Economia

Turisme

Maridant la tòfona i el vi

Tòfona de la Conca i el celler Vega Aixalà conviden a descobrir el món de la tòfona i dels vins de les muntanyes de Prades

El dia es pot arrodonir amb un menú especial

La iniciativasuposa un al·licient més per a la oferta enoturística de la Conca de Barberà

Dues empre­ses de la Conca de Bar­berà han sumat esforços per dis­se­nyar una oferta inno­va­dora en el pano­rama turístic. Es tracta, d'una banda, d'endin­sar-se en el món de la tòfona i, de l'altra, arro­do­nir l'experiència amb un bon tast de vins.

La pro­posta comença a l'empresa Tòfona de la Conca, amb seu a Vim­bodí i Poblet, i amb una visita guiada a la finca d'on s'extre­uen els dia­mants negres. “Pri­mer els ofe­rim infor­mació sobre la tòfona i després con­vi­dem els par­ti­ci­pants a con­ver­tir-se en tofo­nai­res”, explica Dídac Espasa, res­pon­sa­ble de Tòfona de la Conca.

La feina de tofo­naire esdevé tot un espec­ta­cle per a petits i grans, amb l'ajuda de tres pelu­des col·labo­ra­do­res necessàries: la gossa Kona i les seves filles Shiva i Nika. No sols asse­nya­len on hi ha un dels fongs enter­rats, sinó que, si un cop esco­dri­nyats uns cinc centímetres de terra encara no els tro­ben, amb la pota en con­cre­ten la loca­lit­zació.

L'acti­vi­tat con­ti­nua amb un tast i una visita a les vinyes del celler Vega Aixalà, de Vila­nova de Pra­des. La finca vinícola està situ­ada entre els 800 i els 900 metres d'alti­tud. Si fins ara el pro­ta­go­nisme el tenia el pai­satge de la plana de la Conca, amb Poblet pre­si­dint-lo, ara manen les vis­tes a la serra de la Llena, les mun­ta­nyes de Pra­des i el Mont­sant.

Evi­dent­ment, el tast dels vins al celler es fa, com no podia ser d'altra manera, amb una tor­rada prima, sobre la qual s'enfi­len uns ence­nalls de tòfona rat­llada i un raig de bon oli amb un bri de sal. Aquesta esdevé “la millor manera de degus­tar i apre­ciar totes les aro­mes d'una bona tòfona”, segons Dídac Espasa.

Per a aquells que vul­guin fer encara un pas més en l'experiència, l'oferta inclou, de manera opci­o­nal, un menú de degus­tació en un res­tau­rant de la zona. I que evi­dent­ment ofe­reix tots els plats amb la par­ti­ci­pació de la tòfona i els vins de Vega Aixalà.

Els res­pon­sa­bles de les visi­tes des­ta­quen el caire pio­ner de la ini­ci­a­tiva, que va més enllà de l'eno­tu­risme i ofe­reix una pro­posta de lleure fami­liar que pot satis­fer a totes les edats. De moment, asse­nya­len, s'ha ini­ciat amb mitja dot­zena de grups pro­gra­mats pro­vi­nents de diver­sos indrets de Cata­lu­nya.

Però, a més, Dídac Espasa des­taca que la ini­ci­a­tiva també vol aca­bar amb la imatge que la tòfona és un pro­ducte des­ti­nat a les elits culinàries. De fet, la seva presència en un plat pot supo­sar, a tot esti­rar, dos euros.

Allò que més pre­o­cupa els tofo­nai­res com Espasa és la pro­gres­siva des­a­pa­rició de la tòfona sal­vatge a causa del crei­xent aban­do­na­ment dels bos­cos. “Ja no hi ha ramats que els nete­gin, ni car­bo­ners”, explica, i això va en detri­ment d'aquest fong.

L'alter­na­tiva és la plan­tació d'alzi­nes amb el fong, que al cap de sis anys comen­cen a donar fruits. Aquesta sor­tida ha donat bons resul­tats en diver­ses zones de l'Estat i ara comen­cen a apli­car-la els pro­duc­tors cata­lans.

Espasa, vice­pre­si­dent de l'Asso­ci­ació de Pro­duc­tors de Tòfones, se sent també hereu d'una feina dels seus avis. “Les mares els envi­a­ven a bus­car tòfones abans d'anar a escola, però si hi arri­ba­ven amb els genolls bruts el mes­tre no els dei­xava entrar perquè deia que gua­nya­ven més diners que ell”, explica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia