Economia

Només el 9,8% de treballadors de Catalunya són funcionaris, davant el 28,7% d’Extremadura

Treball

Sis mesos després d’aixe­car una forta pol­se­guera en asse­gu­rar en una con­ferència a Girona que hi ha 150.000 fun­ci­o­na­ris de l’Estat que “no fan abso­lu­ta­ment res”, el pre­si­dent del Foment de Tre­ball, Joan Rosell, va pre­sen­tar ahir un estudi més a fons sota el títol Per­so­nal al ser­vei de les admi­nis­tra­ci­ons públi­ques.

L’informe repassa el crei­xe­ment del nom­bre de fun­ci­o­na­ris en el període de 1998-2007, en què les llis­tes dels tre­ba­lla­dors públics s’han engrei­xat en més de 465.000 per­so­nes, i con­clou que el traspàs de com­petències des de l’Estat cen­tral a les comu­ni­tats autònomes no ha anat acom­pa­nyada d’una reducció sufi­ci­ent del per­so­nal de l’admi­nis­tració cen­tral. En aquest període el nom­bre de fun­ci­o­na­ris de l’admi­nis­tració cen­tral ha dis­minuït en 267.345 per­so­nes, però les plan­ti­lles de les comu­ni­tats autònomes han aug­men­tat en 623.072.

Rigor
“Què fan els fun­ci­o­na­ris del minis­teri de Sani­tat o el minis­teri de Cul­tura, quan gai­rebé totes les com­petències estan trans­fe­ri­des”, va dir Joan Rosell, que va afe­gir: “Les trans­ferències de l’Estat a les comu­ni­tats autònomes no s’ha fet amb el rigor que cal­dria”.

Per donar suport a la seva teo­ria, Rosell va expli­car que el 9,8% dels tre­ba­lla­dors de Cata­lu­nya són fun­ci­o­na­ris, un per­cen­tatge gai­rebé tres vega­des infe­rior al 28,7% d’Extre­ma­dura.

“Si paguem els matei­xos impos­tos hem de rebre els matei­xos ser­veis; a par­tir d’aquí ens hem de pre­gun­tar per què en alguns llocs tenen més fun­ci­o­na­ris que en uns altres”, va asse­nya­lar Rosell.

En relació amb el per­cen­tatge de població assa­la­ri­ada, Cata­lu­nya és la comu­ni­tat autònoma de l’Estat amb menys fun­ci­o­na­ris, seguida del País Valencià (12,25%) i les illes Bale­ars (12,5%). La mit­jana esta­tal se situa en 15,4 emple­ats públics per cada cent tre­ba­lla­dors. “Aques­tes xifres reba­ten les acu­sa­ci­ons sobre el gran crei­xe­ment de l’admi­nis­tració autonòmica cata­lana”, va dir Rosell.

Segons l’estudi de Foment de Tre­ball perquè Cata­lu­nya tingués el mateix nom­bre de tre­ba­lla­dors públics que la mit­jana esta­tal hau­ria d’aug­men­tar el nom­bre de fun­ci­o­na­ris en 124.000 o bé el con­junt d’admi­nis­tra­ci­ons de l’Estat hau­rien d’apri­mar en 781.000 per­so­nes les seves plan­ti­lles.

“És neces­sari apro­fun­dir en la reforma de la gestió de la funció pública perquè el tre­ba­lla­dor pri­vat tin­gui les matei­xes con­di­ci­ons i drets que l’empleat públic”, va con­cloure el pre­si­dent de Foment.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.