opinió

Eslovàquia, Irlanda, Catalunya

S'ha de ser ferm i rigorós en la defensa dels interessos que són importants per a Catalunya, sense excloure solucions i alternatives, perquè ser un 20 per cent de l'Estat és determinant per influir-hi i condicionar-lo

No hem d'intentar refundar ni transformar l'Estat, sinó contribuir al seu creixement i progrés a través del propi, que és el que és important per a nosaltres

L'any 1993 es va pro­duir l'escissió de la república txe­cos­lo­vaca. Eslovàquia va plan­te­jar una refun­dació de la república fede­ral. El lide­ratge econòmic, polític i cul­tu­ral txec era per­ce­but com a exces­siu pels eslo­vacs. El repar­ti­ment d'inver­si­ons, cos­tos i bene­fi­cis d'una eco­no­mia encara molt esta­ta­lit­zada després de 40 anys de comu­nisme no era com­par­tit, en opinió dels eslo­vacs, de manera equi­ta­tiva entre dues repúbli­ques. Txe­cos­lovàquia va néixer el 1918 amb l'enfon­sa­ment de l'imperi aus­tro­hon­garès. El país va rebre l'agressió del Ter­cer Reich i va ser anne­xi­o­nat el 1939, con­ver­tit en pro­tec­to­rat.

El pati­ment del país no havia fet més que començar: la guerra va ser dura i en l'arri­bada dels comu­nis­tes al poder, el 1948, van gua­nyar les elec­ci­ons a Txèquia però no a Eslovàquia, van sot­me­tre el país a una dic­ta­dura de la qual es volgué alli­be­rar el 1968, i el país va ser envaït pels exèrcits del pacte de Varsòvia.

L'ori­gen de la sepa­ració va ser el con­ven­ci­ment txec que Eslovàquia era una càrrega econòmica, i per als eslo­vacs, el sen­ti­ment de no ser trac­tats com a iguals. La nego­ci­ació sobre aques­tes bases va por­tar fàcil­ment a la rup­tura, perquè no hi havia un sen­tit de pos­sessió i con­trol d'una part sobre l'altra. No pen­sa­ven ni txecs ni eslo­vacs que el ter­ri­tori, la població i l'eco­no­mia for­ma­ven un tot que no podia ser tren­cat perquè era un bé d'ordre supe­rior que calia pre­ser­var. El país era molt jove. Quan després de les elec­ci­ons del 1992 Eslovàquia va plan­te­jar una refun­dació de la fede­ració, es va tro­bar una res­posta txeca con­tun­dent: ja que Eslovàquia es con­si­dera per­ju­di­cada, per què no se sepa­ren les dues repúbli­ques? L'argu­ment no va estar del tot lliure d'un sen­ti­ment dels líders polítics txecs que una rup­tura podria anar en favor seu des del punt de vista elec­to­ral i de con­trol del poder polític.

La sepa­ració es va pac­tar en cosa de mesos, i l'1 de gener de 1993 tots dos països van esde­ve­nir inde­pen­dents. Eslovàquia, amb una eco­no­mia més feble i amb un pes més gran de l'agri­cul­tura i un sec­tor indus­trial basat en la indústria pesant que repre­sen­tava més del 50% del PIB, va pas­sar uns anys difícils després de la inde­pendència, però avui tots dos països tenen un nivell de renda i desen­vo­lu­pa­ment sem­blant.

Quan al final del segle XIX comença, després de la gran fam de 1873, la lluita irlan­desa per la inde­pendència amb el sen­ti­ment que l'imperi britànic els va dei­xar morir i els explo­tava, es pro­du­ei­xen dos cor­rents polítics paral·lels, un d'auto­no­mista, encapçalat per Collins, i un altre d'inde­pen­den­tista, lide­rat per De Valera. Però la lluita irlan­desa per la inde­pendència és la del poble sotmès per l'imperi del qual es vol alli­be­rar.

Aquesta lluita, que genera milers de morts, mili­ons d'exi­li­ats i la guerra civil, dura 70 anys. La inde­pendència eslo­vaca no pro­du­eix cap mort, dura un any i és, de fet, gai­rebé un acte admi­nis­tra­tiu, més que una con­quista naci­o­nal, com és el cas d'Irlanda. És cert que a Irlanda, a diferència d'Eslovàquia, els dos bàndols tenen reli­gi­ons dife­rents, però no trets cul­tu­rals dife­rents. La religió fomenta la con­fron­tació, però no una idèntica cul­tura, ja que no es pot enten­dre la lite­ra­tura britànica dels segles XIX i XX sense escrip­tors irlan­de­sos com ara Shaw, Joyce i Byron, que en for­men una part subs­tan­cial. El cas de Cata­lu­nya tran­sita en una situ­ació sem­blant a la irlan­desa: for­mem part d'un estat uni­tari, una situ­ació que es torna simi­lar a l'eslo­vaca en tant que forma part d'Espa­nya i de la Unió Euro­pea, enti­tat política d'ordre supe­rior.

El pro­blema per a Cata­lu­nya resi­deix en la volun­tat de tro­bar el propi camí, de jugar dins de l'estat en defensa dels seus interes­sos, de man­te­nir les pròpies eco­no­mia, cul­tura i llen­gua. Si això és pos­si­ble, l'encaix resul­tarà esta­ble, i en la mesura que no ho sigui, Cata­lu­nya con­ti­nuarà bus­cat un estat que li sigui útil i que per­meti aco­mo­dar el seu sen­tit de nació i les seves neces­si­tats com a poble.

Però és cert que, en tant que l'estruc­tura d'Espa­nya deixi de ser domi­nant com ho era el segle XX, o crei­xerà una refun­dada auto­no­mia o, alter­na­ti­va­ment, crei­xerà ine­vi­ta­ble­ment el sen­ti­ment d'inde­pendència si les rei­vin­di­ca­ci­ons econòmiques i soci­als no tenen res­posta.

Trànsit lent i llarg

Aquest trànsit és lent i serà llarg; el seu desen­llaç depèn de la intel·ligència de l'Estat i dels cata­lans per gover­nar-lo, però totes les vies de l'evo­lució i totes les solu­ci­ons estan ober­tes.

Hauríem de ser intel·ligents per pre­ser­var el que ens interessa i no empren­dre con­fron­ta­ci­ons estèrils per temes fútils que poden ser recon­for­tants naci­o­nal­ment però inútils per al benes­tar dels cata­lans, que és el que real­ment importa.

S'ha de ser ferm i rigorós en la defensa dels interes­sos que són impor­tants per a Cata­lu­nya, sense excloure solu­ci­ons i alter­na­ti­ves, perquè ser un 20% de l'Estat és deter­mi­nant per influir-hi i con­di­ci­o­nar-lo. No hem d'inten­tar refun­dar-lo ni trans­for­mar-lo, sinó con­tri­buir al seu crei­xe­ment i progrés a través del propi, que és el que és impor­tant per a nosal­tres. Les guer­res per la inde­pendència naci­o­nal són una història del pas­sat, però la defensa amb fer­mesa dels pro­pis interes­sos té un recor­re­gut del qual nosal­tres matei­xos i de manera equi­vo­cada des­con­fiem i, per tant, no prac­ti­quem.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.