Gran angular

DE MEMÒRIA

Els Estats Units d'Europa

Els tres textos coincideixen a proposar, per raons d'eficàcia econòmica, la independència de Catalunya i, els dos primers, la construcció dels Estats Units d'Europa. La construcció caldrà fer-la, diuen, no a partir dels grans estats, sinó dels ja nombrosos petits estats del continent

A par­tir d'un cert pro­ta­go­nisme en la Revo­lució de Maig de 1810 dels països del Riu de la Plata, i a les Corts de Cadis de 1812, els cata­lans par­ti­ci­pa­ran, acti­va­ment, en la cons­trucció, a Amèrica i a Europa, de nous estats libe­rals que tin­dran com a objec­tiu avançar, en tots els camps. L'acce­le­ració de la història fou tan forta, però, que, cent anys després, aquests estats començaven a que­dar estrets. En un pri­mer moment, el cata­la­nisme fou ibe­rista i comp­tava amb Por­tu­gal, però, als anys 30 del segle pas­sat, ja es veu que el marc penin­su­lar és massa reduït, i ja hi ha pro­pos­tes de cons­trucció dels Estats Units d'Europa.

Aques­tes pro­pos­tes no pro­ve­nien de gent situ­ada al marge de l'opinió pública, sinó, al con­trari, de gent molt ben situ­ada. Els autors de Cata­lu­nya amb Europa (1932) són l'advo­cat Marià Rubió i Tudurí, dipu­tat al Par­la­ment de Cata­lu­nya pel par­tit majo­ri­tari (ERC), i l'arqui­tecte i urba­nista Nico­lau M. Rubió i Tudurí, direc­tor de Parcs de l'Ajun­ta­ment de Bar­ce­lona. L'autor de Cata­lu­nya i l'Europa futura (1934) és el químic i far­macèutic Ale­xan­dre Deu­lo­feu, que serà alcalde de la ciu­tat de Figue­res. L'autor de Les pos­si­bi­li­tats econòmiques d'una Cata­lu­nya inde­pen­dent (1932) és Joan P. Fàbre­gas, ànima del CII, el Cen­tre Inter­na­ci­o­nal d'Inter­canvi de Bar­ce­lona, i futur con­se­ller d'Eco­no­mia del govern de la Gene­ra­li­tat.

Els tres tex­tos coin­ci­dei­xen a pro­po­sar, per raons d'eficàcia econòmica, la inde­pendència de Cata­lu­nya i, els dos pri­mers, la cons­trucció dels Estats Units d'Europa. La cons­trucció caldrà fer-la, diuen, no a par­tir dels grans estats, sinó dels ja nom­bro­sos petits estats del con­ti­nent. Segons Deu­lo­feu, els estats apa­re­guts a l'Europa de l'Est l'endemà de 1918 com a resul­tat de l'esclat del l'Imperi Rus, de l'Imperi Austríac i de l'Imperi Otomà, tin­dran una con­ti­nu­ació a l'Europa de l'Oest. “El mateix pas­sarà –lle­gim- a les Illes Britàniques, amb Irlanda, Angla­terra, País de Gal·les i Escòcia”. A Espa­nya, la llista de nous estats inclou, a més de Cata­lu­nya: Bascònia, Navarra, Galícia, València, Mallorca i Aragó. La pro­posta dels Rubió i Tudurí és més ago­sa­rada: els Estats Units d'Europa s'han de cons­truir, en una pri­mera fase, com una xarxa dels 21 petits estats, que poden estar per­fec­ta­ment inter­con­nec­tats gràcies a la nave­gació aèria i a les tele­co­mu­ni­ca­ci­ons. De fet, aquests pri­mers estats dels EUE serien, bàsica­ment, els que van for­mar, vint anys i escaig més tard, l'EFTA. Amb algu­nes diferències: a l'EFTA hi havia un estat gran (el Regne Unit); als EUE, hi hau­ria 4 estats ibèrics (Galícia, Por­tu­gal, Bascònia i Cata­lu­nya), els tres estats del Bene­lux i els tres bàltics (Estònia, Letònia i Lituània). I, Noru­ega i Suïssa, és clar.

L'argu­men­tació és diàfana: “Els grans estats for­men estruc­tu­res molts més tan­ca­des... són (tant les grans monar­quies com les gran repúbli­ques) els ene­mics de la uni­tat euro­pea.” En canvi, “els petits pobles no poden ésser sis­te­mes econòmics tan­cats, que vis­quin d'ells matei­xos... raó per la qual estan més interes­sats en la coo­pe­ració econòmica inter­na­ci­o­nal”.

Als EUE, cal­dria “eli­mi­nar les bar­re­res econòmiques entre els seus com­po­nents... i s'obri­ria el camí al lliure canvi inte­rior”. Després, “pro­gres­si­va­ment, es podria anar cap a l'esta­bli­ment d'un règim mone­tari comú i a la cre­ació d'una banca del superes­tat”.

L'assaig de Joan P. Fàbre­gas es basa en els bons conei­xe­ments que té tant de la balança fis­cal entre Cata­lu­nya i Espa­nya, com de les rea­li­tats i les poten­ci­a­li­tats del comerç inter­na­ci­o­nal. Curi­o­sa­ment, l'eco­no­mista i empre­sari català dels anys 30 del segle XX més radi­cal­ment inde­pen­den­tista és qui millor coneix el comerç exte­rior català. Segons Fàbre­gas, el que Cata­lu­nya com­pra a Espa­nya (blat, per exem­ple) ho podria com­prar millor a Europa (o a l'Argen­tina). I, sobre­tot, el que ven Cata­lu­nya, els seus mer­cats, podrien ampliar-se molt i molt.

Automòbils i fruita

A tot Europa, però també a l'Europa dels Vint-i-un, diuen els Rubió i Tudurí, hi ha casos de “països que tenen una indústria o una agricultura artificial”. Un exemple d'això és “Espanya (que) conrea el blat antieconòmicament”. Caldria, però, avançar: “Quin dubte hi ha que, des del primer moment, la llibertat es podria estendre a determinats articles?”. Dos exemples d'aquests articles competitius són la fabricació d'automòbils i la producció de fruita. A la Catalunya de 1932, el clúster de l'automòbil de Barcelona era molt dinàmic, i la fruita de Lleida, i del Baix Llobregat, començava a funcionar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.