Economia

Joan Coscubiela: "A curt termini no hi ha cap solució per reduir la taxa d’atur"

Entrevista amb Joan Coscubiela, professor associat d’Esade i exsecretari general de CCOO a Catalunya

El mer­cat labo­ral és al cen­tre el debat. Joan Cos­cu­bi­ela, secre­tari gene­ral de CCOO a Cata­lu­nya entre el 1995 i el 2008, apunta algu­nes línies de reforma.

En les cri­sis dels últims 30 anys Espa­nya duplica la taxa d’atur mit­jana de la UE. Com ho explica?
El nos­tre tei­xit econòmic té pro­ble­mes greus: en ter­mes d’ocu­pació tenen un pes exces­siu sec­tors sur­fis­tes com la cons­trucció, altres de molt ines­ta­bles com el turisme esta­ci­o­nal i, per últim, de poca pro­duc­ti­vi­tat, com les manu­fac­tu­res de poc valor afe­git; en segon lloc, les nos­tres empre­ses tenen una mida mit­jana molt petita: són micro­pi­mes! I això genera difi­cul­tats per mani­o­brar en el mer­cat glo­bal.

Redu­ei­xen cos­tos aco­mi­a­dant.

Exacte. En ter­cer lloc, el nos­tre model pro­duc­tiu s’ha carac­te­rit­zat per una escassa inversió tec­nològica: en inversió pri­vada con­ti­nuem al 40% dels EUA i al 60% de la UE! I, en quart lloc, tenim una estruc­tura for­ma­tiva nefasta: un 32% de fracàs esco­lar vol dir poc per­cen­tatge de població amb for­mació secundària.

Tot això equi­val a baixa pro­duc­ti­vi­tat. Com inci­deix en el mer­cat labo­ral?
Empre­ses amb ocu­pació ines­ta­ble, alta tem­po­ra­li­tat, poc marge en un mer­cat glo­bal, poca inno­vació i for­mació s’ajus­ten des­truint ocu­pació.

El model labo­ral ali­menta un model econòmic de baixa pro­duc­ti­vi­tat.
Les cri­sis econòmiques i el seu impacte en l’atur van pro­vo­car una pressió refor­mista sobre l’Esta­tut dels Tre­ba­lla­dors que va deri­var en més faci­li­tat per a l’aco­mi­a­da­ment. El 1984 es va apro­var un con­tracte tem­po­ral sense causa, i això va con­ver­tir la tem­po­ra­li­tat en el pri­mer fac­tor d’ajust de l’ocu­pació. I en les refor­mes poste­ri­ors –1994, amb González, i 2002, amb Aznar– van con­so­li­dar l’aco­mi­a­da­ment lliure amb indem­nit­zació, que s’ha con­ver­tit en el prin­ci­pal fac­tor d’ajust per als tre­ba­lla­dors inde­fi­nits.

És fàcil aco­mi­a­dar un tre­ba­lla­dor inde­fi­nit? Els empre­sa­ris dis­cre­pen.

Des del 2002, difícil­ment es pot dir que no és fàcil. Es pot dir que és car, però mai que és rígid: els empre­sa­ris pre­fe­rei­xen l’aco­mi­a­da­ment dis­ci­pli­nari, més car –45 dies per any tre­ba­llat–, que l’aco­mi­a­da­ment per raons econòmiques –amb 20 dies per any.

Els empre­sa­ris cri­ti­quen la rigi­desa sala­rial i els alts cos­tos labo­rals.
Els cos­tos labo­rals difícil­ment poden ser els cau­sants de la manca de com­pe­ti­ti­vi­tat a Espa­nya. Estem situ­ats molt per sota de la mit­jana dels cos­tos labo­rals har­mo­nit­zats a la UE: només tenen uns cos­tos labo­rals més bai­xos els països de la nova ampli­ació, Grècia i Por­tu­gal. Xipre té uns cos­tos labo­rals supe­ri­ors als nos­tres!

Vin­cu­lar els sala­ris a la pro­duc­ti­vi­tat bene­fi­ci­a­ria els tre­ba­lla­dors?
Això, de facto, ja es fa, tot i que no s’expli­citi en els con­ve­nis. Des de fa molts anys, els acords inter­con­fe­de­rals sig­nats entre sin­di­cats i empre­sa­ris situen la pro­duc­ti­vi­tat com un ele­ment per tenir en compte.

Em nega que hi hagi rigi­desa sala­rial?

