Articles

Els partits han de rectificar

Els matei­xos que es pas­sen la vida pro­cla­mant que cal par­lar d’allò que interessa a la gent han estat incapaços de cen­trar aquesta cam­pa­nya elec­to­ral en les qüesti­ons que real­ment afec­ten els votants. Els dis­cur­sos dels can­di­dats a les alcal­dies han que­dat col­gats sota una allau de decla­ra­ci­ons genèriques dels líders dels par­tits, que han vol­gut con­ver­tir les muni­ci­pals en un nou ple­bis­cit par­ti­dista. A Espa­nya, el PP ha forçat el PSOE a entrar en un debat en clau de primàries. Les elec­ci­ons gene­rals s’han de cele­brar, si es com­pleix el calen­dari, el març de l’any vinent. Mari­ano Rajoy i José Luis Rodríguez Zapa­tero han acon­se­guit per­ver­tir el sen­tit d’aquesta cita amb les urnes inten­tant con­ver­tir-la en un termòmetre de suport o càstig a la política del govern soci­a­lista.

A Cata­lu­nya els par­tits polítics tam­poc no han pogut evi­tar el com­bat que ha con­ver­tit la cam­pa­nya en una revàlida de les dar­re­res elec­ci­ons al Par­la­ment. També aquí els can­di­dats muni­ci­pals han inten­tat fer arri­bar als elec­tors els seus mis­sat­ges sense sor­tir-se’n del tot. La dialèctica tri­par­tit-opo­sició s’ha impo­sat con­tra la lògica local.

El pro­blema que pot impli­car aquesta manera d’enten­dre la política muni­ci­pal pot que­dar ben evi­dent en l’índex d’abs­tenció. Segons les xifres que fan ser­vir els prin­ci­pals par­tits, a Bar­ce­lona, per exem­ple, la par­ti­ci­pació podria no arri­bar al 50 per cent. Al mateix temps, les enques­tes també han detec­tat un nom­bre d’inde­ci­sos impor­tant.

Si aques­tes pre­vi­si­ons es com­plei­xen, els diri­gents i res­pon­sa­bles dels par­tits, a Cata­lu­nya i a Espa­nya, hau­rien d’enten­dre d’una vegada que no poden reduir la política a una guerra des­bo­cada de decla­ra­ci­ons. En aques­tes elec­ci­ons les for­ces que aspi­ren a gover­nar als ajun­ta­ments hau­rien d’haver cen­trat tota l’atenció a defi­nir bé les alter­na­ti­ves que pro­po­sen. És abso­lu­ta­ment increïble que encara en la dar­rera jor­nada elec­to­ral ETA i la il·lega­lit­zació de l’esquerra abert­zale s’hagin situat al cen­tre del debat polític a Espa­nya. No és estrany que es detecti entre els votants fatiga i indi­ferència. Tant de bo que no es com­plei­xin les pre­vi­si­ons més pes­si­mis­tes. Perquè és impre­vi­si­ble que els par­tits rec­ti­fi­quin.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.