Esports

Quasi una secta

Passat l'allau d'estrangers dels anys noranta, ara l’equip només té 11 jugadors en una plantilla de 27 que no són escocesos

Jérémy Clément, inter­na­ci­o­nal sub-21 amb França, que de l’Olym­pi­que de Lió ha anat al París Saint-Ger­main, amb una breu estada entre­mig als Ran­gers la tem­po­rada pas­sada, va fer un sig­ni­fi­ca­tiu comen­tari en tor­nar l’estiu al seu país. Un comen­tari fruit, pot­ser, del pes de la tra­dició, no pas dels fets: “L’ambi­ent no és bo al ves­ti­dor. Per sobre de tot, ells [el Ran­gers] volen tre­ba­llar amb juga­dors esco­ce­sos”. És així real­ment? És un tòpic? Un més dels que acom­pa­nya la lle­genda i la història de l’equip tra­di­ci­o­nal­ment pro­tes­tant de Glas­gow, el rival del Barça a la Cham­pi­ons.

El Ran­gers –i els seus segui­dors–, de fet, passa per ser, o per haver estat, el o un dels clubs més sec­ta­ris del fut­bol mun­dial, més encara que el seu etern rival de Glas­gow, el Cel­tic. O, més ben dit, molt més sec­tari, espe­ci­al­ment davant l’etern rival, l’equip catòlic de l’altra riba del riu Clyde. Alguns dels càntics dels Billy Boys, els hoo­li­gans durs del Ran­gers, diuen: “Estem enfon­sats en sang feni­ana [dels catòlics irlan­de­sos, fun­da­dors del Cel­tic en emi­grar a Glas­gow] fins als genolls”.
En saber què havia dit Clément l’actual entre­na­dor ran­ger, Wal­ter Smith, un històric del fut­bol escocès per segona vegada al càrrec de l’equip des del gener –hi va roman­dre del 1991 al 1998, amb set Lli­gues segui­des–, va dir: “No m’importa gens si els juga­dors són esco­ce­sos, suecs, fran­ce­sos o d’on sigui. Sem­pre penso només en el millor per a l’equip”.
Ningú no ho dubta. I fins i tot, encara que no ho va dir, perquè fer-ho hau­ria estat anar massa lluny, ara ja s’accepta que juga­dors d’ascendència catòlica juguin a l’històrica­ment pro­tes­tant Ran­gers. O que juga­dors d’ori­gen pro­tes­tant ho facin al Cel­tic, l’equip que un dia va ser refugi i vedat dels catòlics a Escòcia. Tal vegada perquè el veri­ta­ble Déu del fut­bol del segle XXI només és el diner.

Tot i així, en com­pa­ració a la resta de grans equips britànics, fins i tot en com­pa­ració amb el Cel­tic, el Ran­gers té l’índex més alt de juga­dors ele­gi­bles per a la selecció naci­o­nal de tots els con­junts de les Illes, ja sigui anglès, gal·lès o nord-irlandès. Només 11 dels 27 juga­dors que for­men la pri­mera plan­ti­lla no són esco­ce­sos. El Cel­tic, per exem­ple, en té 19 de 33.

¿Racisme fut­bolístic, pot­ser, com denun­ci­ava Clément? ¿El pes d’una tra­dició que costa de tren­car? ¿Pot­ser només una qüestió de sen­tit comú? Algu­nes dades fan pen­sar que, més aviat, aquesta dar­rera és l’expli­cació cor­recta. Ho pro­ven els recents èxits de la selecció esco­cesa, tot i que la der­rota de dime­cres pas­sat a Geòrgia fa peri­llar l’accés a l’Euro­copa 2008.

A mit­jans 90 molts clubs de l’Scot­tish Pre­mier Lea­gue van entrar en crisi, d’una banda per l’allau de medi­o­cri­tats estran­ge­res que no en jus­ti­fi­ca­ven el cost, i de l’altra, per la reti­rada dels ingres­sos pro­vi­nents d’Sky TV.

Tot ple­gat va fer insos­te­ni­ble la situ­ació i, des d’ales­ho­res, el pai­satge ha can­viat radi­cal­ment. Així, clubs com l’Hiber­nian, el Kil­mar­nock i el Mot­herwell van donar pas a les acadèmies de for­mació, política que també està con­re­ant el Ran­gers i, espe­ci­al­ment, Smith. De la neces­si­tat, n’han fet vir­tut.

Cam­pa­nya en con­tra
Però la imatge d’intran­sigència i radi­ca­lisme d’un dels dos mem­bres de l’Old Firm –com es coneix al Regne Unit Cel­tic i Ran­gers– no s’ha esbor­rat, tot i els trans­va­sa­ments de catòlics i pro­tes­tants. Fins al punt que Gor­don Smith, màxim res­pon­sa­ble de l’Scot­tish Foot­ball Asso­ci­a­tion, ex-Ran­ger, diu en un lli­bre d’apa­rició immi­nent, It’s Ran­gers for me, que hi ha una “cam­pa­nya con­tra l’equip basada en el seu sec­ta­risme”.

La tra­dició, sens dubte, hi pesa. I només una gus­pira fa que, de nou, tot retorni als vells temps. Als temps de l’Old Firm, quan al cos­tat del Ran­gers hi havia tota una església. La pro­tes­tant d’Escòcia. El Barça, més que un club, s’enfronta, sens dubte, a més que un altre club: a quasi una secta.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

La festa del campió

BARCELONA
 

Va d’expectatives frustrades

girona
 
 

Últim test abans de l’hora de la veritat

barcelona
 

Es queden sense energia

LAS PALMAS DE GRAN CANÀRIA
 

La il·lusió contra l’obligació

Peralada / girona
 

“Serà un dia feliç i emotiu; deixo el club de la meva vida”

girona
 
Míchel Sánchez
Entrenador del Girona

“Hem d’acabar al més amunt possible”

girona