Focus

Condemnats a vendre quan no toca

La Generalitat ha de quadrar uns comptes per a 2013 amb un sostre de dèficit del 0,7%, que deixa molt poc marge de maniobra al govern.

El poc èxit en la
venda d'oficines
s'ha compensat amb les concessions
El govern té en
marxa la venda
de la incineradora
de Constantí

Sense marge de mani­o­bra. Així està la Gene­ra­li­tat per qua­drar els pres­su­pos­tos per a 2013. El mateix con­se­ller d'Eco­no­mia, Andreu Mas-Colell, ja ho adver­tia fa uns dies. Si l'Estat no fle­xi­bi­litza l'objec­tiu de dèficit -fixat ara com ara al 0,7% del PIB- el govern català es veurà abo­cat a con­fec­ci­o­nar uns comp­tes “mons­tru­o­sos”. De moment, i en espera de veure si final­ment l'Estat tras­llada a les comu­ni­tats autònomes el marge que li ha con­ce­dit al seu torn Brus­sel·les, l'exe­cu­tiu ja ha avançat una nova reta­llada sala­rial als tre­ba­lla­dors públics amb l'eli­mi­nació d'una paga extra, però aquesta pot ser només la punta d'una llança que podria ron­dar els 3,000 mili­ons d'euros en noves reta­lla­des.

Més enllà de reduir des­pe­ses el marge de mani­o­bra de la Gene­ra­li­tat és limi­tat. En el capítol d'ingres­sos, la via fis­cal està pràcti­ca­ment esgo­tada. El govern de CiU ja ha ele­vat la pressió fis­cal fins al màxim, i difícil­ment es poden plan­te­jar noves mesu­res en aquest sen­tit, i més encara quan Madrid s'ha encar­re­gat de tirar per terra algu­nes de les ini­ci­a­ti­ves apro­va­des per l'exe­cu­tiu català via Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal. En aquest con­text sem­bla que una de les poques opci­ons que li que­den a la Gene­ra­li­tat és fer caixa amb la venda d'actius i les pri­va­tit­za­ci­ons.

Els pres­su­pos­tos de 2012 incor­po­ra­ven una par­tida de 888 mili­ons d'euros en con­cepte de venda d'actius, bàsica­ment edi­fi­cis d'ofi­ci­nes. Però segons les xifres pro­vi­si­o­nals de liqui­dació dels comp­tes de 2012 la col·locació d'edi­fi­cis al mer­cat només va ano­tar ingres­sos per valor de 18 mili­ons d'euros, una xifra que arri­ba­ria als 69 mili­ons d'euros si es té en compte la venda de l'edi­fici de Ter­ri­tori i Sos­te­ni­bi­li­tat pro­pi­e­tat d'Eecat (Equi­pa­ments i Edi­fi­cis de Cata­lu­nya), antiga ICF Equi­pa­ments, que al setem­bre es va fusi­o­nar amb l'antiga Gisa, i que es va mate­ri­a­lit­zar ara fa un any. En qual­se­vol cas, un mal resul­tat que la Gene­ra­li­tat va poder com­pen­sar amb els 1.343 mili­ons d'euros addi­ci­o­nals d'ingres­sos pro­vi­nents de la venda in extre­mis de les con­ces­si­ons de Tabasa -explo­ta­dora del túnel de Vall­vi­drera- i Túnel del Cadí així com la pri­va­tit­zació de la gestió d'Aigües Ter Llo­bre­gat (ATLL), que es van tan­car abans de finals d'any pre­ci­sa­ment per poder comp­ta­bi­lit­zar-les en el dèficit de l'any. Això, és clar, sem­pre i quan la polèmica adju­di­cació a Acci­ona no acabi fent marxa enrere per defec­tes de forma, que supo­sa­ria sens dubte un cop molt dur per a la comp­ta­bi­li­tat de la Gene­ra­li­tat.

En el cas dels edi­fi­cis d'ofi­ci­nes el govern intenta temp­tar el mer­cat amb ope­ra­ci­ons indi­vi­du­als després del fracàs en el intent per ven­dre dos grans lots -en total 26 edi­fi­cis- a ope­ra­dors inter­na­ci­o­nals. Als 69 mili­ons d'euros ano­tats l'any pas­sat la Gene­ra­li­tat ha sumat aquest febrer els prop de 25 mili­ons d'euros acon­se­guits amb la venda de la seu de l'Agència Tri­butària de Cata­lu­nya al car­rer Fon­ta­ne­lla de Bar­ce­lona. L'ha com­prat la soci­e­tat Zis­cal Inver­si­o­nes 2012, a través de la soci­e­tat holan­desa Bene­tach Invest­ment BV.

CON­TINUÏTAT.

En espera de conèixer els pres­su­pos­tos per a aquest 2013, tot sem­bla indi­car que la política de desin­ver­si­ons seguirà en marxa com a via per qua­drar el difícil objec­tiu de dèficit. La Gene­ra­li­tat, però, no ho tindrà fàcil, com tam­poc no ho ha tin­gut el 2012. “Aquests són anys dolents per ven­dre, pri­va­tit­zar ara vol dir treure ren­di­ments un 20% o un 30% més bai­xos dels que s'hau­rien tret en època de bonança”, des­taca el catedràtic d'eco­no­mia finan­cera i comp­ta­bi­li­tat de la UPF, Oriol Amat. És el preu de la urgència que marca l'ofec finan­cer de la Gene­ra­li­tat.

Com reco­neix el degà del Col·legi d'Eco­no­mis­tes de Cata­lu­nya, Joan B. Casas, “no hi ha marge per altres vies alter­na­ti­ves d'ingres­sos extres perquè la Gene­ra­li­tat també té tan­cada la via de l'endeu­ta­ment”.

Aquesta urgència marca que es tan­quin ope­ra­ci­ons que no resul­ten gaire ren­di­bles des del punt de vista de guany d'eficiència. “En auto­pis­tes són pri­va­tit­za­ci­ons que a llarg ter­mini per­ju­di­quen el con­su­mi­dor perquè ten­dei­xen a ser infla­ci­o­nis­tes amb el preu del ser­vei, perquè els ope­ra­dors pri­vats no solen acon­se­guir reduir els cos­tos molt més del que ho pot fer l'admi­nis­tració pública”, des­taca el pro­fes­sor de política econòmica de la Uni­ver­si­tat de Bar­ce­lona Daniel Alba­late. Com a con­tra­par­tida, diu el pro­fes­sor de la UB, l'“usu­ari de ser­veis públics hi pot sor­tir gua­nyant si els cànons que ingressa el govern amb la pri­va­tit­zació d'aques­tes infra­es­truc­tu­res evi­ten fer noves reta­lla­des”. El direc­tor del Cen­tre de Recerca en el sec­tor Públic-Pri­vat de l'IESE (el PPSRC en les seves sigles en anglès), Lluís Tor­rens, des­taca que “amb aques­tes pri­va­tit­za­ci­ons obtens un ingrés imme­diat però dei­xes de per­ce­bre els ingres­sos cor­rents que supo­sen els peat­ges”. Un dilema que també es pre­senta en l'estratègia de venda d'edi­fi­cis d'ofi­ci­nes, ja que com apunta Tor­rens “el mer­cat està exi­gint unes ren­di­bi­li­tats del 8% i això vol dir que com a llo­ga­ter la Gene­ra­li­tat haurà d'afron­tar unes des­pe­ses futu­res impor­tants i per tant des del punt de vista finan­cer tam­poc no és una gran jugada més enllà de la neces­si­tat de tenir un ingrés imme­diat”. L'equi­li­bri és com­pli­cat però, com des­taca el pro­fes­sor de teo­ria econòmica de la UB Gon­zalo Ber­nar­dos, en l'equació “la ide­o­lo­gia també hi juga un paper impor­tant perquè al final al govern de CiU li pesa l'argu­ment que tot el que és pri­vat fun­ci­ona millor”. Per a Ber­nar­dos resulta un con­tra­sen­tit “pri­va­tit­zar allò que és ren­di­ble i que­dar-nos amb allò que no ho és”. I és clar, arri­bats a aquest punt, la pre­gunta és què més li queda al govern per posar a la venda i cap­tar l'interès del mer­cat. “La Gene­ra­li­tat no té titu­la­ri­tat sobre tan­tes infra­es­truc­tu­res, les més interes­sants estan sota el parai­gua de l'Estat, en auto­pis­tes ja no queda marge i posats a espe­cu­lar tan sols que­da­ria la carta dels FGC”, diu Alba­late.

A la Gene­ra­li­tat també li agra­da­ria poder pres­cin­dir del seu paper com a acci­o­nista en bona part de les esta­ci­ons d'esquí del país (Vall­ter 2000, Por­tainé, Espot, Vall de Núria i la Molina), però aquí ho té bas­tant més com­pli­cat. De fet la dar­rera incor­po­ració a la llista de pro­pi­e­tats, Vall­ter 2000, va gene­rar una inversió de 2,4 mili­ons d'euros l'octu­bre pas­sat, jus­ta­ment quan la Gene­ra­li­tat cor­ria per tan­car ope­ra­ci­ons de venda que aju­des­sin a eixu­gar el dèficit. La neces­si­tat de garan­tir la super­vivència d'aques­tes ins­tal·laci­ons com a punt d'equi­li­bri ter­ri­to­rial no posen gaire fàcil l'objec­tiu de desin­ver­tir de l'exe­cu­tiu català.