Els que ho argu­men­ten volen que no hi hagi nego­ci­ació col·lec­tiva sec­to­rial i que tota sigui empre­sa­rial. I això impli­ca­ria que en totes les micro­em­pre­ses la nego­ci­ació col·lec­tiva seria a la baixa, cosa que ali­men­ta­ria el model pro­duc­tiu d’escassa inno­vació, mà d’obra barata i baixa pro­duc­ti­vi­tat.

La dua­li­tat entre inde­fi­nits i tem­po­rals cen­tra el debat. Què cal fer?
Des del 2002 no es pot dir que els inde­fi­nits estan hiper­pro­te­gits i que el seu aco­mi­a­da­ment és rígid.

És més car.
El marc labo­ral no és el que deter­mina l’incre­ment de la tem­po­ra­li­tat i de la dua­li­tat. Si ana­litza la tem­po­ra­li­tat per sec­tors, veurà que en la inter­me­di­ació finan­cera és del 10%; indústria manu­fac­tu­rera, 18%; comu­ni­cació i infor­mació, 20%; hos­ta­le­ria, 36%; cons­trucció, 46%; agri­cul­tura, 60%. No es pot impu­tar a la llei la res­pon­sa­bi­li­tat de l’alta tem­po­ra­li­tat.

Com més pro­duc­ti­vi­tat, menys tem­po­ra­li­tat.
Com menys tem­po­ra­li­tat, més pro­duc­ti­vi­tat; com més tem­po­ra­li­tat, menys pro­duc­ti­vi­tat. Les dades con­fir­men que el que deter­mina la rea­li­tat de l’ocu­pació no és el marc labo­ral, sinó el model pro­duc­tiu.

I tenim un mer­cat de tre­ball que es regeix per la fle­xi­bi­li­tat externa.
En con­tra del que passa als països més dinàmics d’Europa, on s’opta per la fle­xi­bi­li­tat orga­nit­za­tiva de les con­di­ci­ons de tre­ball com a meca­nisme d’adap­tació al mer­cat, a Espa­nya s’aposta per la fle­xi­bi­li­tat externa: des­trucció d’ocu­pació.

A Espa­nya, la cons­trucció patia hipertròfia: la des­trucció d’ocu­pació era ine­vi­ta­ble!
Entre el 1996 i el 2007 vam pas­sar de 12 a 20 mili­ons de tre­ba­lla­dors: Espa­nya va apor­tar el 40% de l’incre­ment de l’ocu­pació de la UE! I amb la crisi s’han des­truït 1,8 mili­ons de llocs de tre­ball, 950.000 en la cons­trucció.

Era ine­vi­ta­ble.
Espa­nya va tenir durant aquest empatx immo­bi­li­ari el doble de crei­xe­ment de la població ocu­pada que la mit­jana dels països euro­peus. Això era insos­te­ni­ble! La cai­guda de l’ocu­pació i l’aug­ment de l’atur ha estat direc­ta­ment pro­por­ci­o­nal a la bom­bo­lla d’ocu­pació que van pro­vo­car les bom­bo­lles espe­cu­la­ti­ves. El pro­blema és que la dis­tri­bució de cos­tos i bene­fi­cis d’aquesta bom­bo­lla i del seu esclat no ha anat en la mateixa direcció.

Què es pot fer davant d’això?
No és pos­si­ble men­jar durant un mes 50 qui­los de calçots dia­ris amb molt de romesco, aga­far una indi­gestió des­co­mu­nal, i després pen­sar que això es cura en dos dies: no hi ha una solució fàcil a curt ter­mini.

Tenim 4 mili­ons d’atu­rats! ¿Què ha de fer el govern, a banda de pror­ro­gar els sub­si­dis?

Algú hau­ria de dir al país que aquest empatx d’espe­cu­lació immo­biliària i endeu­ta­ment pri­vat, d’assumpció de ris­cos exces­sius en els mer­cats finan­cers, de reducció de capa­ci­tat fis­cal de l’Estat, no té solució a curt ter­mini. I el govern està fent el que és ade­quat: repa­rar el dany cau­sat amb els sub­si­dis d’atur. Això no solu­ci­ona els pro­ble­mes, però és que l’Estat té difi­cul­tats per crear riquesa i, a més, les polítiques fis­cals d’Aznar i també de Zapa­tero han limi­tat molt el marge de mani­o­bra de l’Estat, que avui és fis­cal­ment molt dèbil.

Vam fer les coses molt mala­ment!

El pro­blema no és la inac­ti­vi­tat d’avui del govern, sinó les bar­ba­ri­tats que es van per­me­tre –espe­cu­lació finan­cera i immo­biliària– i les que va come­tre l’exe­cu­tiu, abai­xant els impos­tos quan teníem una pressió fis­cal per sota de la mit­jana euro­pea, i fent regals fis­cals com els 400 euros.

