Economia

Més indústria

El Punt Avui reuneix cinc experts per debatre el futur del sector

L'activitat manufacturera serà clau en la sortida de la crisi

El cost energètic i logístic, l'accés al crèdit i el suport dels governs, determinants

  • Els participants en el debat.
  • Video: Converses amb el Sabadell:
La recuperació del sector requereix millorar-ne el finançament
L'elevat cost energètic resta competitivitat davant l'exterior
No s'entén que no s'hagi prioritzat el corredor mediterrani
El cost logístic fa atractiu retornar producció deslocalitzada

Va ser la ger­ma­neta pobra d'una eco­no­mia que s'emmi­ra­llava en els bene­fi­cis imme­di­ats i els mar­ges ele­vats durant els anys de crei­xe­ment des­me­su­rat. Avui, en canvi, la indústria es rei­vin­dica com el camí més clar de sor­tida de la crisi i demana pas després d'haver patit com ningú els estralls del col·lapse econòmic. Uns estralls que han dei­xat una pet­jada demo­li­dora, amb 8.000 empre­ses des­a­pa­re­gu­des i 210.000 llocs de tre­ball per­duts en un sec­tor que fa poc més d'una dècada vore­java el 30% del VAB (valor afe­git brut) a Cata­lu­nya i que avui amb prou fei­nes arriba al 18%.

Els rep­tes de futur que es plan­te­gen per a aquesta indústria van cen­trar el dar­rer debat dins el cicle Con­ver­ses del Banc Saba­dell que impulsa El Punt Avui.

Les prop de dues hores de debat van donar molt de si, però si hi ha un aspecte que va que­dar palès va ser que la sor­tida de la crisi vindrà per mitjà de la indústria o no vindrà. “L'acti­vi­tat manu­fac­tu­rera sus­tenta la majo­ria de les expor­ta­ci­ons”, va des­ta­car el degà del Col·legi d'Eco­no­mis­tes de Cata­lu­nya, Joan B. Casas. I aques­tes expor­ta­ci­ons són ara com ara un dels pocs indi­ca­dors que per­me­ten pen­sar en crei­xe­ments posi­tius del PIB per a aquest 2014.

Crei­xe­ment sos­te­ni­ble

Per això el pre­si­dent del Pacte Més Indústria –ini­ci­a­tiva impul­sada fa un any per patro­nals, sin­di­cats, uni­ver­si­tats i col·legis pro­fes­si­o­nals–, Joan Trullén, va des­ta­car que “iden­ti­fi­car la indústria com el motor en el procés de sor­tida de la crisi és fona­men­tal”. “És la indústria –va afe­gir Xavier Pujol, con­se­ller dele­gat de Ficosa– la que dóna un crei­xe­ment sos­te­ni­ble i una gene­ració d'ocu­pació esta­ble, i per això és l'indi­ca­dor de mesura de la com­pe­ti­ti­vi­tat d'un país.”

Però perquè la indústria pugui jugar, o millor dit, recu­pe­rar, aquest paper motor de l'eco­no­mia cal que el con­text no posi bas­tons a les rodes.

En aquest punt la política indus­trial, aque­lla que durant molts anys va estar guar­dada en un calaix en la majo­ria dels governs euro­peus, resulta un ele­ment clau. Pel direc­tor gene­ral d'Indústria de la Gene­ra­li­tat, Antoni Maria Grau, però, el paper de l'admi­nis­tració no ha de ser “aju­dar les empre­ses ni dir cap on han d'anar, sinó faci­li­tar que els fac­tors de com­pe­ti­ti­vi­tat externs els siguin favo­ra­bles”. Segons Grau, es tracta d'“iden­ti­fi­car els fac­tors de for­ta­lesa de les empre­ses amb més presència inter­na­ci­o­nal i inten­tar que la resta del tei­xit indus­trial que no es troba en els vagons de davant hi puguin acce­dir ”.

Joan Trullén, qui va coman­dar la secre­ta­ria gene­ral d'Indústria en l'exe­cu­tiu soci­a­lista de Rodríguez Zapa­tero, va defen­sar, però, que “en sec­tors clau com ara el far­macèutic o l'aeronàutica l'acció de govern ha estat deter­mi­nant per a la cons­trucció de grans mul­ti­na­ci­o­nals”, i va dema­nar que la política indus­trial es plan­tegi amb un enfo­ca­ment agre­gat. “Fac­tors com ara el finan­cer o l'energètic, que no són temes indus­tri­als, són fona­men­tals; cal una nova visió glo­bal”. Una visió que Trullén espera del pro­per gran pro­grama indus­trial que ultima la Unió Euro­pea. “Amb el nou pla de la Comissió s'estan deci­dint 80.000 mili­ons d'euros d'inversió fins al 2020 i cal que Cata­lu­nya tin­gui una posició ferma i activa en el si de la UE en matèria indus­trial”, va des­ta­car Trullén.

Des de la visió més empre­sa­rial, el con­se­ller dele­gat del grup Ficosa va rei­vin­di­car: “La millor política indus­trial és aque­lla que faci­lita les coses a l'empre­sari, i ajuda que anem per la vui­tena llei edu­ca­tiva o que siguem el ter­cer país euro­peu en cos­tos energètics?”

De fet, l'ele­vat cost de l'ener­gia s'ha con­ver­tit en un veri­ta­ble mal­son per a l'acti­vi­tat indus­trial i per a la seva com­pe­ti­ti­vi­tat a l'exte­rior. “Cata­lu­nya és un país indus­trial, però Espa­nya no, i només per això s'entén que tin­guem una política energètica tan nefasta per a la indústria”, va des­ta­car Grau.

Un país de pimes

Un altre dels prin­ci­pals rep­tes és pre­ci­sa­ment la pròpia natu­ra­lesa del tei­xit empre­sa­rial català, for­mat bàsica­ment per pimes. “Dis­po­sem d'un sec­tor indus­trial molt pre­pa­rat, però neces­sita gua­nyar dimensió”, va des­ta­car el direc­tor d'Inver­si­ons de Banc Saba­dell Capi­tal, Raül Valero. El pro­blema, va des­ta­car Trullén, “no és en si ser un país de pimes sinó que aquí la gran empresa és mit­jana, la mit­jana és petita i la petita és micro”.

Tots els par­ti­ci­pants van reconèixer la difi­cul­tat d'impul­sar les fusi­ons en una cul­tura empre­sa­rial domi­nada encara per la por de com­par­tir i cedir quo­tes de con­trol. Per això el direc­tor d'Indústria va defen­sar que el camí ha de ser “fomen­tar la col·labo­ració entre empre­ses i apro­fi­tar la bona experiència i el recor­re­gut a Cata­lu­nya dels clústers”. La Gene­ra­li­tat té pre­vist pre­sen­tar en breu el pro­grama Clústers Cata­lu­nya.

Més enllà d'aques­tes ini­ci­a­ti­ves, Casas va des­ta­car la neces­si­tat de millo­rar la fis­ca­li­tat. “El que passa és que una política fis­cal que es va pen­sar per afa­vo­rir les pimes acaba per desin­cen­ti­var aques­tes a fer-se grans.”

Que arribi el crèdit

I en el rere­fons una qüestió sobre­tot cul­tu­ral. Pujol ho reco­nei­xia: “L'admi­nis­tració pot cons­truir una atmos­fera propícia, però després ja ve el tarannà de l'empre­sa­riat i de no caure a ser cap de ratolí en comp­tes de cua de lleó; però quan ens hem tro­bat en aquesta situ­ació a Cata­lu­nya tant política­ment com empre­sa­ri­al­ment ens hem encon­git.”

Si hi ha un punt que pot alen­tir els plans de recu­pe­ració de l'acti­vi­tat indus­trial, i de l'acti­vi­tat econòmica en gene­ral, aquest és sens dubte la falta de crèdit. Després de quasi set anys de l'esclat de la crisi finan­cera i a pesar dels mul­ti­mi­li­o­na­ris plans de reor­de­nació del sec­tor ban­cari, els diners seguei­xen sense arri­bar a les pimes, i aquest és, va recor­dar el con­se­ller dele­gat de Ficosa, “un ele­ment crític; fins que no torni a fluir el crèdit la situ­ació serà com­pli­cada”. El res­pon­sa­ble del Banc Saba­dell va reco­llir el guant i va des­ta­car: “Cal que col·labo­rem i bus­quem pro­duc­tes i vies alter­na­ti­ves de finançament que pot­ser fins ara no hem tin­gut tan en compte.”

Cor­re­dor medi­ter­rani

La con­si­de­ra­ble reducció dels sala­ris en el sec­tor indus­trial com a con­seqüència de la crisi i la con­següent rebaixa dels cos­tos labo­rals han situat la logística com un dels ele­ments més crítics a l'hora de gua­nyar com­pe­ti­ti­vi­tat.

En sec­tors com el de l'auto­moció aquest cost logístic supera el de la mà d'obra, se situa per sobre de l'11%, i per això pro­jec­tes com ara el del cor­re­dor medi­ter­rani són crítics per al futur d'aquesta indústria. “En el sec­tor de l'auto­moció les plan­tes espa­nyo­les han estat gua­nya­do­res perquè han reno­vat models i han esgar­ra­pat pro­ducció fins i tot a les matrius, però si Ford es va decan­tar final­ment per apos­tar per Almus­sa­fes, a València, va ser pel com­promís de fer el cor­re­dor medi­ter­rani”, va recor­dar Xavier Pujol. En aquest sen­tit el con­se­ller dele­gat de Ficosa va lamen­tar que “haguem tri­gat 25 anys a veure que aquesta infra­es­truc­tura és molt més impor­tant que el TAV de Madrid a Sevi­lla”.

En aquest mateix sen­tit Joan B. Casas va qua­li­fi­car de “lamen­ta­ble i incom­pren­si­ble” el fet que “encara avui hàgim de dedi­car hores a expli­car la importància d'aquest pro­jecte”. La con­nexió Cata­lu­nya amb València i Múrcia és un dels punts pri­o­ri­ta­ris que des­taca el Pacte Més Indústria “perquè és aquest eix el que con­cen­tra el gruix dels inter­can­vis comer­ci­als”, va indi­car Trullén.

El desen­vo­lu­pa­ment del cor­re­dor medi­ter­rani serà també clau per a la com­pe­ti­ti­vi­tat d'una altra infra­es­truc­tura cru­cial per a la indústria i l'eco­no­mia cata­lana: el port de Bar­ce­lona. “Avui molta de la mer­ca­de­ria que ve del sud del con­ti­nent ame­ricà pre­fe­reix entrar a Europa pel port de Rot­ter­dam tot i estar més lluny perquè després té millor con­nexió amb els mer­cats de des­ti­nació”, va remar­car Grau.

Amb tot, el cost logístic pot gene­rar noves opor­tu­ni­tats per a la indústria a Europa. El Vell Con­ti­nent, que fa una dècada es va abo­car a des­lo­ca­lit­zar pro­ducció a la Xina a la recerca d'una mà d'obra barata, avui es plan­teja la relo­ca­lit­zació. I és que la crisi ha fet que els sala­ris dels obrers de les plan­tes euro­pees no siguin com­pa­ra­ti­va­ment tan ele­vats i en canvi el cost del trans­port, que no ha parat de créixer paral·lel a l'aug­ment del preu del cru, ha fet que fabri­car a l'Àsia no sigui tan atrac­tiu.

Ho saben bé a Ficosa, on fa uns anys van por­tar la pro­ducció de les llu­minàries dels miralls exte­ri­ors dels cot­xes a la Xina. “La idea era pro­duir allà per ven­dre a Europa i als Estats Units, però ens hem tro­bat que a causa dels cos­tos de trans­port no som com­pe­ti­tius.” La mul­ti­na­ci­o­nal man­tindrà la planta xinesa per al mer­cat local, però ara busca nous emplaçamentsa Europa i als Estats Units.

Cap­tar inversió

L'exem­ple de Ficosa no és cap excepció, i per això des d'Europa es parla ara de l'objec­tiu de rein­dus­tri­a­lit­zar el con­ti­nent, no només recu­pe­rant pro­ducció que havia mar­xat a l'Àsia bus­cant mà d'obra barata, sinó també sent capaços d'atreure noves inver­si­ons. En aquest sen­tit el direc­tor gene­ral d'Indústria va des­ta­car les for­ta­le­ses de Cata­lu­nya com a pol d'atracció d'aques­tes noves inver­si­ons. “Dis­po­sem d'una mà d'obra qua­li­fi­cada, un tei­xit d'indústria proveïdora molt com­pe­ti­tiu, un port i un aero­port ben con­nec­tats, una acti­tud faci­li­ta­dora amb l'acti­vi­tat empre­sa­rial des de l'admi­nis­tració.”

Si bé tots els ponents van des­ta­car l'alta qua­li­fi­cació de la mà d'obra a Cata­lu­nya, el pres­tigi inter­na­ci­o­nal dels seus estu­dis d'engi­nye­ria, així com de les seves esco­les de negoci, també hi va haver con­sens per des­ta­car que la for­mació pro­fes­si­o­nal és encara un repte pen­dent. “Aquest és un altre dels ele­ments clau, i per això des del Pacte Més Indústria n'hem fet ban­dera”, va des­ta­car Trullén. Cata­lu­nya ha començat a des­ple­gar la FP dual seguint el model ale­many i austríac, però encara cal temps perquè les empre­ses s'hi impli­quin i els joves optin mas­si­va­ment per aquesta via.

“Pos­si­ble­ment l'esce­nari d'atur ens aju­darà a fer aquesta via més atrac­tiva”, va indi­car Pujol.

Hi ha, però, més rep­tes per al futur d'aquesta indústria, i la política d'R+D+i n'és un. En aquest sen­tit, Trullén es va mos­trar molt crític amb les reta­lla­des en les apor­ta­ci­ons del sec­tor públic i va dema­nar “res­si­tuar tant les polítiques esta­tals com les autonòmiques en aquesta matèria”. Sense inno­vació la indústria es veurà rele­gada a ser com­pe­ti­tiva via cos­tos labo­rals, i aquí el marge després de tants ajus­tos ja és molt limi­tat. En aquest sen­tit, Grau va apos­tar per una major col·labo­ració de les empre­ses amb els cen­tres de recerca.