Una altra opció que la mateixa Gene­ra­li­tat ha posat sobre la taula ha estat la venda d'edi­fi­cis d'equi­pa­ments, com ara comis­sa­ries, hos­pi­tals o fins i tot pre­sons. Ara bé, si el govern no és capaç de tro­bar com­pra­dors per als seus edi­fi­cis d'ofi­ci­nes, en tro­barà per als edi­fi­cis d'equi­pa­ments? D'entrada l'ope­ració no sem­bla sen­zi­lla i tot i que ofi­ci­al­ment la Gene­ra­li­tat no ha tan­cat la porta a aquesta opció a la pràctica la ini­ci­a­tiva ha que­dat fre­nada de moment.

El que ja està en marxa és la pri­va­tit­zació de la inci­ne­ra­dora de resi­dus de Cons­tantí, al Tar­ra­gonès, i de moment l'ope­ració es pre­senta més con­cor­re­guda que les que s'han tan­cat en els dar­rers mesos ja que vuit empre­ses han mos­trat el seu interès per una venda que el govern català espera tan­car al vol­tant dels 42 mili­ons d'euros (als quals caldrà des­comp­tar, però, 7 mili­ons que el govern està avançant en con­cepte d'indem­nit­zació). La xifra, molt més modesta que en els casos d'ATLL i de Tabasa-Cadí, per­met que hi hagi una major con­currència perquè al cap i a la fi en aquests pro­ces­sos hi juga un paper des­ta­cat la capa­ci­tat inver­sora dels com­pra­dors. I en el con­text actual aquesta no està pre­ci­sa­ment pels núvols. Tant en la venda de Tabasa i Túnel del Cadí com en la d'ATLL els dos com­pra­dors -Aber­tis i Acci­ona res­pec­ti­va­ment- han hagut d'acu­dir als mer­cats inter­na­ci­o­nals a la recerca d'un soci finan­cer que, a més, en els dos casos ha aca­bat sent el banc bra­si­ler BTG Pac­tual.

Amb tot això, el con­se­ller d'Eco­no­mia espera senyals del Minis­teri d'Hisenda que hi haurà major marge de mani­o­bra per a aquest 2013. De moment, però, el seu titu­lar, Cristóbal Mon­toro, no afluixa la pressió i segons les dades pre­sen­ta­des aquest dijous Cata­lu­nya es va situar el 2012 en el grup de cinc comu­ni­tats que van tan­car amb un dèficit per sobre de l'objec­tiu fixat de l'1,5% (con­cre­ta­ment de l'1,96%). Ales­ho­res, s'obre el debat sobre si el govern podria avançar també en la pri­va­tit­zació en la gestió de ser­veis públics com a via d'ingres­sos. Després de l'acti­vació d'algu­nes alar­mes al sec­tor sani­tari (vegeu pàgina 4) els experts veuen aquest camí amb bas­tants més obs­ta­cles que la sim­ple venda d'actius. Seria tras­pas­sar una nova fron­tera.

.

Jugar la carta fàcil

“Les privatitzacions i les vendes d'actius realment han de ser l'última de les opcions, abans caldria explorar totes les vies que ajudarien a reduir dèficit, com la simplificació administrativa o les mesures de reactivació”, destaca el catedràtic de la UPF Oriol Amat. Hi ha iniciatives, explica Amat, que no suposen una despesa per a la caixa pública. “Per exemple a França el govern ha proposat a les empreses concessionàries d'autopistes ajornaments en les concessions a canvi de fer obres de millora, amb la qual cosa es genera ocupació i activitat econòmica.” Per al professor de l'Iese Lluís Torrens, la via a seguir també hauria de ser implicar el sector privat en inversions. “Per exemple les empreses energètiques podrien assumir la inversió per aplicar el pla d'eficiència energètica de la Generalitat i el govern pagaria en base a l'estalvi energètic generat als seus edificis”, explica.

També hi ha consens entre els experts a destacar que el que realment podria reduir dèficit seria la reorganització de l'administració pública. La Generalitat té en marxa un pla en aquest sentit però podria quedar-se a mig camí. “Ara es necessiten estructures d'estat i amb aquest argument es podran mantenir estructures ineficients”, apunta el catedràtic de la UB Gonzalo Bernardos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.