Economia

I els mercats ni s'immuten

La situ­ació als Estats Units (EUA) s'enquista. Des de dimarts pas­sat, i fins que s'arribi a algun tipus d'acord, l'admi­nis­tració ame­ri­cana ha posat en sus­pens la des­pesa con­si­de­rada dis­cre­ci­o­nal (un terç del total), sus­pe­nent de sou i feina fun­ci­o­na­ris (entre el 10% i el 25% dels emple­ats fede­rals), tan­cant museus i parcs, admi­nis­tració de visats i ofi­ci­nes d'estadística, entre d'altres.

Per l'evo­lució de l'Stan­dard & Poor's (S&P) i el Dow Jones, el mer­cat con­ti­nu­a­ria pre­ve­ient una ràpida reso­lució. El nos­tre esce­nari cen­tral també pre­veu un acord en les pròximes set­ma­nes (jun­ta­ment amb les nego­ci­a­ci­ons del límit de deute), encara que aquest només ser­veixi per pror­ro­gar la des­pesa fins al desem­bre per tal de gua­nyar temps per con­ti­nuar nego­ci­ant acords de més llarg ter­mini. L'impacte del tan­ca­ment admi­nis­tra­tiu sobre el PIB resulta molt difícil d'esti­mar. Basat en situ­a­ci­ons ante­ri­ors, el rang de con­sens per cada set­mana de tan­ca­ment oscil·la entre el 0,15% i el 0,5% del PIB anual. L'impacte directe per la reducció del paga­ment als fun­ci­o­na­ris esta­ria a la part baixa d'aquest rang, però cal­dria con­si­de­rar impac­tes indi­rec­tes, com la cai­guda dels ingres­sos per turisme o el dete­ri­o­ra­ment pre­vi­si­ble de la con­fiança, tant empre­sa­rial com per­so­nal.

Recor­dem que la data clau en el calen­dari la marca el límit de deute. Sense l'apro­vació del Congrés per ele­var-lo, el Tre­sor ja no podria eme­tre ni finançar el dèficit (cosa que com­por­ta­ria una reducció encara més dràstica de la des­pesa, fins a equi­pa­rar-la a les entra­des de caixa), ni tam­poc pagar els interes­sos del deute, i es pro­dui­ria un impa­ga­ment selec­tiu. Segons el Tre­sor, el límit de deute arri­ba­ria el 17 d'octu­bre, però segons l'ofi­cina de pres­su­pos­tos del Congrés, seria a final de mes. Tot i que és pro­ba­ble que el Tre­sor s'hagi cobert amb un cert marge, sem­bla que ja hau­ria esgo­tat tots els seus trucs finan­cers per pror­ro­gar aquest ter­mini més enllà de l'octu­bre. La fallida mai s'ha produït abans i les seves con­seqüències són molt més greus que en el cas del tan­ca­ment admi­nis­tra­tiu. No obs­tant això, ni els mer­cats ni nosal­tres cre­iem que s'arri­barà a aquesta situ­ació. Entre els polítics ame­ri­cans comen­cen a aparèixer algu­nes veus pro­po­sant una nego­ci­ació con­junta del finançament de la des­pesa per al 2014 amb el límit de deute. I encara que coin­ci­deixi en el temps, cre­iem que són dues nego­ci­a­ci­ons dife­rents i bar­re­jar-les no ha d'apor­tar necessària­ment res de posi­tiu.

A Europa, la incer­tesa imme­di­ata pel que fa a la gover­na­bi­li­tat d'Itàlia sem­bla que es relaxa, després que l'amenaça d'escissió dins el par­tit de Ber­lus­coni hagi obli­gat a aquest a fer marxa enrere i a man­te­nir el suport al govern actual de coa­lició. En qual­se­vol cas, més enllà d'una alça en l'IVA (per man­te­nir con­tro­lat el dèficit) i la reforma de la llei elec­to­ral no sem­bla que es puguin espe­rar grans can­vis per millo­rar la situ­ació del país transalpí a llarg ter­mini.

Tot i que els mer­cats s'hagin posi­ci­o­nat en un esce­nari de reso­lució favo­ra­ble als EUA i que la situ­ació a Europa s'hagi acla­rit (amb el BCE donant més liqui­di­tat i una pos­si­ble nova injecció de recur­sos a la banca) durant els pro­pers dies l'evo­lució estarà en mans dels polítics. La decisió d'endar­re­rir la reti­rada dels estímuls per part de la Reserva Fede­ral dels EUA (podria haver-hi més detalls en les actes, que el banc publi­carà dime­cres) no ser­veix per miti­gar l'impacte d'un tan­ca­ment admi­nis­tra­tiu pro­lon­gat o d'una fallida, i a mesura que passi el temps, aug­menta el risc d'una cor­recció més pro­funda en els mer­cats. En qual­se­vol cas, man­te­nim la nos­tra visió posi­tiva per a l'any 2014 i les pos­si­bles reta­lla­des les apro­fi­taríem per aug­men­tar l'expo­sició a la renda vari­a­ble.

Nicolás Fernández és direc­tor d'anàlisi del Grup Banc Saba­dell



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.