Economia

Un pont d'estar per casa

Les reserves als hotels de Barcelona baixen d'un 20% respecte de l'any passat

Només les zones amb possibilitat de neu són optimistes

El que abans era un pont (o aqüeducte) d'aquells que tot­hom apro­fi­tava per anar amunt i avall, s'ha con­ver­tit ara en un pont d'estar per casa. Com a mínim això sem­bla si es pre­nen en con­si­de­ració les pre­vi­si­ons del sec­tor turístic, que apun­ten a una dava­llada impor­tant en relació amb anys ante­ri­ors. A Bar­ce­lona, per exem­ple, els hote­lers espe­ren un 20% menys de turis­tes que l'any pas­sat, però, tot i això, tindrà índexs d'ocu­pació molts més alts que altres zones del país.

“Res­ta­rem molt lluny de les dades de l'any pas­sat: aquest pont està per­dut i ja no el recu­pe­ra­rem”, explica el pre­si­dent del gremi d'hote­lers de Bar­ce­lona, Jordi Clos. Les reser­ves per a aquesta set­mana se situen en el 48% de l'ocu­pació, men­tre que per la Cons­ti­tució i la Imma­cu­lada del 2010 es va arri­bar al 70%: “Per­dem prop de 12.000 turis­tes, una quan­ti­tat que podria no sem­blar exces­siva, en gene­ral, però són 12.000 per­so­nes que no es que­da­ven a casa i eren con­su­mi­do­res.” “Taxis, res­tau­rants, boti­gues i museus també en resul­ta­ran afec­tats”, afe­geix Clos a la pre­visió. Amb tot, les dades de l'any con­ti­nuen sent posi­ti­ves i el gremi espera tan­car l'exer­cici amb un crei­xe­ment del 5%.

L'Asso­ci­ació d'Apar­ta­ments Turístics de Bar­ce­lona espera una ocu­pació del 30%, un per­cen­tatge que con­si­de­ren posi­tiu tenint en compte que és desem­bre. “Nor­mal­ment el nos­tre per­fil de cli­ent és estran­ger, i, com que la Cons­ti­tució se cele­bra només a l'Estat espa­nyol, la nos­tra oferta gua­nya accep­tació”, diu Franck Gra­na­dos, vice­pre­si­dent de l'enti­tat. Segons Gra­na­dos, “aques­tes són unes dates en què la mete­o­ro­lo­gia té molt de pes, i en funció de si hi ha neu, hi podria haver molts can­vis”. Els apar­ta­ments, tot i tan­car el novem­bre tres punts per sota que el 2010, també espe­ren cloure l'any havent cres­cut.

A la Costa Dau­rada cen­tral, els càlculs refe­rents a l'ocu­pació ron­den el 60%. Són les xifres faci­li­ta­des per l'asso­ci­ació hote­lera Salou-Cam­brils-La Pineda, que té, per al llarg pont una oferta d'uns 5.500 llits –durant la tem­po­rada esti­val és de 45.000– repar­tits en prop de vint hotels; un nom­bre molt infe­rior al dels mesos de calor, que supera la vui­tan­tena. “Tot i que enguany el pont és llarguíssim, hem comp­ta­bi­lit­zat tres dies de per­noc­tació”, explica Teresa Clavé, por­ta­veu de l'ens hos­ta­ler. Al marge del bon temps que, a pri­ori, es pre­veu, la cele­bració de l'Spa­nish Open de ball espor­tiu del dia 2 al 6 també reu­nirà un per­cen­tatge extra de visi­tants a Salou. Com comença a ser cos­tum els dar­rers anys, les pre­vi­si­ons podrien no cor­res­pon­dre's amb les xifres defi­ni­ti­ves, a causa de les reser­ves d'última hora per inter­net, ni amb els desit­jos de la gent que deci­deix aga­far el cotxe per fer un tra­jecte curt. D'altra banda, des de l'asso­ci­ació d'hote­lers de la demar­cació de Tar­ra­gona, les pre­vi­si­ons són menys opti­mis­tes perquè apun­ten a un 40% d'ocu­pació. “És un any atípic perquè no hi ha neu, però pot­ser la gent aga­farà el cotxe a última hora”, indica el pre­si­dent de l'asso­ci­ació, Fran­cesc Vives.

A les Ter­res de l'Ebre les pre­vi­si­ons d'ocu­pació turística per aquest pont de la Puríssima no són gaire opti­mis­tes. “Com a molt arri­ba­rem al 50%”, mani­festa Joan Capi­lla, pre­si­dent de l'Asso­ci­ació d'Empre­ses i Acti­vi­tats Turísti­ques del Delta de l'Ebre, enti­tat que aglu­tina el 60% de l'allot­ja­ment turístic dels muni­ci­pis del Delta. La situ­ació és encara més deli­cada tenint en compte que sur­ten d'un mes de novem­bre “molt dolent”, segons afirma Capi­lla. Les pre­vi­si­ons encara són pit­jors per a les cases de turisme rural ebren­ques, en què l'ocu­pació serà de només un 20% o un 25%, per Rosa Bala­guer, de l'Asso­ci­ació de Turisme Rural de les Comar­ques de l'Ebre. Bala­guer pre­cisa que algu­nes esta­ran bui­des tot el pont.

A la costa de Girona, que ofe­reix la mei­tat de les pla­ces que té dis­po­ni­bles en tem­po­rada alta, s'espera una ocu­pació que oscil·la entre el 65% de la Selva marítima i el 35% de l'Alt Empordà.

Infor­mació ela­bo­rada per

Xavi Agui­lar, Emili Agulló, Sergi Casado i Roser Royo.

Espinelves i Vic, dues cites per convocar les masses

La Fira de l'Avet d'Espinelves, que ahir va inaugurar la seva 31a edició, i el Mercat Medieval de Vic, que arrenca dilluns, són dos dels grans reclams de la Catalunya Central en aquestes dates. Amb tot, sembla que un cop més enguany tornaran a provocar més col·lapses a la C-25 i la C-17 que no pas plens en els allotjaments turístics de la zona. La capital de l'Osona registrarà, segons les previsions, uns índex d'ocupació al voltant del 65%, gairebé deu punts inferior al de la temporada passada, però notablement més important que no a comarques com el Solsonès, el Berguedà, l'Anoia o el Bages, on la forquilla oscil·la entre el 20 i el 40%.

La Fira de l'Avet d'Espinelves espera atraure unes 80.000 persones fins al dia 13. Els preus dels avets aniran dels 15 fins als 50 euros i a banda s'hi podran comprar una gran varietat de productes naturals i artesanals.

De la seva banda, el Mercat Medieval de Vic consolida el Mercadal V.O., una acurada rèplica d'un mercat vigatà del segle XV, dins del seu ampli ventall d'activitats. Hi haurà 350 parades de productes artesanals, cercaviles, exhibicions, sopars d'època, exposicions i actuacions que ompliran el casc antic de Vic d'artesans, trobadors, bufons, mags, músics i dansaires.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.