Gran angular

El viatge de negocis es democratitza

Les pimes i els autònoms incorporen els desplaçaments a l'estranger com una peça bàsica de l'estratègia comercial i les companyies aèries econòmiques s'hi adapten per atraure clientela

El nombre de viatges per persona creix també perquè les plantilles s'han reduït

La set­mana pas­sada es va des­plaçar fins a Ale­ma­nya per reu­nir-se amb diver­sos cli­ents i ja té els bit­llets d'avió per volar a Holanda, la set­mana vinent, i a Dina­marca, d'aquí a quinze dies. David García-Gas­sull, gerent d'Embo­tits Can Duran, ha assu­mit per­so­nal­ment la missió d'obrir mer­cat per als pro­duc­tes d'aquesta empresa de Seva (Osona) amb la intenció que d'aquí a tres anys les expor­ta­ci­ons els sig­ni­fi­quin un terç de la fac­tu­ració. La fita és ambi­ci­osa tenint en compte que fa només tres anys, quan García-Gas­sull la va adqui­rir, la pro­ducció es venia de manera pràcti­ca­ment ínte­gra al mer­cat espa­nyol: “Les ven­des a l'exte­rior -bàsica­ment a Holanda, Bèlgica i l'Estat francès- eren tes­ti­mo­ni­als”, reco­neix el gerent.

Ara les expor­ta­ci­ons crei­xen cada any a un ritme del 50% anual, però com que també aug­men­ten les ven­des a l'Estat, el pes en el total avança len­ta­ment: el 2012 era del 6%. Cal pen­sar que entre el 2010 i el 2012 la pro­ducció d'embo­tit curat ha pas­sat de 800 tones a 1.335.

El fet que ens interessa és que, com ha pas­sat a Can Duran, mol­tes pimes cata­la­nes han mirat a l'exte­rior més o menys forçades pel con­text domèstic, i han incor­po­rat els viat­ges de nego­cis. Un estudi de Gebta, el prin­ci­pal grup d'agències de viatge cor­po­ra­tiu i la com­pa­nyia aèria Vue­ling ha detec­tat un aug­ment impor­tant dels viat­gers que afir­men que van a l'exte­rior per fer-hi nego­cis entre tres i cinc vega­des per any. Aquest col·lec­tiu ha cres­cut 17 punts per­cen­tu­als en dos anys, i de repre­sen­tar el 12% del total, ara són el 29%. L'estudi clas­si­fica els viat­gers en funció de la seva agenda exte­rior, que va des d'un o dos viat­ges anu­als fins a 30 viat­ges o més.

La incor­po­ració mas­siva de pimes i autònoms al viatge cor­po­ra­tiu explica en part l'eixam­pla­ment de la base de la piràmide. En alguns casos són empre­ses pre­e­xis­tents, en d'altres, pimes de nova cre­ació que ja nei­xen inter­na­ci­o­na­lit­za­des. “S'observa una soci­a­lit­zació dels viat­ges de nego­cis per la incor­po­ració de nous expor­ta­dors”, subrat­lla Mar­cel Forns, direc­tor de Gebta España. Són empre­ses en els pri­mers esta­dis d'inter­na­ci­o­na­lit­zació, que segu­ra­ment havien fet alguna missió comer­cial en els últims anys amb alguna ins­ti­tució i que ara recor­ren mer­cats pro­pers per cer­car cli­ents.

Però l'aug­ment de la inten­si­tat viat­gera també afecta els pro­fes­si­o­nals que aga­fen l'avió entre 21 i 30 vega­des l'any i que han pas­sat de ser el 15% al 22% del total. Cons­ti­tu­ei­xen un col·lec­tiu amb més experiència en el viatge cor­po­ra­tiu, i pro­ba­ble­ment repre­sen­ten empre­ses de més grans dimen­si­ons. L'aug­ment de la freqüència reflec­teix, d'una banda, uns plans d'ober­tura de mer­cats més ambi­ci­o­sos però, de l'altra, la dis­mi­nució del nom­bre d'efec­tius per la con­ge­lació o per les reta­lla­des en les plan­ti­lles. La con­seqüència d'aques­tes mesu­res és que hi ha menys per­so­nes per fer front a l'ober­tura de nous mer­cats i que, per tant, toca fer més viat­ges per cap. La con­seqüència estadística és que es redu­ei­xen els grups inter­me­dis.

La foto­gra­fia de l'estudi Hàbits i tendències dels viat­ges de negoci a Espa­nya retrata una rea­li­tat molt con­di­ci­o­nada per la crisi. De fet, tres de cada qua­tre viat­gers i no dos, com el 2010, asse­gu­ren que la seva empresa ha can­viat la seva política de viatge de nego­cis per aquest motiu.

A Embo­tits Can Duran, la com­pra del bit­llet i la reserva de l'hotel es fa direc­ta­ment a l'empresa, sense inter­me­di­a­ris. “Ho fem pri­o­rit­zant les dates, els hora­ris i la pro­xi­mi­tat a la des­ti­nació; el preu també el mirem però està supe­di­tat a aquests altres fac­tors”, explica García-Gas­sull.

Pre­ci­sa­ment l'estudi de Gebta detecta un aug­ment del per­cen­tatge de viat­gers que com­pren direc­ta­ment els bit­llets, ara són el 57% del total, quan fa només dos anys era el 48%. De totes mane­res, entre els que dele­guen la gestió, la mei­tat opten per con­trac­tar els ser­veis d'una agència de viat­ges, fet que suposa un aug­ment res­pecte a fa dos anys.

Mar­cel Forns explica que el volum total de la fac­tu­ració de viat­ges de negoci que ges­ti­o­nen les agències ha aug­men­tat, però com a resul­tat d'una puja del nom­bre de cli­ents, ja que el preu uni­tari del viatge ha bai­xat. El 31% dels viat­gers reco­nei­xen que opten per una com­pa­nyia aèria econòmica, en relació amb el 28% que ho fa per la tra­di­ci­o­nal. S'inver­teix l'ordre amb relació al 2010. I res­pecte a aquell any també s'usa més l'avió com a mitjà de trans­port per als des­plaçaments res­pecte al tren, el cotxe o altres mit­jans. És un signe més de la inter­na­ci­o­na­lit­zació de l'empresa.

Jordi Por­cel, direc­tor de ven­des de Vue­ling, explica que en les deci­si­ons d'ober­tura de noves des­ti­na­ci­ons, d'hora­ris i de freqüències de vols, es tenen en compte els viat­gers de nego­cis, que són el 40% dels usu­a­ris de la com­pa­nyia. “Sabem que les empre­ses estan mirant amb lupa el cost dels seus des­plaçament, per això, és molt interes­sant fer una oferta que per­meti anar i tor­nar el mateix dia i estal­viar-se la nit d'hotel”, diu Por­cel. En con­cret, explica que les pròximes ober­tu­res (Berlín, Frank­furt, Mos­cou, Lon­dres i algu­nes ciu­tats nòrdi­ques) res­po­nen a aquest cri­teri.

Les dones deixen el passaport a casa

La transformació que experimenta el desplaçament d'empresa també està alterant el retrat robot del viatger, que cada cop és més masculí. Tres de cada quatre persones que viatgen per motius professionals són homes, quan fa només dos anys gairebé el 40% dels viatgers eren dones. En un moment en què puja la freqüència de viatges per persona i també la distància dels desplaçament -segons hi afegeix el director de Gebta España-, les perjudicades són les dones. Són noves exigències que compliquen la conciliació familiar que la societat descarrega principalment en elles. Aquesta penalització es tradueix en què són les viatgeres d'empresa les primeres de ser les víctimes de les retallades de les àrees comercials de les empreses.

Així doncs, el viatger de negocis és majoritàriament un home (73%), assalariat (68%) i que fa més de 20 desplaçaments l'any. És una persona que té força autonomia per decidir sobre la manera de viatjar i acostuma a limitar el temps a fora, a tot estirar, fins a una nit en la destinació (60%). La reducció del temps del viatge és una conseqüència de la crisi. El pressupost s'ha reduït i l'evidència és que els viatgers s'hi passen menys dies i rebaixen la factura de l'hotel i de les dietes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.