Economia

VI CATALÀ

L’Empordà en un vi

La DO Empordà aconsegueix el primer Vi de Finca Qualificada amb el celler Olivardots

N’hi ha un total de catorze, que són el motor per millorar el prestigi del vi català perquè expressen els sòls i varietats de les DO que representen

L’Incavi organitza quatre tastos internacionals per donar visibilitat a aquests productes

El V d’O2 és el segon vi de la col·lecció Varietals de Terrer del celler Olivardots

Ela­bo­ren unes 50.000 ampo­lles a l’any repar­ti­des en tres gam­mes i dotze referències de vins de la DO Empordà. El seu objec­tiu és acon­se­guir la màxima expressió del ter­ri­tori i, per fer-ho, tre­ba­llen vini­fi­cant vari­e­tats autòcto­nes o tra­di­ci­o­nals de la zona, amb una cura espe­cial per les gar­nat­xes i les cari­nye­nes. Vini­fi­quen les fin­ques sepa­ra­da­ment i fan tira­des molt cur­tes. En molts casos, d’un miler d’ampo­lles, que tre­uen al mer­cat intern (Cata­lu­nya) i a l’expor­tació a Europa (Suïssa, Bèlgica, Dina­marca i Països Bai­xos). Així ho explica Carme Casa­cu­berta, enòloga i fun­da­dora d’Oli­var­dots, que diri­geix el celler jun­ta­ment amb la seva filla Car­lota Pena.

Fa uns dies van rebre, de mans de la con­se­llera d’Acció Climàtica, Ali­men­tació i Agenda Rural, Teresa Jordà, la dis­tinció de Vi de Finca Qua­li­fi­cada per al seu V d’O2, el segon vi de la col·lecció Vari­e­tals de Ter­rer, que el celler va començar a ela­bo­rar l’any 2008 amb l’objec­tiu de donar valor als vins, fets amb vari­e­tats autòcto­nes o tra­di­ci­o­nals, vin­cu­lats a un sòl con­cret. Casa­cu­berta asse­gura que el V d’O2 és “molt espe­cial” perquè les vinyes són en un sòl de sorra de més de tres metres de pro­fun­di­tat. “La cari­nyena que se n’obté allà per­met ela­bo­rar vins molt fins i ele­gants, més mine­rals, amb un per­fil i una fragància que recor­den la d’un per­fum”, explica la fun­da­dora del celler, molt satis­feta d’haver acon­se­guit la dis­tinció i haver superat totes les exigències d’aquesta eti­queta.

Aquest vi és el resul­tat de la feina d’una dona que es va incor­po­rar al sec­tor als 40 anys i que ja tenia molt clars els objec­tius del celler quan va treure la pri­mera anyada al mer­cat, l’any 2006. Només dos anys més tard va tenir l’opor­tu­ni­tat de vini­fi­car el raïm de la finca de l’Hort d’en Riera, al cos­tat del celler. “Va ser un somni”, asse­gura. El pro­pi­e­tari de la vinya —plan­tada l’any 1909— va deci­dir ven­dre-la perquè “quan por­tes el vi a la coo­pe­ra­tiva no pots assu­mir pro­duc­ci­ons tan bai­xes com les que donen vinyes tan velles”, explica Casa­cu­berta. I, pre­ci­sa­ment, aquest somni ha estat el que ha empès el celler a con­ver­tir-se en el pri­mer de la DO Empordà a tenir un pro­ducte a la llista de Vins de Finca Qua­li­fi­cada de l’Incavi.

“No ens havíem pre­sen­tat abans perquè neces­sitàvem un tre­ball de base per acon­se­guir la qua­li­tat reque­rida”, explica la pro­pietària del celler. Per a ella, va ser un repte fer aquesta feina a llarg ter­mini per acon­se­guir una gamma de pro­duc­tes que expres­sin el ter­ri­tori d’una manera par­ti­cu­lar.

Pres­tigi i pro­moció

En el lliu­ra­ment —en un acte cele­brat al Palau de Pedral­bes a Bar­ce­lona—, la con­se­llera Jordà va asse­gu­rar que “aquesta dis­tinció és essen­cial per millo­rar la noto­ri­e­tat, pres­tigi i estruc­tu­ració dels seg­ments més con­so­li­dats del con­junt del vi català”. Segons ella, la Gene­ra­li­tat ha fet una “aposta deci­dida” per reforçar l’estratègia i millo­rar el posi­ci­o­na­ment dels vins cata­lans i la dis­tinció de Vins de Finca Qua­li­fi­cada forma part del con­junt d’acci­ons que s’han de desen­vo­lu­par per fer aquest pas enda­vant.

La direc­tora de l’Incavi, Alba Bal­cells, es va com­pro­me­tre, en l’acte de lliu­ra­ment de les dis­tin­ci­ons, a orga­nit­zar, des de la ins­ti­tució que diri­geix, qua­tre grans tas­tos inter­na­ci­o­nals amb pres­crip­tors a Bor­deus, Madrid i Bar­ce­lona al llarg de 2023. Pre­ci­sa­ment, un d’aquests tas­tos es farà coin­ci­dint amb la Bar­ce­lona Wine Week el mes de febrer. Segons Bal­cells, és impor­tant que el sec­tor cone­gui que, en aquest moment, Cata­lu­nya pro­du­eix els millors vins de la seva història i la dis­tinció com a Vins de Finca Qua­li­fi­cada vol ser un motor per incre­men­tar “el pres­tigi” i la “visi­bi­li­tat” del sec­tor en el seu con­junt dins i fora del país.

En aquest moment, entre totes les deno­mi­na­ci­ons d’ori­gen cata­la­nes hi ha un total de catorze Vins de Finca Qua­li­fi­cada, cinc dels quals són de la DO Penedès, qua­tre són DOQ Pri­o­rat, dos DO Pla de Bages, un Mont­sant, un Terra Alta i un DO Empordà.

Per a l’Incavi, l’objec­tiu és que el 2025 totes les deno­mi­na­ci­ons d’ori­gen del país esti­guin repre­sen­ta­des a la llista de Vins de Finca Qua­li­fi­cada amb algun dels seus pro­duc­tes. Per això, la direc­tora va espe­ro­nar els ela­bo­ra­dors a pre­sen­tar can­di­da­tu­res amb aquells vins que com­plei­xen els requi­sits, que a Cata­lu­nya en són molts.

V d’O2 d’Olivardots
Aquest vi, 100% carinyena de la DO Empordà, prové de la vinya plantada l’any 1909 en un terrer de sorra a la finca del’Hort d’en Riera, a Capmany. Criat durant 16 mesos en botes de roure francès i embotellat sense filtrar ni clarificar, forma part de la col·lecció Varietals de Terrer.
500
ampolles
són les que el celler ha posat a la venda de l’anyada 2016, ja que la verema va ser curta a causa del clima i el senglar. Habitualment, d’aquest vi, en surten un miler d’ampolles per verema.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia