ECONOMIA
La inflació a Catalunya es modera una dècima a l’abril i se situa en el 2,1%
La inflació a Catalunya es va moderar una dècima a l’abril i es va situar al 2,1%, segons ha informat aquest dimecres l’Institut Nacional d’Estadística. Es tracta del segon mes seguit amb un descens de l’IPC després que al març se situés en el 2,2%. La moderació de l’IPC es va produir pel descens de preus del gas, que en el mateix mes de l’any passat van pujar, i per la caiguda dels preus de l’electricitat, que ho van fer amb més intensitat que l’any abans. Al conjunt de l’Estat, l’IPC es va ser del 2,2%, una dècima menys que la registrada al març. Pel que fa a la taxa anual de la inflació subjacent, va pujar quatre dècimes, fins al 2,4%.
La taxa de variació mensual de l’IPC a Catalunya va ser del 0,6%, la mateixa que al conjunt de l’Estat, segons l’INE. A Catalunya, les categories més van pujar els preus van ser els de restaurants i hotels, coincidint amb el mes en què ha caigut Setmana Santa, amb un 4,9%, nou dècimes més que la variació anual del març; l’oci i la cultura, amb un 3,5% davant el 0,0% del març; l’educació, amb un 2,8%, la mateixa taxa que el mes anterior; i l’habitatge, l’aigua, l’electricitat, el gas i altres combustibles, que ho van fer un 2,9%, tot i que 1,8 punts menys que al març. Per contra, destaca el descens dels preus en el transport, en un 1,9%.
Els productes que més pugen de preu són les begudes no alcohòliques, amb un 5,8%, tot i que menys que al març (6,6%), el tabac ho va fer en un 4%, una dècima menys; i els aliments van avançar un 2%, quatre dècimes menys. D’altra banda, els paquets turístics es van enfilar un 13,6% davant el descens del 2,8% al març mentre que els serveis d’allotjament ho van fer en un 13,8%, nou punts més.
Si es té en compte el cistell de la compra, la variació anual del preu de la carn de vaca es va situar en un 10,5%; la carn d’oví un 12,2%, tot i que es modera vuit dècimes; la carn d’au un 1,3% i la de porcí, mig punt, set dècimes menys. També destaca l’increment dels ous, amb un 12,9%; i del cafè, cacau i infusions, amb un 15,1%, cinc punts més i nou dècimes més que al març, respectivament; i el descens de l’oli, amb un 31,7% i el sucre, amb un 18,8%.
L’IPC a les quatre demarcacions es va situar en xifres similars a la variació anual registrada a Catalunya i al conjunt d’Espanya. Així, la taxa anual a la demarcació de Barcelona es va situar en el 2,1%, la mateixa que al març; a la de Lleida es va moderar sis dècimes, fins al 2% i a la de Tarragona ho va fer en una dècima, fins a l’1,9%. En canvi, les comarques de Girona van ser les úniques on l’IPC va pujar una dècima, del 2,2% al març al 2,3% a l’abril.
Al conjunt de l’Estat, la taxa de variació anual de l’IPC es va situar en el 2,2%, una dècima per sota de la registrada al març. La moderació es deu per descens de la taxa anual de l’habitatge, en un punt i mig, fins al 4,2%, per la baixada del preu del gas davant l’augment a l’abril del 2024 i perquè els preus de l’electricitat van caure més que l’any anterior; i pel transport, que va registrar una variació anual del -1,6%, set dècimes menys que al març. Aquest comportament va tenir lloc pel descens del preu dels carburants per a vehicles personals, que van pujar a l’abril del 2024.
Per contra, el grup que hi van influir més positivament són l’oci i la cultura, amb una taxa anual del 2,7% motivat per l’increment dels preus dels paquets turístics.
Per comunitats, l’IPC va ser positiu en totes elles i la variació anual més elevada es va produir a les Illes Balears (2,8%), seguida del País Bac i Navarra, amb un 2,6% i un 2,5%, respectivament. En canvi, la Regió de Múrcia, amb un 1,5%, i Castella-La Manxa amb un 1,7%, van protagonitzar els menors increments.