Som 10 milions
Un bar de pel·lícula
Entro un divendres a la tarda al bar Canaletas d’Igualada. Un grup de senyores xerra animadament en una taula en un dels racons de l’establiment mentre dos amics arreglen el món a la barra amb una cervesa a la mà. Una cambrera aprofita per fer feina darrere de la barra. Però, en realitat, poc ens importa el que passa en aquest bar, perquè el que hem vingut a buscar és el seu atractiu com a escenari de rodatges de ficció i publicitat. Des que una producció alemanya s’hi va fixar, han estat desenes les produccions que han fet servir aquest establiment com a escenari. Observant-lo amb una mirada cinèfila, és fàcil imaginar-se mil i una històries. Una barra llarguíssima, unes taules que semblen un diner en plena Ruta 66.
Quan entrem al Canaletas, tenim la sensació de viatjar en el temps. Les seves dimensions ens recorden que, quan va obrir a mitjans del segle XX, per davant passava tot el trànsit que circulava entre Barcelona i Madrid, a l’antiga N-II. Sense autovies, el camí es feia més llarg i s’agraïa fer una parada en llocs com aquest, amb molt d’espai, cafè i una generosa brasa per continuar camí amb energies renovades. Als anys noranta, va obrir l’autovia i el client va passar a ser eminentment local.
Sigui com sigui, haver mantingut l’establiment sense gaires canvis hi ha sumat atractiu com a escenari de rodatges. L’any 2012, Isabel Coixet va rodar aquí Ayer no termina nunca, que també inclou altres localitzacions a l’entorn d’Igualada. La directora deia llavors que “Igualada té llocs com el Canaletas que s’han conservat en el temps, cosa que a Barcelona no trobes”. Coixet hi afegia que a la capital de l’Anoia havia trobat la possibilitat de tenir molts espais per rodar a prop i que això havia estat determinant per escollir Igualada, amb espais com ara el cementiri nou d’Enric Miralles.
L’any 2018, el Canaletas va ser escenari del rodatge de la sèrie de Netflix Hache, amb una trama que girava al voltant de la droga a la Barcelona dels anys seixanta. Tant l’interior com l’exterior del bar van servir per transportar els espectadors a l’època. Aquesta virtut de l’establiment també s’ha explotat en l’àmbit publicitari. El rodatge d’un espot d’un medicament per al mercat nord-americà va convertir el Canaletas en un típic diner dels anys cinquanta, amb rètol inclòs i un munt de cotxes clàssics a l’aparcament. La darrera producció cinematogràfica a fer parada al bar igualadí ha estat Estación Rocafort, que inclou una escena nocturna en aquest establiment.
Més recentment, el rodatge d’un espot va portar fins aquest establiment l’actor Antonio Banderas. Malgrat la brevetat de la visita, la seva presència va generar una gran expectació. L’antiga N-II és avui una cèntrica artèria del nord de la ciutat. Per això les mirades curioses sempre s’aturen al costat del Canaletas quan el seu entorn s’omple de focus i càmeres. Escenes que fan immortal un bar que ha viscut el batec de la ciutat durant el darrer segle.