Empreses

L'aposta per la bioenergia d'LSolé

LSolé fa calderes i forns perquè les indústries creïn energia amb residus dels seus productes

La neces­si­tat de les indústries de reduir cos­tos, una major sen­si­bi­lit­zació medi­am­bi­en­tal, una expor­tació que arriba al 80% i un bon pro­ducte. Aques­tes podrien ser les claus que fan que, en un con­text de crisi, empre­ses com LSolé, de Mas­sa­nes i que també té seu a Hon­du­res, con­tinuï crei­xent. La seva és una aposta per la bio­massa.

De les peti­tes cal­de­res de lle­nya de l'empresa que va fun­dar el pare de l'actual con­se­ller dele­gat de l'empresa, Daniel Solé, fins a les més de 500 plan­tes de gene­ració d'ener­gia que ha ins­tal·lat en indústries d'una vin­tena de països. LSolé és espe­ci­a­lista en fer forns i cal­de­res; ins­tal·laci­ons per l'apro­fi­ta­ment energètic de la bio­massa. Amb una vin­tena de tre­ba­lla­dors a la seu de Mas­sa­nes i una tren­tena més a Hon­du­res, manté acords amb part­ners diver­sos per tirar enda­vant els encàrrecs; des de col·labo­ra­ci­ons amb tallers petits de la zona, fins a la col·labo­ració amb la danesa Just­sen -cosa que li va val­dre fa un any el diploma de l'Asso­ci­ació d'Expor­ta­dors Dane­sos i la Meda­lla d'Honor del príncep Hen­rik.

La seva ubi­cació a Hon­du­res des de fa més de quinze anys, ha estat clau per al desen­vo­lu­pa­ment lluny de Cata­lu­nya i per con­so­li­dar l'expor­tació. El 2010, LSolé no va ven­dre cap cal­dera a l'Estat espa­nyol, però l'expor­tació va fer aguan­tar l'empresa. “Des d'Hon­du­res es pot con­tro­lar bé Amèrica Cen­tral i el Carib”, dues regi­ons molt neces­si­ta­des de fue­loil i on els cos­tos d'ener­gia són ele­vadíssims, explica Daniel Solé, que afe­geix: “Tenim fàcil entrar allà on hi ha una situ­ació energètica difícil.” Així, el fac­tor con­jun­tu­ral és bàsic: una cosa és el brent a 50 dòlars i una altra, a 100 dòlars. A més, si s'hi suma el fet que són països tro­pi­cals i que la bio­massa hi és abun­dant i barata, els forns i cal­de­res d'LSolé tenen el seu lloc. Un exem­ple recent: una indústria tèxtil cana­denca ubi­cada a Lla­ti­noamèrica que té un pro­ducció de vapor de 100 tones/hora, fer-la amb fue­loil els cos­tava uns 6.000 dòlars/hora. La subs­ti­tució a la bio­massa va fer que els cos­tos pas­ses­sin a ser 400 dòlars/hora: un estalvi de 5.600 dòlars hora­ris.

Però no cal anar tan lluny per veure aquest estalvi econòmic. Amb l'apli­cació del cèntim verd al gas natu­ral, LSolé ha notat com una sèrie d'indústries que fins ara no tenien interès en la bio­massa, ara hi cre­uen. “Ens hem tro­bat de forma habi­tual estal­vis per a empre­ses de 600.000 o 700.000 euros a l'any”, con­creta Solé. Fa vint anys, la bio­massa estava en el sec­tor de la fusta, ara s'ha obert al mer­cat i hi ha molt de con­su­mi­dor energètic que no havia con­si­de­rat la bio­massa mai i ara sí; és el sec­tor agro­a­li­men­tari, far­macèutic...

Sub­pro­duc­tes

Hi ha empre­ses, espe­ci­al­ment dins el sec­tor agro­a­li­men­tari, que tenen un pro­ducte propi i un sub­pro­ducte, que actu­al­ment no valo­ren: res­tes de raïm, de podes, peles de cítrics... Per això, és des­ta­ca­ble durant aquest 2012 el nom­bre d'empre­ses arreu del món a les quals LSolé ha fet cal­de­res i forns perquè creïn ener­gia a través dels seus pro­duc­tes: un celler català, una des­til·leria fran­cesa o sucs de frui­tes per a una empresa mexi­cana, en són uns exem­ples.

L'estalvi econòmic és un fac­tor deci­siu a l'hora de deci­dir fer el pas a la bio­massa, però també un inci­pi­ent canvi de consciència, d'empre­ses amb sen­si­bi­li­tat medi­am­bi­en­tal que deci­dei­xen també fer el pas. “Hi ha empre­ses amb què hem trac­tat més amb el depar­ta­ment de màrque­ting que amb el tècnic”, recorda Solé, que creu que, amb els anys, no que­darà cap cal­dera de gas, fuel o gasoil a la indústria que no canviï a bio­massa. Les empre­ses que no ho puguin fer, si el con­sum d'ener­gia és ele­vat, es veu­ran obli­ga­des a la des­lo­ca­lit­zació, augura.

Amb tot Amèrica Cen­tral con­tro­lat, el Carib, Xile, Colòmbia i Nica­ra­gua, LSolé espera entrar pro­pe­ra­ment a Cuba i, espe­ci­al­ment, Daniel Solé està interes­sat en Àfrica, on creu que la seva tec­no­lo­gia pot apor­tar molt. De fet, Solé, a més dels avan­tat­ges econòmics i medi­am­bi­en­tals de l'ús de la bio­massa, en des­taca el paper social: nete­jar els bos­cos i reco­llir-ne la bio­massa és un exem­ple d'una cor­recta gestió medi­am­bi­en­tal, per exem­ple, a l'hora de pre­ve­nir incen­dis, però també ho és per la cre­ació de llocs de tre­ball.

Fac­tu­ració 2011

9,4 M€

Tre­ba­lla­dors

50

Any de fun­dació

1985

L'especialitat d'LSolé és la combustió de la biomassa; el forn que fa la combustió i genera un cabal de gasos calents. El forn i el quadre elèctric, que és la part estratègica que l'empresa no pot externalitzar. A Massanes s'hi construeix el forn i es treballa amb una determinada potència. A la planta d'Hondures es treballa més en els sistemes de transport.

La caldera de Bodegas Torres

La primera caldera de vapor que té un cicle de fred amb màquina d'absorció de doble efecte de tot l'Estat espanyol. Així és la caldera d'LSolé que es va posar en marxa el setembre passat a Bodegas Torres i que suposa la major caldera de biomassa que utilitza els subproductes de la collita en un celler de l'Estat. A la pràctica, la caldera suposa la reducció d'un 10-12% en el consum d'energia del celler del Penedès; un estalvi elèctric d'un milió de kW/h. La caldera té una producció de 4.000 kg/h de vapor, cosa que representa una producció combinada de 2.600 kW en calor i 2.000 kW en refrigeració. La nova caldera de Torres se suma al conjunt d'accions que el celler realitza per lluitar contra el canvi climàtic del celler, on entre el 2006 i el 2011, l'11% de les inversions van ser pel medi ambient.

La caldera de vapor utilitza, a més del material vegetal procedent de la comarca, part dels residus orgànics generats per la verema per a la generació d'aquesta energia. De fet, recentment s'ha sabut que el celler Miguel Torres s'ha inclòs entre els primers 40 Projectes Clima del Fons de Carboni del Ministeri d'Agricultura i que pretenen promoure les reduccions d'emissions de gasos d'efecte hivernacle a l'Estat.

Prèviament al celler del Penedès, LSolé ja havia instal·lat una caldera més petita l'any 2008 al celler Emina, a Valladolid, on es calcula un estalvi de 50.000 euros a l'any.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.