Economia

Les noves caixes trigaran tres anys a ajustar el personal

La reducció de plantilla se centrarà en prejubilacions a partir dels 57 anys. La mesura pot arribar a absorbir la meitat dels costos de la integració. Afectarà fins a un 20 per cent dels treballadors

Caixa Cata­lu­nya va tan­car la pri­ma­vera pas­sada 45 ofi­ci­nes a tot l'Estat. Es trac­tava de sucur­sals peti­tes i pro­pe­res a grans ofi­ci­nes o situ­a­des en nous bar­ris que la crisi immo­biliària ha dei­xat a mig fer. El procés va durar tres mesos. La rees­truc­tu­ració de les noves cai­xes que sur­tin de les fusi­ons de Saba­dell-Ter­rassa-Girona-Man­lleu i Cata­lu­nya-Tar­ra­gona-Man­resa no serà ràpida. Això ho asse­gu­ren les enti­tats afec­ta­des, que cal­cu­len que el procés es pot allar­gar entre dos i tres anys.

Segons les esti­ma­ci­ons del Banc d'Espa­nya, el nom­bre d'ofi­ci­nes que sobren pot arri­bar al 20%, un per­cen­tatge que podria repe­tir-se en el cas de l'exce­dent del per­so­nal. El nom­bre final, però, dependrà de les nego­ci­a­ci­ons amb els sin­di­cats.

A banda d'un pla de bai­xes incen­ti­va­des, les enti­tats posa­ran en marxa pre­ju­bi­la­ci­ons a les quals podran aco­llir-se els tre­ba­lla­dors de més de 57 anys per acon­se­guir aquesta reducció de per­so­nal. "La mei­tat del cost de la rees­truc­tu­ració podria cen­trar-se en el rea­jus­ta­ment de la plan­ti­lla", asse­gu­ren fonts finan­ce­res.

Per cobrir aquesta ele­vada fac­tura, l'Estat ha apro­vat el Fons de Rees­truc­tu­ració Orde­nada Bancària (FROB), al qual podran aco­llir-se les cai­xes en procés de fusió. "Sense el FROB aquesta reducció de per­so­nal tin­dria un cost inas­su­mi­ble", afe­gei­xen les matei­xes fonts.

Menys traumàtic

La reta­llada de per­so­nal dels ser­veis cen­trals seguirà un esquema simi­lar i se cen­trarà en els tre­ba­lla­dors de més edat a través de les pre­ju­bi­la­ci­ons. "És el sis­tema menys traumàtic perquè la soci­e­tat ja accepta que una per­sona a par­tir dels 55 anys pot dei­xar de tre­ba­llar", explica a l'AVUI Ceferí Soler, pro­fes­sor de l'escola de nego­cis Esade.

Aquesta norma, no obs­tant, no se segueix en el cas de la reducció dels càrrecs direc­tius de pri­mera i segona fila. Els pac­tes de fusió de les pròpies enti­tats han pre­ser­vat dife­rents par­cel·les de poder per a cada enti­tat, que podrà recol·locar una sèrie més gran o més petita dels seus direc­tius. En el cas de la unió entre les cai­xes de Cata­lu­nya, Tar­ra­gona i Man­resa ha estat Adolf Todó, direc­tor gene­ral de Caixa Cata­lu­nya, el que ha lide­rat l'ope­ració i el que pre­vi­si­ble­ment faci l'equip direc­tiu al seu gust. Les cai­xes de Ter­rassa, Saba­dell, Man­lleu i Girona, per la seva banda, impul­sen una inte­gració més col·legial que obli­garà a un repar­ti­ment més gran de càrrecs entre les qua­tre enti­tats.

El tan­ca­ment d'ofi­ci­nes serà més ràpid, encara que també por­tarà el seu temps. En cas de dupli­cació de xar­xes l'ofi­cina més petita tras­pas­sarà els cli­ents a la sucur­sal més gran, segons l'acord base al qual han arri­bat les cai­xes. Un procés que difícil­ment es pot fer en menys de tres mesos.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.