Economia

Només la CEOE avala els 67 anys

Clam contra la reforma de les pensions que endarrerirà la jubilació des del 2013

L’endemà de son­de­jar l’opinió pública sobre l’aco­llida de la nova edat de jubi­lació als 67 anys, el govern de José Luis Rodríguez Zapa­tero va llançar ahir la pro­posta per refor­mar les pen­si­ons i només va tro­bar eco en una part insos­pi­tada: la CEOE. Ni un sol grup de l’opo­sició i amb els quals haurà de comp­tar a la comissió del Pacte de Toledo i tam­poc cap sin­di­cat donen suport a la idea d’ele­var pro­gres­si­va­ment l’edat legal de jubi­lació dels 65 als 67 anys, a més de la pro­funda refor­mu­lació de totes les pen­si­ons per com­ba­tre l’enve­lli­ment de la població.

El con­sell de minis­tres no va apro­var cap text legal en la seva reunió d’ahir, sinó que només va vali­dar l’informe que enviarà al Pacte de Toledo i al diàleg social. Simbòlica­ment, no va ser el minis­tre de Tre­ball sinó la vice­pre­si­denta econòmica, Elena Sal­gado, qui va rao­nar l’endar­re­ri­ment impo­pu­lar de la jubi­lació.

Tot i que tenia l’absència jus­ti­fi­cada perquè havia de cloure la cimera d’ocu­pació de la UE a Bar­ce­lona, la seva absència li va per­me­tre a Celes­tino Cor­bacho evi­tar el tràngol d’haver-se de con­tra­dir en públic quan ell sem­pre s’ha opo­sat a endar­re­rir per llei la jubi­lació. “La pro­posta surt de Tre­ball, és cert que Cor­bacho no hi és però li hau­ria agra­dat ser-hi”, va sos­te­nir tímida­ment Sal­gado.

En el docu­ment base de la Mon­cloa i al qual va tenir accés l’AVUI, la reforma traça un calen­dari entre 2013 i 2025 per fer el salt als 67 anys, pos­si­ble­ment a raó de dos mesos cada any. Davant el clam en con­tra, Sal­gado recorda que l’edat legal de 65 anys data de 1919 i que l’actual dis­seny fa invi­a­ble el sis­tema de soli­da­ri­tat gene­ra­ci­o­nal en què la gene­ració actual de cotit­zants sus­tenta la dels actu­als jubi­lats. L’edat mit­jana de jubi­lació a l’Estat és ara de 63,7 anys.

El segon gran objec­tiu de la Mon­cloa és cor­re­gir l’abús de les pre­ju­bi­la­ci­ons, fins i tot en empre­ses amb bene­fi­cis, aug­men­tant l’actual edat mínima dels 52 anys als 58 i “uni­ver­sa­lit­zant-la de seguida”. La pressa obe­eix a la fuga de recur­sos públics que sig­ni­fi­quen aques­tes sor­ti­des labo­rals. En aquest punt també s’obren esquer­des al con­sell de minis­tres, perquè la recepta con­tra­diu la praxi gover­na­men­tal en pre­ju­bi­la­ci­ons pre­co­ces com la de RTVE, on molts peri­o­dis­tes reti­rats tenien 52 anys.

Mal­grat no con­cre­tar tant, Sal­gado urgeix també a deba­tre l’ampli­ació del període de còmput de les pen­si­ons, que actu­al­ment són els últims 15 anys de vida labo­ral, ente­nent que són els de sou –i cotit­za­ci­ons– més alts. “El sis­tema espa­nyol jubila abans els tre­ba­lla­dors que rea­lit­zen tas­ques sedentàries que els que rea­lit­zen altres de més càrrega física i de peno­si­tat”, cons­tata el text de bases. Ampliar la base de còmput a 20 anys, a més, aba­ra­ti­ria per regla gene­ral la pensió.

No a autònoms a la carta
En el cas dels autònoms, es vol evi­tar l’ano­me­nada pensió a la carta per la qual el tre­ba­lla­dor per compte propi eleva la base de cotit­zació els últims 15 anys per engros­sir així la futura pensió, encara que hagi cotit­zat pel mínim la resta de la vida labo­ral. I els ofe­reix fle­xi­bi­li­tat perquè en un any difícil no se’ls obli­gui a cotit­zar per sobre dels ren­di­ments obtin­guts, però fixant alhora una cotit­zació per sobre de la base mínima quan obtin­guin guanys ele­vats.

Dins la refor­mu­lació de totes les pen­si­ons, l’aposta és esta­blir una única base regu­la­dora per a totes, ja que actu­al­ment exis­tei­xen bases dife­rents en funció del règim assa­la­riat, autònom o emple­ada de la llar. En tots els casos, redo­bla les cri­des a pre­veure un pla pri­vat com­ple­men­tari.

En un punt que atia la polèmica, Sal­gado s’obre a estu­diar el que sota el tec­ni­cisme de mesu­res paramètri­ques no és altra cosa que lli­gar la quan­tia de les pen­si­ons a vari­a­bles com l’evo­lució dels ingres­sos del sis­tema, la taxa de dependència, l’espe­rança de vida o l’evo­lució del PIB, de tal manera que la pensió seria més alta en bonança i més baixa en eta­pes de recessió, com l’actual. Objec­tiu: “com­pas­sar el crei­xe­ment de des­pesa amb les pos­si­bi­li­tats del sis­tema”. La pensió mit­jana dels 8.614.238 pen­si­o­nis­tes és ara de 761,82 euros al mes.

El pri­mer a beneir els 67 anys va ser el líder de CEOE, Gerardo Díaz Ferrán. “Jo en tinc 67 i con­ti­nuo tre­ba­llant”, pre­su­mia dime­cres en un esmor­zar posant-se com a exem­ple. El Banc d’Espa­nya i l’excap de l’Ofi­cina Econòmica de la Mon­cloa i líder del lobby cons­truc­tor Seo­pan, David Taguas, es van sumar ahir també a l’entu­si­asme. El PP, però, s’hi oposa.

Igna­cio Fernández Toxo (CCOO), però, veu incom­pren­si­ble pas­sar de 65 a 67 anys quan el repte és fomen­tar l’accés de joves a l’ocu­pació, men­tre Cándido Méndez (UGT) culpa les “polítiques d’aco­mi­a­da­ment” de l’actual onada de pre­ju­bi­lats. Josep Antoni Duran (CiU) va lamen­tar la nova “impro­vi­sació” de Zapa­tero i advoca per ani­mar l’allar­ga­ment volun­tari de la vida labo­ral més enllà dels 65. Joan Ridao (ERC) jutja que “no és accep­ta­ble quan el sis­tema no té risc de fallida immi­nent”. “El con­flicte social està ser­vit”, rebla Joan Her­rera (ICV).


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.