Valors i pres­tigi

L'aposta per la indústria és també l'aposta, va remar­car Joan B. Casas, “pels valors de la constància, l'esforç i l'auto­e­xigència, uns valors que estan en el nos­tre ADN tot i que els havíem obli­dat”. Però per recu­pe­rar aquest espe­rit cal pres­ti­giar una acti­vi­tat que fins no fa gaire tot­hom sem­blava voler tenir com més lluny millor i tenir clar, va expli­car Trullén, que serà aquesta indústria la que defi­nirà el nos­tre lloc al mapa de l'eco­no­mia mun­dial: “El 80% dels inter­can­vis comer­ci­als són al vol­tant de l'acti­vi­tat manu­fac­tu­rera. Tenir turisme és impor­tant? Sí, però serà la indústria qui tallarà el bacallà en la com­pe­ti­ti­vi­tat a Europa.”

ELS PARTICIPANTS DE LA CONVERSA

Joan B. Casas
degà col·legi d'economistes
Caldes de Montbui (1949), economista per la UB, és membre de l'òrgan assessor del govern CAREC i soci fundador de Faura-Casas Auditors-Consultors.
L'activitat manufacturera sustenta la majoria de les exportacions i per això és un sector crucial
La política fiscal actual, feta pensant a afavorir les pimes, les desincentiva a fer-se grans
Joan B. Casas
Raül Valero
dtor. inversions bS capital
Barcelona (1967), llicenciat en econòmiques per la Universitat de Barcelona, director d'inversions de BS Capital, i conseller d'Aurica XXI S.C.R.
Disposem d'un sector industrial molt preparat, però necessita guanyar dimensió
El finançament és un aspecte crític; fins que no torni a fluir el crèdit la situació serà complicada
Xavier Pujol
Factors com ara l'energètic o el financer, que no són industrials, són fonamentals, cal una visió global
Joan Trullén
Des de l'administració no hem d'ajudar o dir el que han de fer les empreses, sinó facilitar que els factors de competitivitat externs els siguin favorables
Antoni Maria Grau
Espanya no és un país industrial, només així s'entén una política energètica nefasta per a la indústria
Antoni Maria Grau
Antoni Maria Grau
director general indústria
Barcelona (1961), enginyer industrial i MBA per EADA. Abans d'entrar en el govern el 2013 va ocupar càrrecs de responsabilitat en empreses industrials.
Cal fomentar la col·laboració entre empreses i aprofitar el recorregut dels clústers
Cal que col·laborem i busquem productes i vies alternatives de finançament que potser fins ara no hem mirat
Raül Valero
Xavier Pujol
conseller delegat de ficosa
Barcelona (1962), llicenciat en dret per la Universitat de Navarra, va fer un programa de direcció a l'IESE abans d'incorporar-se a l'empresa familiar.
La millor política industrial és aquella que facilita les coses a l'empresari
Els valors de la indústria són els nostres valors, els de la constància, l'esforç i l'autoexigència, però els havíem oblidat
Joan B. Casas
Joan Trullén
president pacte més indústria
Barcelona (1955), doctor en ciències econòmiques, secretari general d'Indústria en l'executiu espanyol del 2004 al 2008 amb el govern Zapatero.
Serà la indústria la que tallarà el bacallà en matèria de competitivitat a Europa
Busquem localitzacions a Europa i als EUA per a producció de la Xina
Xavier Pujol
Al Pacte Més Indústria hem fet bandera de la formació professional dual
Joan Trullén

Un sector que s'ha aprimat més del que tocava

El 1995 el VAB (valor afegit brut) industrial sobre el total a Catalunya se situava en el 28,3%, un nivell molt per sobre de la mitjana espanyola (21,3%) i fins i tot per sobre de la mitjana europea (23,1%), fet que posava en evidència el prominent caràcter industrial de l'economia catalana. El 2010, però, i segons les dades d'Idescat, aquest pes es va reduir fins al 17,9%, que quedava ja per sota de la mitjana de la UE, que arriba al 18,8%, i tot i que encara és un pes significativament superior a la mitjana espanyola (14,8%), demostra que les diferències s'escurcen i que Catalunya ha renunciat en aquesta última dècada al seu paper de motor industrial de l'Estat.

Això, és veritat, ha estat en part conseqüència de la crisi econòmica, però ja abans l'aposta pel sector manufacturer havia perdut interès
a Catalunya. No va passar el mateix, però, en altres economies de tradició industrial a Europa. Així, per exemple, mentre Catalunya va saltar
de la segona a la sisena posició per pes industrial a la UE entre el 2000 i el 2010, el País Basc i Alemanya han sabut mantenir-se en les primeres posicions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia