Economia

La producció d’arròs pot caure un 10%

L’excés de calor i d’humitat de l’estiu rebaixa el rendiment

El preu superarà els 400 euros la tona per mirar de compensar uns costos de producció disparats

Els arros­sai­res del delta de l’Ebre estan immer­sos en la sega de l’arròs. La cam­pa­nya d’enguany ve mar­cada per les inten­ses plu­ges de la pri­ma­vera, que van retar­dar la sem­bra, i sobre­tot per una inces­sant calor a l’estiu que ha min­vat el ren­di­ment de la planta i pot pro­vo­car una dava­llada del 10% de la pro­ducció, que se situarà sobre les 120.000 tones d’arròs. Falta veure el ren­di­ment de les vari­e­tats tar­da­nes, com el JSen­dra o altres de gra llarg. Serà una cam­pa­nya amb incre­ment de preus i es pagarà amb escreix per sobre dels 400 euros per tona, un aug­ment gai­rebé forçat per uns cos­tos de pro­ducció dis­pa­rats. “Enguany, si no, seria invi­a­ble”, ha reco­ne­gut Mar­cel Mata­mo­ros, arros­saire i pre­si­dent de la Cam­bra Arros­sera del Montsià.

Caldrà veure si gràcies a les pro­duc­ci­ons més tar­da­nes es pot recu­pe­rar el nivell de pro­ducció, però les vari­e­tats pri­me­ren­ques d’arròs al Delta, com el bomba, han donat resul­tats menys satis­fac­to­ris que altres anys, sobre­tot pel que fa al ren­di­ment. Les plu­ges de la pri­ma­vera van obli­gar a sem­brar més tard i el cicle ha estat més curt. Això, sumat a con­ti­nu­a­des set­ma­nes d’altes tem­pe­ra­tu­res i molta humi­tat. “L’espiga no s’acaba d’omplir bé, es fa la mei­tat del gra i la minva de pro­ducció és bas­tant gran”, ha expli­cat Mata­mo­ros.

Amb el canvi climàtic, aquest és un con­text que s’anirà repe­tint. Plou molt i amb violència a la pri­ma­vera, es retarda la inun­dació dels camps, i se sem­bra a tocar de l’estiu –en alguns casos amb els camps secs per esquiva la plaga del cara­gol maçana-. “Cada vegada ens afecta més” ha reco­ne­gut ep pre­si­dent de la Cam­bra del Montsià. “No solia ape­dre­gar mai i ja fa dos anys que hem patit pedre­ga­des,” ha exem­pli­fi­cat.

Tot i la calor i la humi­tat, però, no ha estat una cam­pa­nya amb mol­tes com­pli­ca­ci­ons pel fong de la pyri­culària, que ha sí que impac­tat en altres zones pro­duc­to­res com a Girona.

Més cost, més preu

Com reco­nei­xen les coo­pe­ra­ti­ves arros­sai­res, enguany el preu de l’arròs haurà de superar el llin­dar dels 400 euros per tona per poder fer front als dis­pa­rats cos­tos de pro­ducció. Com ha deta­llat Mata­mo­ros el preu dels adobs s’ha tri­pli­cat i també ha incre­men­tat el preu dels car­bu­rants o els fito­sa­ni­ta­ris. La Cam­bra Arros­sera del Montsià ha liqui­di­tat la pas­sada cam­pa­nya d’arròs ante­rior a 370 euros per tona, molt per sobre s del 290 o 300 euros per tona a quant se solia pagar. El preu de l’arròs enguany, segons el pre­si­dent de l’enti­tat, també dependrà del mer­cat tot i que les coo­pe­ra­ti­ves paguen segons els resul­tats.

Jus­ta­ment es pre­veu “un desa­just impor­tant el mer­cat” inte­rior i és que enguany, la pro­ducció d’arròs s’ha reduït en altres zones pro­duc­to­res de l’estat espa­nyol. A Anda­lu­sia s’han cul­ti­vat 26 mil hectàrees, menys, res­pecte de fa dos anys, i a Extre­ma­dura s’han cul­ti­vat 2.500 hectàrees de les 24.000 ha que se sem­bra­ven. Final­ment, al País Valencià també estan pen­dents del ren­di­ment i el com­por­ta­ment de l’arròs en una cam­pa­nya on també s’ha sem­brat “molt tard”.

Pro­ble­mes de ren­di­bi­li­tat

El pro­blema de la ren­di­bi­li­tat i via­bi­li­tat de cul­ti­var els arros­sars la com­plica també la falta de pro­duc­tes de matèria activa per com­ba­tre les males her­bes. El catàleg de pro­duc­tes auto­rit­zat s’ha reduït molt. Mata­mo­ros ha apun­tat que no és tant pels efec­tes con­ta­mi­nants o sobre el medi ambi­ent d’aquests pro­duc­tes, sinó perquè a les empre­ses els és molt “difícil i car”. “El regis­tre de pro­duc­tes sani­ta­ris està molt mal fet a Espa­nya i matèries acti­ves que es fan ser­vir en altres països de la Unió Euro­pea, i costa molt regis­trar-les i s’aca­ben regis­trant mar­ques excep­ci­o­nals”, ha con­tat el pre­si­dent de la Cam­bra del Montsià.

Sense aquests pro­duc­tes, el pro­blema de les males her­bes s’agreuja i comença a pas­sar fac­tura. “Enguany ja hi ha par­cel·les que segu­ra­ment no se sega­ran i si con­ti­nua així, cada vegada hi haurà més superfície de con­reu sense cul­ti­var”, ha aler­tat Mata­mo­ros. Són els camps en què les males her­bes s’han “apo­de­rat” del con­reu, frena el crei­xe­ment de l’arròs i no és ren­di­ble collir-lo.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia