Economia

gastronomia

Cuina sense artificis

Defineix les seves creacions com a cuina de producte empordanesa, actualitzada i amb alguns punts de creativitat però sense prostituir el producte

La línia estrella del restaurant són els arrossos seleccionats de l'estany de Pals

L'Es Portal és un hotel gastronòmic de quatre estrelles que disposa de vuit habitacions i una ‘suite'

El cellerd'Es Portal Gastronòmic reflecteix, igual que la cuina, el compromís amb el territori

“Ela­bo­ra­ci­ons hones­tes, com­pro­me­ses amb el ter­ri­tori que ens envolta i en què el pro­ducte és el pro­ta­go­nista, sense arti­fi­cis però amb ima­gi­nació i cre­a­ti­vi­tat.” Així defi­neix Joan Car­les Sánchez, el xef i direc­tor d'Es Por­tal Hotel Gas­tronòmic de Pals, la seva cuina. L'hotel, de qua­tre estre­lles, forma part del grup Petits Grans Hotels de Cata­lu­nya, que agrupa esta­bli­ments sin­gu­lars de peti­tes dimen­si­ons, i la cuina d'Es Por­tal, del col·lec­tiu gas­tronòmic empor­danès Cuina de l'Empor­da­net, que té com a objec­tiu pro­mo­ci­o­nar la qua­li­tat gas­tronòmica del ter­ri­tori. I, aquest com­promís, en Joan Car­les el reflec­teix tant a la cuina com en els vins que ser­veix en el seu esta­bli­ment, ja que pre­do­mi­nen els vins de la DO Empordà i la majo­ria de referències són del país.

Va començar a rela­ci­o­nar-se amb el món de l'hos­ta­le­ria als 19 anys i perquè havia d'anar a Bar­ce­lona a estu­diar i “neces­si­tava diners”. És per això que els caps de set­mana i els dies que hi havia fut­bol tre­ba­llava en una piz­ze­ria de Tor­ro­e­lla de Montgrí i men­tres­tant “anava a bus­car peix amb en Mar­ti­noy al Port de la Selva”. Això ho va fer fins als 19 anys, quan va conèixer Rafael Mas­sagué i el va con­vi­dar a anar a tre­ba­llar a Can Falet de l'Estar­tit, una taverna situ­ada al nucli antic de la població: “Quan jo hi vaig arri­bar no tenien ni car­tes per ense­nyar als cli­ents.” “Jo vaig començar a la sala i al cap de dos anys el pare d'en Rafael es va posar malalt i en Rafael em va dema­nar ajut per tirar enda­vant el negoci”, explica.

El pri­mer que va fer va ser con­trac­tar un nou cui­ner però just dos mesos més tard li va dir que ple­gava i li va acon­se­llar que no con­tractés cap més xef i que fos ell mateix qui es posés a la cuina: “El cor del negoci és la cuina i tu hi has de ser, em va dir.” En Joan Car­les no n'ha sabut mai més res, d'aquell cui­ner, però reco­neix que aque­lla con­versa li va can­viar la vida. Ja a la cuina i veient el reco­nei­xe­ment que li feien els cli­ents –“que fli­pa­ven amb els meus plats”–, en Joan Car­les es va ado­nar que Can Falet se li havia fet petit: “La meva inqui­e­tud gas­tronòmica es va exci­tar. Allà ja no hi podia fer més i m'hi afo­gava.”

Va entrar a for­mar part de l'acci­o­na­riat del grup Can Falet, l'any 2007. Aquell mateix any, ell i el seu soci van inau­gu­rar el res­tau­rant Por­tal de Mar a Tor­ro­e­lla de Montgrí; l'any 2010 van obrir el Falet, un local de tapes gas­tronòmiques que entron­cava amb l'ori­gi­nal Can Falet però amb un estil adap­tat al temps actual, i un any més tard, el Saó, un espai gas­tronòmic de cuina més ago­sa­rada i per com­par­tir, ubi­cat al cos­tat mateix del res­tau­rant Por­tal de Mar.

Amb el canvi d'ubi­cació a Pals, Joan Car­les Sánchez s'ha des­vin­cu­lat de totes les ini­ci­a­ti­ves ante­ri­ors per cen­trar-se única­ment en el pro­jecte d'Es Por­tal Hotel Gas­tronòmic, situat en una masia del segle XVI total­ment refor­mada. L'hotel dis­posa d'una suite i vuit habi­ta­ci­ons, cadas­cuna amb el seu encant i amb un nom dife­rent –El Bal­ca­ret, La Lle­va­dora, Les Vinyo­les, El Mira­dor d'en Pla...–. A les ins­tal·laci­ons, aquest any s'hi han començat els tre­balls de la pis­cina i d'una nova sala exte­rior, al jardí de la pro­pi­e­tat. “Aquí fa dos anys i mig que hi som. Quan vam arri­bar hi havia sobre la taula alguns han­di­caps perquè el barco [refe­rint-se a tot el com­plex] estava enca­llat [el local feia temps que estava tan­cat]. Ara estem molt con­tents i la pro­pi­e­tat ens ajuda molt”, asse­gura.

En Joan Car­les defi­neix la seva cuina com a “cuina de pro­ducte empor­da­nesa, actu­a­lit­zada i amb alguns punts de cre­a­ti­vi­tat però sense pros­ti­tuir el pro­ducte”: “Si faig vede­lla vull que el cli­ent dis­tin­geixi la vede­lla i no una espuma o una esfe­ri­fi­cació.” I, uti­lit­zant la frase de Josep Pla, usa “pro­duc­tes poc viat­jats”, refe­rint-se als pro­duc­tes locals, mal­grat que no renun­cia als que “vénen de lluny si són bons”.

Diu que no té plats estre­lla, però els arros­sos són “una línia estre­lla del res­tau­rant Es Por­tal” i estan ela­bo­rats amb arros­sos selec­ci­o­nats de l'estany de Pals que es cul­ti­ven a pocs metres del res­tau­rant. Es poden tro­bar de dife­rents mane­res: a la cas­sola, negre, de llo­bre­gant i risotto, entre d'altres.

Es Portal
Ctra. de Pals a Torroella de Montgrí, 17 17256 Pals Telèfon: 972 63 65 96 info@esportalhotel.com
Menú
Carta
Menú Gastronòmic Es Portal (57 euros, beguda a part)
Menú de Temporada (45 euros)
Menú entre setmana
Obert
Hivern, tancat dilluns i dimarts. A l'estiu tanquen dilluns al migdia


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia