Opinió

Tribuna

L’alimentació a Catalunya

Aquest 7 de maig es va pre­sen­tar, a l’Ins­ti­tut d’Estu­dis Cata­lans (IEC), el lli­bre Ali­men­tació i nutrició a Cata­lu­nya: indus­tri­als, pro­duc­tors i científics, edi­tat per l’Asso­ci­ació Cata­lana de Ciències de l’Ali­men­tació (ACCA), soci­e­tat filial de l’IEC, i el Cen­tre Català de la Nutrició (Ccniec), també ads­crit a l’IEC. La pri­mera agrupa pro­fes­si­o­nals, científics i tecnòlegs del món dels ali­ments, i el segon, grups de recerca del mateix entorn. Aquesta publi­cació recull una bona part del lle­gat que en l’àmbit ali­men­tari ens han dei­xat empre­sa­ris i inves­ti­ga­dors: ali­ments de qua­li­tat, mar­ques reco­ne­gu­des i conei­xe­ments de les rela­ci­ons entre ali­men­tació i salut. A l’obra hi han col·labo­rat peri­o­dis­tes, his­to­ri­a­dors, empre­ses i pro­fes­si­o­nals rela­ci­o­nats amb els ali­ments i l’ali­men­tació i el seu impacte social, i ha comp­tat amb la bona feina del Ser­vei Edi­to­rial de l’IEC. Evi­dent­ment, no es tracta el tema de manera exhaus­tiva, però sí prou il·lus­tra­tiva.

La pri­mera part, Per­so­nes, famílies i indústries ali­mentàries a Cata­lu­nya, reflec­teix la diver­si­tat dels pro­duc­tes dels nos­tres empre­sa­ris i indus­tri­als (oli, vi, cava, cer­vesa, llet i deri­vats, gale­tes, pro­duc­tes dietètics). Com va posar de mani­fest el pro­fes­sor Ramon Clo­tet, mem­bre emèrit de l’Ins­ti­tute of Food Tech­no­lo­gists (EUA) i secre­tari de la Fun­dació Trip­to­le­mos, bona part de la pro­ducció d’ali­ments a Cata­lu­nya és fruit de per­so­nat­ges cla­ri­vi­dents que han apli­cat el que deia el pare de la gestió de les orga­nit­za­ci­ons, Peter F. Drucker: “A l’empresa (efi­ci­ent), els bene­fi­cis són el sub­pro­ducte de la feina ben feta.”

A la segona part, Científics des­ta­cats en ali­men­tació o nutrició a Cata­lu­nya i els Països Cata­lans, com va comen­tar el pro­fes­sor Màrius Foz, mem­bre de la Secció de Ciències Biològiques de l’IEC, es des­cri­uen nota­bles apor­ta­ci­ons, de diver­ses èpoques, en fisi­o­lo­gia, anàlisi i con­trol d’ali­ments, segu­re­tat ali­mentària, bioquímica i nutrició. També fruit de l’acti­vi­tat d’una altra filial de l’IEC, la Ins­ti­tució Cata­lana d’Estu­dis Agra­ris (ICEA), és la recent publi­cació de les Actes del Pri­mer Congrés Masia-Ter­ri­tori, obra coor­di­nada per Assumpta Serra, espe­ci­a­lista en història rural, que trac­ten molts aspec­tes del món agrari i la page­sia, als quals no sem­pre dedi­quem l’atenció que es merei­xen.

Com indica en aquesta obra Josep M. Mon­fort, de l’Ins­ti­tut de Recerca i Tec­no­lo­gia Agro­a­li­mentària (IRTA), Cata­lu­nya és un eco­sis­tema inno­va­dor agro­a­li­men­tari, i la visió que tenim de la nos­tra page­sia no sem­pre és la cor­recta; està molt tec­ni­fi­cada i aporta el 80% de la matèria pri­mera per a la indústria ali­mentària. Estem davant d’unes mos­tres de les acti­vi­tats científiques i acadèmiques vin­cu­la­des a l’IEC, que no es limita a l’estudi científic de la llen­gua cata­lana i a ser-ne l’auto­ri­tat lingüística, sinó que també pro­mou i desen­vo­lupa la recerca en els dife­rents àmbits de la ciència i de la tec­no­lo­gia, prin­ci­pal­ment en tot el que té relació amb la cul­tura cata­lana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia