Gran angular

Incongruent i inoportú

L' ‘scrip dividend' s'ha posat de moda entre grans bancs i empreses que cotitzen en Borsa. Se'l coneix també com a dividend flexible o dividend elecció. Consisteix en una alternativa al pagament de dividends que permet triar entre cobrar-los en efectiu –pràctica tradicional– o mitjançant bescanvi per accions. Les empreses emissores dediquen molts mitjans i recursos econòmics per animar els accionistes a acollir-se a aquesta última opció

L'scrip divi­dend s'ha posat de moda entre grans bancs i empre­ses que cotit­zen en Borsa. Se'l coneix també com a divi­dend fle­xi­ble o divi­dend elecció. Con­sis­teix en una alter­na­tiva al paga­ment de divi­dends que per­met triar entre cobrar-los en efec­tiu –pràctica tra­di­ci­o­nal– o mit­jançant bes­canvi per acci­ons. Les empre­ses emis­so­res dedi­quen molts mit­jans i recur­sos econòmics per ani­mar els acci­o­nis­tes a aco­llir-se a aquesta última opció.

El seu meca­nisme és sen­zill. Una vegada apro­vada la xifra de divi­dend a dis­tri­buir entre els acci­o­nis­tes, el Con­sell pro­posa l'apro­vació perquè puguin subs­criure's com a drets gratuïts d'acci­ons noves. A cada dret se li assigna un valor (equi­pa­rant-lo al divi­dend a cobrar). Paral·lela­ment es fa una ampli­ació alli­be­rada de capi­tal, esta­blint una relació econòmica entre els drets i les noves acci­ons. Per obte­nir una acció nova es deter­mina el nom­bre de drets.

A la vista de les dife­rents pro­pos­tes o pos­si­bi­li­tats, l'acci­o­nista pot optar entre: 1) Exer­ci­tar el dret per subs­criure noves acci­ons; 2) Ven­dre els drets a la com­pa­nyia emis­sora a un preu garan­tit (en la pràctica, suposa per­ce­bre el divi­dend en efec­tiu) o 3) Ven­dre'ls al mer­cat quan entri en cotit­zació el dret (també equi­val a per­ce­bre'l en efec­tiu encara que no a preu garan­tit). En la pri­mera opció no pro­ce­deix rea­lit­zar retenció fis­cal, la qual cosa implica que en el moment de ven­dre el títol s'haurà de pagar el cor­res­po­nent impost.

Les raons que poden induir a l'emis­sor a ofe­rir les diver­ses elec­ci­ons als seus acci­o­nis­tes, són: a) Ampliar capi­tal sense que l'acci­o­nista hagi de rea­lit­zar cap desem­bor­sa­ment i b) En no pro­duir-se sor­tida de liqui­di­tat es pot des­ti­nar aquests recur­sos a altres fins i, al seu torn, millo­rar les seves ràtios de capi­tal.

El sec­tor ban­cari espa­nyol va ser pio­ner a uti­lit­zar aquesta moda­li­tat i el pri­mer banc que es va aco­llir a aquesta moda­li­tat va ser el San­tan­der, l'any 2009. A la vista de la bona aco­llida que va obte­nir aquesta pro­posta entre els acci­o­nis­tes, es van sumar altres enti­tats com BBVA, Banc Popu­lar i Bankin­ter, si bé cadas­cuna va adop­tar la seva oferta a les seves par­ti­cu­la­ri­tats i objec­tius con­crets.

Tor­nant al San­tan­der, en l'últim scrip del pas­sat mes d'octu­bre, el 83,57% dels acci­o­nis­tes amb drets d'assig­nació gratuïta va pre­fe­rir rebre noves acci­ons men­tre el 16,43% res­tant dels titu­lars de drets va pre­fe­rir per­ce­bre els diners, la qual cosa va supo­sar a l'enti­tat haver de desem­bor­sar 248,8 mili­ons d'euros. El més des­ta­ca­ble i sor­pre­nent és que entre aquest per­cen­tatge mino­ri­tari figu­rava Emi­lio Botín Sanz de San­tu­ela García de los Ríos, pre­si­dent del banc.

No obs­tant això, els grans acci­o­nis­tes del San­tan­der no són l'única excepció a l'hora d'optar per cobrar els divi­dends en efec­tiu. A Iber­drola, l'elecció de per­ce­bre en efec­tiu el divi­dend la pràctica de l'scrip divi­dend des de fa dos anys ha pro­vo­cat que els seus grans acci­o­nis­tes, que van pre­fe­rir el cobra­ment en efec­tiu, hagin vist diluït el pes de les seves acci­ons en el con­junt del capi­tal.

Ban­caixa (ara Bankia), que tenia un 5,7% el 2009, té ara un 5,3%. BBK (ara Kut­xa­bank) con­tro­lava el 6,8% el 2009 i ara posseïx el 5,3%. També el seu pri­mer acci­o­nista, ACS, amb el 15% del capi­tal, va cobrar el divi­dend en metàl·lic i pel que sem­bla no té inten­ci­ons per a les acci­ons alli­be­ra­des en el futur.

A Telefònica, els com­po­nents del seu nucli dur també van optar per rebre diners en lloc d'acci­ons. A Rep­sol, que es va estre­nar el pas­sat 2012 amb aquesta moda­li­tat, les seves dues pri­mers acci­o­nis­tes, La Caixa i Sacyr, també es van plan­te­jar cobrar-lo en efec­tiu.

Òbvi­a­ment, optar per per­ce­bre els divi­dends en la moda­li­tat d'efec­tiu, és una decisió abso­lu­ta­ment lícita i que sol obeir al fet que l'acci­o­nista neces­sita liqui­di­tat.

No obs­tant això, quant als màxims diri­gents o nuclis durs, prin­ci­pals impul­sors de l'afer­ris­sada defensa que pugui supo­sar a l'enti­tat que diri­gei­xen que els seus acci­o­nis­tes pre­fe­rei­xin l'ampli­ació de capi­tal alli­be­rada, no deixa de ser com a mínim sor­pre­nent i es pro­du­ei­xen, una vegada més, deci­si­ons incon­gru­ents i ino­por­tu­nes que pro­vo­quen con­fusió i deso­ri­en­tació entre els acci­o­nis­tes que van pre­fe­rir optar per les acci­ons.

Cobrament en accions

Fins a la data, els accionistes als quals se'ls ha ofert l'scrip dividend s'han decantat majoritàriament pel cobrament en accions. La caiguda de les cotitzacions i l'alta retribució de dividends per mantenir la fidelitat dels accionistes han provocat que el bescanvi per títols els resultés més atractiu. D'altra banda, quan un accionista amb dret a accions no indica el contrari a la proposta de l'emissor, per defecte s'entén que opta pel bescanvi d'accions, ratificant l'interès de l'emissor per aquesta alternativa, i s'argumenta que si es percep el dividend en efectiu s'aplica un gravamen fiscal, la qual cosa no succeeix en el cas de bescanvi per accions. Molts grans accionistes apliquen als minoristes la dita: “Fes el que jo digui, però no el que jo faci!”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.