Reinventar l'habitatge

Casas Ciama promou pisos lliures a preus més barats per la negociació de terrenys amb ajuntaments i per un sistema constructiu basat en mòduls prefabricats

Un dels efec­tes que es pre­ve­ien fa temps en relació amb la crisi era que quan la bom­bo­lla immo­biliària es trenqués, els preus dels habi­tat­ges bai­xa­rien. Això, que s'ha produït en un grau vari­a­ble i a vega­des ina­pre­ci­a­ble o mínim, no ha estat sufi­ci­ent perquè l'accés a l'habi­tatge esti­gui garan­tit: hipo­te­ques i preus encara massa alts o difi­cul­tats perquè les enti­tats bancàries con­ce­dei­xin un crèdit con­ti­nuen en l'ordre del dia. L'habi­tatge de pro­tecció ofi­cial no sem­pre es pot plan­te­jar com a alter­na­tiva perquè els preus con­ti­nuen sent ele­vats i com­por­ten una difi­cul­tat suple­mentària, com és el fet que el com­pra­dor no pot ni ven­dre ni llo­gar l'habi­tatge durant un període de temps força llarg.

Amb la volun­tat de posar al mer­cat un altre con­cepte, la marca Casas Ciama nego­cia amb diver­sos ajun­ta­ments de les comar­ques giro­ni­nes la cons­trucció d'habi­tat­ges. Es tracta de pisos soci­als però que són lliu­res i que es venen per sota el preu de mer­cat però també dels de pro­tecció ofi­cial. Com s'acon­se­gueix? Segons César Bugosse, direc­tor comer­cial de l'empresa, per la suma de diver­sos fac­tors. El pri­mer i més obvi és la com­pra de sòl a un preu no espe­cu­la­tiu. Per això el sis­tema que més garan­ties ofe­reix és la nego­ci­ació directa amb els ajun­ta­ments. L'empresa demana sòl a preu rao­na­ble i nego­cia com­pen­sa­ci­ons per al muni­cipi. Això es pot tra­duir en la urba­nit­zació de sec­tors pen­dents o en la cons­trucció d'equi­pa­ments. Per exem­ple, Bugosse explica que en una de les pro­mo­ci­ons que ja s'han dut a terme –bàsica­ment a Bar­ce­lona i Tar­ra­gona– s'ha fet una llar d'infants muni­ci­pal als bai­xos d'un dels edi­fi­cis.

Cons­trucció en mòduls

Un altre dels aspec­tes que aju­den a l'aba­ra­ti­ment del preu del pis és la cons­trucció modu­lar de gran part de l'habi­tatge, així com les dimen­si­ons «raci­o­nals» dels pisos. Es fan tres tipus d'habi­tat­ges, tot i que la mit­jana se situa en els 74 m² cons­truïts, amb dues habi­ta­ci­ons, dos banys, cuina, men­ja­dor, safa­reig, pàrquing i pis­cina. El preu se situa a l'entorn dels 1.530 euros per m², i a dar­rere hi ha el com­promís de finançament del 80% del valor del pis amb una enti­tat bancària. El fet que la cons­trucció sigui modu­lar aba­ra­teix el procés de cons­trucció de l'estruc­tura però també dels pro­fes­si­o­nals que han de tre­ba­llar a l'inte­rior, ja que per exem­ple els lam­pis­tes ja van a l'edi­fici amb bona part de la feina feta. El repre­sen­tant de la firma sosté que la qua­li­tat dels pisos està ple­na­ment garan­tida, i que és l'estàndard que es podria tro­bar en qual­se­vol altra obra.

Per a noves pro­mo­ci­ons

A hores d'ara s'està nego­ci­ant noves pro­mo­ci­ons a les comar­ques giro­ni­nes, bar­ce­lo­ni­nes i tar­ra­go­ni­nes, tot i que ja s'han tirat enda­vant pro­mo­ci­ons o bé d'habi­tat­ges o bé de polígons a muni­ci­pis com ara Sant Cugat del Vallès i Alta­fu­lla. La difi­cul­tat, però, admet el direc­tor comer­cial de Casas Ciama, és superar les reticències de molts con­sis­to­ris. «Els ajun­ta­ments men­tre no hi hagi pressió no can­vi­a­ran», diu. I és que, segons la seva opinió, les nor­ma­ti­ves muni­ci­pals fan que molts cops els habi­tat­ges aca­bin sent més cars del que han de ser. «En els cas d'ajun­ta­ments mit­jans i amb neces­si­tats reals de població, pre­fe­rent­ment jove, l'accep­tació és alta, però sovint no dis­po­sen de solars i en els seus plans urbanístics no es pre­ve­uen edi­fi­cis de qua­tre plan­tes. En els ajun­ta­ments grans, el preu de sòl que ofe­rei­xen sovint supera el de l'oferta pri­vada i en molts casos va acom­pa­nyat de l'obli­ga­to­ri­e­tat de cons­trucció habi­tat­ges pro­te­gits en un deter­mi­nat per­cen­tatge», es queixa. Sosté que les nor­ma­ti­ves quant a superfícies d'edi­fi­cis i habi­tat­ges acaba gene­rant pisos massa grans i, per tant, cars. «El que pre­te­nem és treure al mer­cat un tipus d'habi­tatge que sigui asse­qui­ble per a un mileu­rista, ja que les hipo­te­ques a 30 anys poden sor­tir per uns 350 euros men­su­als, apro­xi­ma­da­ment», diu Bugosse.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.