Opinió

Sitges 2011

M. Á. Fernández Ordóñez diu el que diu però és parcial, esbiaixat
i incomplet
Catalunya ha de reclamar aquests 18.000 milions d'euros que cada any surten d'aquí

El gover­na­dor del Banc d'Espa­nya, Miguel Ángel Fernández Ordóñez, va dir a Sit­ges el dia 3 pas­sat, en la 27a reunió del Cer­cle d'Eco­no­mia, que la clau del dèficit del regne la tenen les regi­ons, que el dèficit con­junt de les regi­ons espa­nyo­les ha d'arri­bar al -1,3% el 31 de desem­bre d'aquest any perquè d'això depèn que els mer­cats bene­ei­xin o male­ei­xin l'eco­no­mia espa­nyola. Bé, la idea és clara, però seria con­ve­ni­ent dis­tin­gir unes coses d'unes altres, no?

Fernández Ordóñez, com tants i tants polítics i alts càrrecs de les admi­nis­tra­ci­ons públi­ques, no va dis­tin­gir entre regi­ons, no va dis­tin­gir entre el cas de Cata­lu­nya, amb un dèficit fis­cal inter­re­gi­o­nal del 8,60% del seu PIB, i el de Cas­te­lla i Lleó, amb un superàvit del 7,57%, o el d'Extre­ma­dura, amb altre superàvit del 17,78%, els tres cor­res­po­nents al 2006, últim any publi­cat.

Va anar més enllà i va dir que els mer­cats no ente­nen de par­ti­cu­la­ri­tats, que el d'Espa­nya és un dèficit mons­truós: -9,2% a 31.12.2010 (com­promís de reduir-lo al -2,1% a la fi del 2014) i que Cata­lu­nya, al gene­rar el 18% del PIB d'Espa­nya, és, en pro­porció, la regió amb més dèficit i, en ter­mes abso­luts, més deute: més de 30.000 mili­ons.

El senyor gover­na­dor del Banc d'Espa­nya diu el que diu perquè el seu mis­satge ha de ser aquest, però és par­cial, incom­plet, esbi­ai­xat, i ha de ser el govern de Cata­lu­nya, els par­tits polítics cata­lans, les empre­ses cata­la­nes, les ins­ti­tu­ci­ons i la població d'aquí qui l'hi digui, al Sr. Fernández Ordóñez i a qui segueixi amb el mis­satge del “cafè per a tots” inde­pen­dent­ment de qui ela­bori i pre­pari aquest cafè.

Els sal­dos fis­cals inter­re­gi­o­nals han de ser con­si­de­rats, han de ser i tin­guts en compte, no només perquè no fent-lo s'està fal­se­jant una rea­li­tat, sinó perquè Cata­lu­nya està dei­xant de tenir uns fons que l'aju­da­rien prou bé a millo­rar la seva situ­ació pre­sent i a pre­pa­rar la seva sor­tida d'aquesta crisi. Tor­nem-ho a dir: aquests fons són d'aquí, tan bon punt es que­din aquí i aquí es ges­ti­o­nin; i el que dic sem­pre: això no és política.

Ja, l'evo­lució d'això suposa que hi hagi zones d'Espa­nya que no tin­guin via­bi­li­tat econòmica o social alguna, però supo­sar altra cosa és una ficció, i compte!, anar per aquest cos­tat també supo­sarà que àrees de Cata­lu­nya hagin de ser redis­se­nya­des: si pun­xen amb un compàs la plaça de Cata­lu­nya i dibui­xen un arc de 50 km, a dins hi haurà el 50% del PIB català. Una crisi sistèmica suposa can­vis, però sem­pre és millor fer-los tu que no que te'ls impo­sin des de fora, prin­ci­pal­ment si els fan, en gran mesura, a par­tir de mane­jos rea­lit­zats amb els teus diners.

Cata­lu­nya ha de recla­mar aquests 18.000 mili­ons d'euros que cada any sur­ten d'aquí, neces­si­tant-los, per anar a llocs i emprar-se en coses de les quals no sabem res i que gene­ren menys PIB del que gene­ra­rien si es que­des­sin aquí. Ha de recla­mar-los, sense uti­lit­zar argu­ments polítics, sense emprar noms rars. Cata­lu­nya ha de dema­nar aquests fons. “I want my money back”, va dir Mar­ga­ret Thatc­her el 1984, en la cimera de Fon­tai­ne­bleau, quan va recla­mar com­pen­sa­ci­ons que cor­re­gis­sin el dese­qui­li­bri entre la con­tri­bució del Regne Unit i les aju­des rebu­des al Regne Unit des de Brus­sel·les; i n'hi van donar.

En línia amb el tema d'avui (el mateix des de fa mesos), la pri­mera set­mana de juny va tenir lloc la pri­mera sessió de la Comissió d'Estudi sobre el Nou Finançament de Cata­lu­nya. Interes­sant, veri­tat? No obs­tant això, no trac­tin de bus­car infor­ma­ci­ons de les seves ses­si­ons: són secre­tes. La pre­gunta: per què? Perquè ningú es rebel·li amb el que s'hi diu? Perquè ningú pugui dir demà: “Vostè va dir ahir…”? Perquè no se senti què diu en aquesta comissió qui fora diu una altra cosa? Perquè demà es pugui can­viar, si escau, el que es digui avui?

Segur que molt pocs lec­tors sabien res sobre aquesta comissió. La raó: no se n'ha fet cap publi­ci­tat, per això no ha d'estra­nyar que les seves ses­si­ons no siguin amb llum i amb taquígrafs, i és clar, com es des­co­nei­xia la seva existència, no es pot recla­mar que n'hi hagi. Tal vegada sigui per allò que el que no es coneix no exis­teix.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.