Gran angular

En cinquè lloc: Banc Sabadell

En cas que sorgeixin pèrdues de
12.000 milions, que sembla que és el més probable, al Sabadell
li suposaria suportar 3.000 milions d'euros en diversos anys.
La pregunta sorgeix immediatament: és car o barat adjudicar-se una entitat per aquest import? El temps ho dirà.

Banc Saba­dell Atlántico ha expe­ri­men­tat una gran trans­for­mació en els últims deu anys, amb la sor­tida a cotit­zar a la borsa –120 anys després de la seva cre­ació– i l'adqui­sició de set bancs: Natwest España (amb la deno­mi­nació comer­cial de Sol­bank), Banco de Astu­rias, Banco Her­rero, Banco Atlántico, Banco Urquijo i Banco Gui­puz­co­ano, i el més recent, el que pro­ce­deix de la CAM, la qual cosa li ha supo­sat un crei­xe­ment molt major que si hagués pro­ce­dit d'un procés orgànic, així com l'adqui­sició d'una gran experiència en la inte­gració de bancs que encara neces­si­tarà en un futur no gaire llunyà.

No obs­tant això, com totes les grans deci­si­ons, pre­senta les seves llums i les seves ombres, que pas­sem a comen­tar:

LLUMS.

El Saba­dell Atlántico és cons­ci­ent que l'actual situ­ació del sec­tor ban­cari a l'Estat espa­nyol acon­se­lla que els seus actius esti­guin com­pre­sos entre 100.000 i 200.000 mili­ons d'euros. L'adju­di­cació en sub­hasta del banc CAM, a través del Banc d'Espa­nya, li ha supo­sat pas­sar dels 72.000 mili­ons d'actius ante­ri­ors a la com­pra de CAM als 166.346 mili­ons d'euros d'ara.

Amb aquesta adqui­sició, el banc vallesà ha sabut apro­fi­tar una bona ocasió per als seus objec­tius estratègics, ja que a la impor­tant quota de mer­cat que ostenti, hi afe­geix ara bona part dels de València, Ala­cant, Múrcia i Bale­ars.

El nou grup resul­tant d'aquesta inte­gració tindrà una plan­ti­lla de 17.000 per­so­nes i una xarxa de 2.280 ofi­ci­nes, si bé s'estima que s'hau­rien de tan­car 300 empre­ses i pres­cin­dir d'uns mil emple­ats de tot el grup, com sol ocórrer en tot procés d'inte­gració.

La sal­vació i adqui­sició de CAM ha supo­sat el major res­cat ban­cari del país des de la crisi, ja que el FGD (fons de garan­tia de dipòsits) ha insu­flat 5.249 mili­ons d'euros, la qual cosa li per­metrà con­tro­lar el 100% de l'esmen­tada CAM. El segon pas con­sis­tirà que el FGD vendrà l'enti­tat al Saba­dell pel preu simbòlic d'un euro. Les futu­res pèrdues que puguin pre­sen­tar-se per actius pro­blemàtics seran supor­ta­des en un 80% pel FGD i en el 20% res­tant pel Saba­dell. Així, en cas que sor­gei­xin pèrdues de 12.000 mili­ons, que sem­bla que és el més pro­ba­ble, al Saba­dell li supo­sa­ria supor­tar 3.000 mili­ons d'euros en diver­sos anys. La pre­gunta sor­geix imme­di­a­ta­ment: és car o barat adju­di­car-se una enti­tat per aquest import? El temps ho dirà.

Amb aquests actius i la nova estruc­tura, el nou Saba­dell –amb el nom que es deci­deixi– es blinda davant pos­si­bles atacs hos­tils, sobre­tot tenint en compte la com­po­sició actual del seu acci­o­na­riat, el seu free float (part de les acci­ons que cotitza lliu­re­ment a la borsa) i la gai­rebé segu­re­tat que així con­tinuï a pesar que pugui ampliar capi­tal.

OMBRES.

A pesar dels apa­rents avan­tat­ges que aquesta adqui­sició tanca, no li resul­tarà fàcil, a Banc Saba­dell, el procés d'inte­gració, tot i la seva experiència en aques­tes arts.

D'una banda, la CAM té unes pèrdues de 1.500 mili­ons d'euros, la qual cosa suposa un llast tan­gi­ble. No obs­tant això, altres aspec­tes intan­gi­bles li supo­sa­ran, a l'adqui­rent, una major atenció i un major esforç. Alguns d'ells són: a) recu­pe­rar la con­fiança de l'enti­tat per­duda pels suc­ces­sos que l'han dut a la fallida, b) tor­nar a cap­tar els cli­ents que des de les 930 ofi­ci­nes de la CAM hau­ran can­viat a altres enti­tats, c) recu­pe­rar els crèdits que molts cli­ents de la CAM van dei­xar d'aten­dre, atès el caos i la des­mo­ti­vació del per­so­nal durant els últims mesos de l'existència de la CAM; d) trac­tar amb exqui­sit tacte què fer amb l'obra social de la CAM, encara que òbvi­a­ment aquest aspecte no l'obliga a res i, i) encara que els bancs absor­bits amb ante­ri­o­ri­tat tenien una bona grandària, a causa de l'estruc­tura de la CAM li exi­girà un major esforç i dis­tinta estratègia.

NOVES OPE­RA­CI­ONS.

En la pri­mera mei­tat del pròxim any la rees­truc­tu­ració del sec­tor ban­cari con­ti­nuarà expe­ri­men­tant més can­vis. Hau­rien de resol­dre's les adju­di­ca­ci­ons d'enti­tats com ara Unnim i del Banco de Valen­cia, així com Cata­lu­nya Caixa i les cai­xes galle­gues.

Aques­tes ope­ra­ci­ons dei­xa­ran pas a un nou mapa, en el qual el Saba­dell no estarà al marge.

Amb aquesta ope­ració i, al marge de la seva natu­ra­lesa, les seves con­di­ci­ons i els seus objec­tius, una vegada més queda de mani­fest que és en les cri­sis quan sor­gei­xen, i per tant han d'apro­fi­tar-se, les opor­tu­ni­tats.

Uns orígens vinculats a la compra favorable de carbó i llana

Poc es podien imaginar els 127 empresaris tèxtils, comerciants i propietaris agrícoles sabadellencs que el dia de cap d'any de 1881 es van reunir per inventar un banc amb la missió de finançar la indústria local i facilitar la compra de llana i carbó en condicions més favorables, que trenta anys després va enterrar el comerç i la importació de llanes i l'exportació de tèxtils, paper i olis per centrar la seva activitat en la banca comercial i que, durant 84 anys, només va tenir una oficina, que el 2001 sortiria a cotitzar a la borsa i que avui ocuparia el cinquè lloc del rànquing del sector bancari espanyol.

Si ho poguessin veure, no s'ho creurien.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.