¿M’està dient que el govern només pot limi­tar-se a pror­ro­gar sub­si­dis?
A mitjà ter­mini, el govern haurà de forçar bancs i cai­xes a nor­ma­lit­zar el crèdit a les empre­ses i famílies, tenint en compte que aquests encara estan atra­pats per l’esclat de la bom­bo­lla immo­biliària i pas­sa­ran per moments difícils. I això forçarà el sec­tor públic, en deter­mi­na­des situ­a­ci­ons, a assu­mir la funció de pres­ta­dor de crèdit a empre­ses i famílies; s’han de recu­pe­rar ingres­sos fis­cals llui­tant con­tra l’eco­no­mia sub­mer­gida i el frau fis­cal; s’han de reduir algu­nes des­pe­ses públi­ques sense res­tar suport a les empre­ses ni reta­llar drets soci­als, i s’ha de donar suport a sec­tors de futur com els de béns i ser­veis sos­te­ni­bles i l’atenció a per­so­nes amb dependència i neces­si­tats espe­ci­als.

Rato i Sol­bes no van ser els minis­tres bri­llants que tot­hom va elo­giar.

El 1996 comença una dècada que es jut­jarà com un dels períodes més negres de la nos­tra història. Vam pen­sar que estàvem gau­dint d’una dècada màgica: a l’Estat espa­nyol es feien diners ràpid, i això va pro­vo­car que capi­tals d’arreu del món, nets, negres, i d’altres tacats de sang s’inver­tis­sin en el sec­tor immo­bi­li­ari, cosa que va con­ver­tir l’habi­tatge, que la Cons­ti­tució reco­neix com un dret social, en un pro­ducte finan­cer d’alta ren­di­bi­li­tat.

La reforma labo­ral és damunt la taula. Quins n’han de ser els objec­tius?
Can­viar el model d’ajust d’extern a través de la con­trac­tació tem­po­ral i l’aco­mi­a­da­ment des­cau­sa­lit­zat per un model de fle­xi­bi­li­tat interna. I això vol dir dotar els empre­sa­ris de més capa­ci­tat per fer aquests ajus­tos i desin­cen­ti­var l’aco­mi­a­da­ment sense causa i amb indem­nit­zació.

Segon objec­tiu?

Avui, els ser­veis públics d’inter­me­di­ació inter­ve­nen molt poc en el mer­cat de tre­ball. I, de fet, el Par­la­ment ja ha apro­vat una norma que obliga el govern a modi­fi­car aquests sis­te­mes. Les empre­ses i els ser­veis d’inter­me­di­ació pri­vats que estan actu­ant sense cap tipus d’arti­cu­lació i coherència s’han d’inse­rir en l’engra­natge del ser­vei públic d’ocu­pació, que ha de poder regu­lar-los. I hi ha dos objec­tius addi­ci­o­nals.

Enda­vant.
Inci­dir en les dues prin­ci­pals polítiques acti­ves del mer­cat de tre­ball: les boni­fi­ca­ci­ons a la con­trac­tació i la for­mació de tre­ba­lla­dors. En aquests moments hi ha prou dades, inclo­ent-hi un estudi de Luis Toha­ria, que demos­tren l’efecte nul de les boni­fi­ca­ci­ons durant els últims 25 anys: no han creat ocu­pació, no han aju­dat a evi­tar la des­trucció d’ocu­pació i no han inci­dit de manera sig­ni­fi­ca­tiva, excepte en moments molt pun­tu­als, en el canvi de tendència en la uti­lit­zació de la con­trac­tació tem­po­ral i fixa.

I pel que fa a la for­mació?
La for­mació contínua ha millo­rat, però només arriba al 13% de la població assa­la­ri­ada i s’uti­litza espe­ci­al­ment per a gent de qua­li­fi­cació mit­jana alta i no per a per­so­nes de baixa qua­li­fi­cació i, a més, cada vegada arriba menys a les pimes. Cal can­viar-ho.

¿Amb aquests ele­ments eli­mi­na­rem la dua­li­tat del mer­cat de tre­ball?
Si incen­ti­vem la fle­xi­bi­li­tat interna i en desin­cen­ti­vem l’externa, és a dir, si fem marxa enrere en algu­nes mesu­res que han des­cau­sa­lit­zat l’aco­mi­a­da­ment, la dua­li­tat es pot reduir sig­ni­fi­ca­ti­va­ment. n


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.