Economia

La contraportada

La vinya del rial de la Serp

La Cooperativa del Rial es presenta en societat aquest dissabte al Calisay d'Arenys de Mar per donar a conèixer les varietats de vi que produeixen des que es van ajuntar el 2003

A 200 metres de la platja i a tocar amb el terme de Canet de Mar hi ha la vinya d'en Pata. Aquest és el motiu amb què es coneix un dels impul­sors del pro­jecte i que va ani­mar la resta a fer-se càrrec de la vinya que la seva família dei­xava de con­rear. Així va sor­gir la ini­ci­a­tiva de crear la Coo­pe­ra­tiva del Rial on un grup d'amics es van tro­bar un dia per l'altre fent de viti­cul­tors. “La fina­li­tat no és comer­cial, si tenim guanys els inver­tim en la coo­pe­ra­tiva. Només volem que es doni a conèixer el vi que es fa a Arenys”, explica un dels pro­mo­tors, Nani Ramon. Els qui tin­guin interès per degus­tar aques­tes vari­e­tats que es fan a la vinya del Rial de la Serp podran fer-ho aquest dis­sabte a la tarda al Cali­say. Serà el moment de pre­sen­tar el pro­ducte que estan ela­bo­rant des de l'any 2003, quan van fer la pri­mera verema con­junta. Des d'ales­ho­res les colli­tes han estat molt irre­gu­lars, ja que sem­pre han anat ela­bo­rant el vi en funció de la pro­ducció que tenen.

El 2007 i 2008, la collita va ser un des­as­tre i els últims anys han fet un sobre­es­forç per tapar la vinya amb xar­xes ja que els ocells se'ls crus­pien la gar­natxa. La dar­rera collita del 2010 han pogut fer un miler de litres de vi, que vin­drien a ser unes 1.400 ampo­lles. Així es podrà tas­tar el seu vi blanc, el Vidriol (100% mos­ca­tell), el vi negre jove, el Remor(pansa roja tre­pat 100%), el criança Ter­rer (85% Gar­natxa, 15% pansa roja), i el Sar­gan­tana 2009, que és el mateix vi que el Remor però pas­sat per bóta.

“El nos­tre és un vi de pagès com el que es feia a molts masos de la comarca, però no seguim la dita de la bóta vella fa bon vi”. Així explica, Nani Ramon, els avenços que van fer des d'un inici per com­prar el pri­mer ino­xi­da­ble i un ser­pentí per con­tro­lar la tem­pe­ra­tura i dei­xar de cos­tat les bótes velles i pràcti­ques més anti­gues com bullir una part del vi. “Més que jugar amb les vari­e­tats, mirem de fer dife­rents tipus d'enve­lli­ment”, afe­geix.

Fun­ci­o­nen en règim de coo­pe­ra­tiva. Paguen una quota anual i els anys que la collita és bona venen vi, i si hi ha guanys els rein­ver­tei­xen en el negoci. La feina també es repar­teix entre tots, gran i petits, i es con­ver­teix en un moment espe­rat durant l'any. “És un motiu més per sor­tir de casa, i tro­bar-nos amb els amics i gent de fora que con­vi­dem perquè puguin tre­pit­jar i veure el procés del vi”, comenta. Els qui no per­den l'opor­tu­ni­tat d'arre­man­gar-se i fei­ne­jar tot el que poden són els nens. A final d'estiu, és l'hora de vere­mar i no sobren mans i més enda­vant tocarà podar els ceps i retro­bar-se altra vegada. Ara espe­ren que no plo­gui més per tenir bona collita. El vi del Rial de la Serp es pot tro­bar com cada any a les para­des de la Fira del Sols­tici d'Estiu que es fa per Sant Joan a la riera i també durant l'any a la botiga del Club del Cep.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.