sobre­tot la secció de crèdit, “una peça clau per a l'aspecte finan­cer de l'enti­tat”.

Un dels atrac­tius de la coo­pe­ra­tiva és que con­serva alguns edi­fi­cis moder­nis­tes, com el de Roca­fort de Que­ralt, dis­se­nyat per l'arqui­tecte Cèsar Mar­ti­nell.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia