Opinió

Tribuna

Coronavirus i alimentació

La pandèmia de coro­na­vi­rus ha posat en evidència aspec­tes nega­tius de la glo­ba­lit­zació. Afecta la vida quo­ti­di­ana indi­vi­dual i col·lec­tiva, i també l’ali­men­tació, no només per com com­pa­ti­bi­lit­zem el con­fi­na­ment amb la com­pra, con­ser­vació i con­sum d’ali­ments a casa, sinó a tota la cadena ali­mentària: pro­ducció, trans­port i dis­tri­bució. Hem d’aplau­dir la tasca dels pro­fes­si­o­nals sani­ta­ris que tenen cura dels afec­tats, però també hauríem de recor­dar i aplau­dir els page­sos i rama­ders que seguei­xen pro­duint, i incloure en el grup dels sani­ta­ris els vete­ri­na­ris, que ate­nen la salut del bes­tiar, sense obli­dar el per­so­nal de la indústria ali­mentària i de les boti­gues de que­viu­res i pro­duc­tes per a la llar.

Com ha dit l’Auto­ri­tat Euro­pea de Segu­re­tat Ali­mentària (EFSA), no hi ha evidència que els ali­ments siguin una font o via pro­ba­ble de trans­missió del virus, que és sen­si­ble a la cocció. Només cal apli­car amb rigor les mesu­res higièniques habi­tu­als a l’hora de mani­pu­lar els ali­ments, des de l’ori­gen fins al plat. L’admi­nis­tració sanitària, orga­nis­mes diver­sos, acadèmics i pro­fes­si­o­nals han publi­cat con­sells, entre els quals des­taca beure força aigua. És una bona opor­tu­ni­tat per dedi­car més atenció al que men­gem i com ho cui­nem, sense que les pres­ses de la vida “nor­mal” hi inter­fe­rei­xin, posant l’accent, com hauríem de fer sem­pre, en els pro­duc­tes de pro­xi­mi­tat, sense obli­dar ali­ments ela­bo­rats per la indústria. Unes sar­di­nes enllau­na­des amb oli d’oliva són una bona manera de men­jar peix si no en tenim prou a l’abast, o un lle­gum cuit pot cons­ti­tuir un bon pri­mer plat. I una mica de xoco­lata pot fer més supor­ta­ble el con­fi­na­ment, que és un deure però no ha de ser una penitència.

En aquest sen­tit us exposo alguns dels con­sells que Carme Rus­ca­lleda, una gran conei­xe­dora dels ali­ments i la cuina, ha com­par­tit amb els seus amics i que m’ha auto­rit­zat a divul­gar: ordre i neteja, men­jar fresc, variat i diver­tit, qua­tre àpats (esmor­zar, dinar, bere­nar i sopar) ben repar­tits al llarg del dia, recu­pe­rar la cul­tura de les ama­ni­des, els lle­gums i la fruita, plats com­plets, com, per exem­ple, fideus a la cas­sola amb sal­sitxa i cala­mars amb un bon sofre­git, biqui­nis amb oli d’oliva en lloc de man­tega, el dis­sabte i el diu­menge xoco­lata des­feta, con­ver­tir el que no ens aca­bem en una altra menja per no mal­ba­ra­tar...

No hem de fer cas d’algu­nes infor­ma­ci­ons que han cir­cu­lat reco­ma­nant ali­ments o begu­des “espe­ci­als”. Pot ser interes­sant un estudi que està fent una uni­ver­si­tat de Fili­pi­nes sobre les pos­si­bles pro­pi­e­tats antivíriques de l’oli de coco, però hau­rem de veure els resul­tats i con­fir­mar-los. L’ali­men­tació no evita ni cura el coro­na­vi­rus, però una dieta salu­da­ble, que entre altres coses vol dir no picar entre els àpats, con­tri­bu­eix a enfor­tir les nos­tres defen­ses. I quan se superi aquesta crisi, hem de recu­pe­rar la con­fiança en les cui­nes xinesa i ita­li­ana, i en la cer­vesa marca Corona, de les quals en alguns llocs ara es mal­fien.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia