Economia

Parc agrari

El conreu d'un producte escàs

La joia blanca de Gavà

L'espàrrec blanc, protagonista d'una fira anual, és conreat només per 20 pagesos

La poca producció es ven a botigues locals i restaurants

El consum ha revifat per l'interès creixent en els productes de proximitat

A banda i banda de la car­re­tera que comu­nica el nucli urbà de Gavà amb la platja s'este­nen camps de con­reu. En aquesta època, la majo­ria es veuen verds, tot i que és temps de tran­sició entre les ver­du­res d'hivern i les d'estiu. De tant en tant, apa­reix un ter­reny apa­rent­ment erm, sense con­reus. La terra, molt sor­renca, es dis­tri­bu­eix en cava­llons; és a dir, amun­te­gada entre dos solcs. L'ull ave­sat del pagès detecta una pro­tu­berància invi­si­ble a l'ull profà. I grata la sorra com qui fa un fora­det jugant indo­lent a la platja i lla­vors apa­reix la punta blanca d'un espàrrec. De l'espàrrec blanc de Gavà, una pre­uada hor­ta­lissa pel seu gust pecu­liar, per una tex­tura deli­cada i per la poca quan­ti­tat que se'n pro­du­eix, ja que només es con­rea a l'abril i el maig.

L'espàrrec blanc és tan esti­mat pels gava­nencs que és el pro­ta­go­nista d'una fira agrícola que va néixer el 1932 com a com­pe­tició en què els page­sos mos­tra­ven com el con­re­a­ven. “En aque­lla època, els page­sos vivien de l'espàrrec”, expli­quen Josep Panye­lla i Sal­va­dor Barri, pre­si­dent i vice­pre­si­dent, res­pec­ti­va­ment, de la Coo­pe­ra­tiva Agro­pecuària de Gavà. “Les con­di­ci­ons van ser molt bones fins als anys setanta, quan uns pro­ble­mes de fongs van mal­me­tre els con­reus.” Aquest pro­blema va coin­ci­dir amb la com­petència crei­xent dels pro­duc­tes de Navarra i Anda­lu­sia i dels de la Xina i el Perú, produïts a escala indus­trial. La impos­si­bi­li­tat de crear un con­reu inten­siu ha moti­vat que només una vin­tena de page­sos es dedi­qui a con­rear l'espàrrec a Gavà. Isi­dre Mar­ga­rit és un d'ells i un dels pocs page­sos joves que aposta per un pro­ducte “que ha de con­viure amb altres con­reus, perquè és impos­si­ble viure només d'ell”, asse­nyala. Panye­lla hi afe­geix que man­te­nen “l'espàrrec per la fira, ja que és un pro­ducte molt deli­cat”.

L'espar­re­guera és una planta que triga entre dos i tres anys a donar espàrrecs blancs. Durant aquest temps, hau­ran cres­cut la tija i les fulles. Quan la planta s'ha fet forta i l'arrel agafa els nutri­ents que neces­sita, se'n talla la part aèria i es posa la sorra en cavalló a 50 o 60 centímetres d'alçada perquè cobreixi com més millor la part sub­terrània de la planta. Interessa la part que és sota terra, explica Barri, ja que l'espàrrec pren el color blanc perquè no li toca el sol i no desen­vo­lupa la clo­ro­fil·la, res­pon­sa­ble del color verd. “Hi ha zones que el recu­llen de nit, perquè quan els toca la llum les pun­tes es posen mora­des i lla­vors és un espàrrec de segona cate­go­ria”, explica Mar­ga­rit.

Mal­grat les difi­cul­tats en el con­reu i la forta com­petència exte­rior, els repre­sen­tants de la Coo­pe­ra­tiva Agro­pecuària han detec­tat una revi­fada en l'interès per aquest pro­ducte escàs que no passa per Mer­ca­barna, sinó que es ven a peti­tes boti­gues i a res­tau­rant de la zona. “La comer­ci­a­lit­zació és local i s'encar­re­guen els espàrrecs d'un any per l'altre”, diu Barri. L'interès crei­xent està lli­gat a un incre­ment del con­sum del pro­ducte de pro­xi­mi­tat, aju­dat pels dife­rents mer­cats de pagès que es fan al Baix Llo­bre­gat i per la tasca que l'Asso­ci­ació de Gas­tro­no­mia i Turisme ha fet per poten­ciar el con­sum de pro­duc­tes comar­cals, com ara l'espàrrec, la car­xofa i el pollas­tre pota blava. Els page­sos, però, des­ta­quen les difi­cul­tats d'una feina que té poc relleu gene­ra­ci­o­nal i con­fien a “sobre­viure amb canals com ara nous mer­cats de pagès i res­tau­ració”.

Producció minvant
A la Cooperativa Agropecuària no saben amb exactitud la producció actual d'espàrrecs blancs, però recorden que als anys trenta i quaranta del s. XX, quan els pagesos vivien d'aquest producte, a Gavà se'n conreaven 200 ha. Ara, només 20 pagesos dels 50 gavanencs que viuen del camp en cultiven.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia