Economia

agricultura

verema

Verema curta al Penedès

La intensa sequera de l'últim any donarà vins aromàtics i amb cos

Els elaboradors d'escumosos estan pendents de no perdre massa acidesa

La verema d'enguany serà curta. La intensa sequera que han patit les vinyes l'últim any, després d'un 2014 també sec, no és gratuïta al Penedès. Els gotims van car­re­gats, però el gra és petit, con­cen­trat, i té poca aigua. La qua­li­tat del raïm és bona, els grans són sans, tot i que alguns page­sos han adver­tit d'algun cas de malura. Les tem­pe­ra­tu­res més fres­ques d'aquest estiu han retar­dat una mica la madu­ració d'algu­nes vari­e­tats i això per­metrà man­te­nir el calen­dari tra­di­ci­o­nal de verema al vol­tant de la festa major de Vila­franca —el 30 d'agost és Sant Fèlix—, en el cas de les vari­e­tats autòcto­nes. A hores d'ara, alguns ja han collit les vari­e­tats més pri­me­ren­ques —char­don­nay i pinot negre— o les estan collint aquests dies i han vist com la pro­ducció ha bai­xat entre un 25% i un 30% res­pecte a la collita de l'any pas­sat. Hi ha cellers, com ara Albet i Noya (Alt Penedès), que han optat per la verema noc­turna durant el mes d'agost, per evi­tar que les altes tem­pe­ra­tu­res del dia afec­tin la qua­li­tat del raïm uti­lit­zat en l'ela­bo­ració dels vins.

Josep Maria Albet, enòleg del celler i pre­si­dent de la Deno­mi­nació d'Ori­gen Penedès, diu que amb la infor­mació que hi ha sobre la taula en aquest moment només es pot asse­gu­rar que la verema d'enguany serà molt curta.

L'Ordal

L'any 2015, van caure 350 litres i el 2016, han estat 330 litres. “En 25 anys de dades, mai no havíem regis­trat índexs de sequera com aquests”, asse­gura. El ren­di­ment de les vinyes és molt baix a causa de la sequera con­ti­nu­ada. “Hi ha vinyes velles que estan patint molt”, diu Albet. Si el canvi climàtic es con­firma, Albet no des­carta que els viti­cul­tors aca­bin bus­cant fórmu­les per crear bas­ses d'aigua de pluja que habi­tu­al­ment són per garan­tir suports hídrics als ceps en moments pun­tu­als, “sobre­tot a les zones on els ter­res són més prims, com ara les vores de les mun­ta­nyes”. Albet recorda que la vinya és un cul­tiu espe­cu­la­tiu: “No podem dema­nar ins­tal·laci­ons de rega­diu, però sí que podem bus­car fórmu­les de suport, com fan a Austràlia o en altres països amb con­di­ci­ons climàtiques seve­res.” Albet i Noya ela­bora vins i escu­mo­sos ecològics sota el parai­gua de la Deno­mi­nació d'Ori­gen Penedès, a par­tir de les vinyes que el celler té a la falda de l'Ordal.

La plana del Penedès

A la plana del Penedès (Tor­re­la­vit), Caves Nadal ela­bora caves i vins blancs nobles de collita pròpia, sota el parai­gua de la DO Penedès i la DO Cava. El direc­tor gene­ral, Xavier Nadal, coin­ci­deix amb Albet. La sequera és la pro­ta­go­nista d'aquesta verema. “La tar­dor del 2015 ha estat la més seca des que es regis­tren les dades de plu­vi­o­me­tria”, asse­gura, i això va afec­tar el cep en el moment de la flo­ració i afecta el gotim en el moment de la madu­ració. A la finca Nadal de la Boa­de­lla, a Tor­re­la­vit, només han començat a collir el pinot negre, la vari­e­tat pri­me­renca que dóna color als seus caves rosats. Nadal creu que de les tres vari­e­tats clàssi­ques del cava —maca­beu, xarel·lo i pare­llada—, el maca­beu serà el més afec­tat per la nova tendència climàtica, però con­fia que el nivell aromàtic, el grau i l'estruc­tura i cos que ofe­reix el raïm per­metrà ela­bo­rar bons vins.

Nadal té pre­vist començar a collir les vari­e­tats clàssi­ques del cava (maca­beu, xarel·lo i pare­llada) poc abans de la festa major de Vila­franca: “La verema es farà més tard que l'any pas­sat perquè les tem­pe­ra­tu­res de l'estiu han estat més fres­ques, però el gra té més grau i menys suc.”

El celler Loxa­rel (Vilobí del Penedès) tre­ba­lla amb vinyes de la plana del Penedès i vinyes d'alçada de l'Alt Camp, que eti­queta per a la DO Penedès. El direc­tor gene­ral i enòleg de l'empresa, Josep Mit­jans, creu que “no ha plo­gut quan ho havia de fer i l'estrès hídric ha dei­xat la planta mig ador­mida”. Segons ell, la qua­li­tat del raïm és bona, però aques­tes set­ma­nes s'ha de con­tro­lar el grau d'aci­desa del raïm per garan­tir els equi­li­bris desit­jats en cada pro­ducte. A Loxa­rel, la verema d'aquest any començarà una set­mana més tard que l'any pas­sat, però ja saben que colli­ran menys qui­los de raïm.

El Baix Penedès

El celler Jané Ven­tura ela­bora escu­mo­sos per a la DO Cava i vins per a la DO Penedès a par­tir de vinyes pròpies de vari­e­tats autòcto­nes i tra­di­ci­o­nals situ­a­des al Baix Penedès. A Jané Ven­tura, encara no han començat a collir. El direc­tor gene­ral i enòleg del celler, Gerard Jané, diu que l'estiu no ha estat exces­si­va­ment calorós, que no hi ha excés de vege­tació i que, de moment, les vinyes estan equi­li­bra­des. Recorda que les plu­ges de juliol van anar molt bé després de la sequera de la tar­dor i la pri­ma­vera, i asse­gura que tant ell com la resta l'ela­bo­ra­dors amb vinya pròpia estan ara pen­dents de les plu­ges que poden venir a finals d'agost i setem­bre, i com això pot afec­tar la madu­ració de les vari­e­tats més tar­da­nes. Per Jané Ven­tura, la verema torna enguany a les dates tra­di­ci­o­nals, ja que no tre­ba­llen amb vinyes de vari­e­tats pri­me­ren­ques (char­don­nay i pinot negre).

Qui sí tre­ba­lla amb char­don­nay és Pere Solé, viti­cul­tor i pro­pi­e­tari del mas Lla­gos­tera, a la Bis­bal del Penedès, on con­rea el raïm per a grans mar­ques seguint el mètode de la pro­ducció ecològica. El 15 d'agost, en plena festa major del seu poble, va començar la verema més avançada de la història de la finca i, dijous vinent, començarà a collir la resta de vari­e­tats amb què tre­ba­lla. La finca obté habi­tu­al­ment pro­duc­ci­ons molt bai­xes i, en el seu cas, pràcti­ca­ment, no s'han notat els efec­tes de la sequera i han obtin­gut una gran qua­li­tat de raïm.

El xarel·lo i el parellada superaran bé la sequera; el macabeu se'n ressentirà més
Xavier Nadal
director general de caves nadal
En 25 anys de dades, mai no havíem registrat una sequera com aquesta
Josep M. Albet i Noya
president de la denominació d'origen penedès

El gra és més petit però val més

La comarca històrica del Penedès engloba la Denominació d'Origen Penedès i és el bressol de la Denominació d'Origen Cava. En aquesta zona formada per les comarques de l'Alt Penedès, el Baix Penedès, el Garraf, una part de l'Anoia i el Baix Llobregat i una petita part de l'Alt Camp, es concentra la producció de vins i escumosos més elevada del país. Però la majoria de cellers no tenen vinyes suficients per elaborar tots els productes que tenen en el mercat. Aquests cellers fan els vins i caves a partir de la producció de pagesos i viticultors que venen el raïm a cooperatives o directament als elaboradors.

El preu del raïm ha estat històricament criticat per part dels pagesos, que es queixen del control que les grans marques han tingut sobre el sector a l'hora de marcar el preu. Des d'Unió de Pagesos, fa anys que s'adverteix de la necessitat de corregir els preus per garantir la qualitat i sobretot la continuïtat del conreu, que en algunes zones ha estat abandonat.

El fet que el gra de raïm d'aquest any sigui més petit i contingui menys suc fa preveure als elaboradors que les produccions poden ser substancialment més curtes i aquí és on els viticultors cobren protagonisme. Algunes marques elaboradores, davant la necessitat d'entrar més raïm per garantir les xifres de producció anuals, estan ara en mans dels viticultors, que volen aprofitar la situació per cobrar el raïm més car que l'any passat. Alguns elaboradors ja han anunciat que estan disposats a assumir l'increment del preu, però d'altres s'hi resisteixen.

Els viticultors, sobretot a la plana del Penedès, asseguren que si no apugen el preu no poden cobrir l'anyada, ja que amb les mateixes hectàrees de vinya obtindran molts menys quilos de raïm, mentre que les despeses de manteniment i conservació de la vinya són exactament les mateixes. La sequera es fa notar i el raïm no es deslliura tampoc de la rigidesa de les lleis de l'oferta i la demanda: quan el raïm pesa menys, els elaboradors en volen més i el preu puja.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia