Articles

Puja aquí

Esquerres de tot color

En un exer­cici fran­ca­ment impres­si­o­nant de superació de si mateix, Zapa­tero va anar a la molt pres­ti­gi­osa Uni­ver­si­tat de Colum­bia i va expli­car a la bona gent que va tenir el coratge d'anar a escol­tar-lo que abai­xar els impos­tos és d'esquer­res però apu­jar-los també, segons les cir­cumstàncies. El pen­sa­ment econòmic del pre­si­dent espa­nyol és d'una sen­zi­llesa que des­arma: si hi ha bonança econòmica (ni que sigui només apa­rent) i les arques públi­ques estan rao­na­ble­ment ple­nes, és el moment d'abai­xar els impos­tos i que­dar com un senyor amb el popu­latxo. Si hi ha crisi i els comp­tes de l'estat no sur­ten, doncs s'apu­gen i lles­tos: al cap i a la fi, i com deia l'eslògan, Hisenda som tots. En qual­se­vol cas, tant una cosa com l'altra són indis­tin­ta­ment d'esquer­res, a con­dició que les dugui a terme l'exe­cu­tiu espa­nyol.

A la con­ferència també hi era pre­sent el premi Nobel d'eco­no­mia Joseph E. Sti­glitz: no ha trans­cen­dit quina opinió li van merèixer els plan­te­ja­ments de Zapa­tero, però és pro­ba­ble que lamentés tenir ore­lles per haver de sen­tir coses com aquesta.

En qual­se­vol cas, el fas­ci­nant Zapa­tero es troba cada vegada més a prop de Bet­tino Craxi, quan se li va pre­gun­tar què era per ell el soci­a­lisme i va res­pon­dre allò de “soci­a­lisme és el que fem els soci­a­lis­tes”. És clar que això Craxi ho va dir abans d'haver de sor­tir d'Itàlia per cames, fugint de la justícia. Tam­poc no som lluny del clàssic de Groucho Marx: “Aquests són els meus prin­ci­pis; si no li agra­den, en tinc uns altres”. És una cita molt suada, ja ho sé, però és que el cinisme de Zapa­tero supera la ima­gi­nació de qual­se­vol humo­rista.

Uns altres que també tenen un pro­blema amb la defi­nició del que és i no és d'esquer­res són els dos sin­di­cats espa­nyols majo­ri­ta­ris. Què és més d'esquer­res, es pre­gun­ten ansi­o­sos, uns ser­veis mínims que per­me­tin al per­so­nal cobrir les seves neces­si­tats bàsiques o els piquets dub­to­sa­ment infor­ma­tius que pre­ci­sa­ment es dedi­quen a impe­dir-ho? És d'esquer­res con­vo­car una vaga gene­ral quan governa el PSOE? I si la vaga té una incidència mínima (posem entre un trenta i un qua­ranta per cent), amb quina cara d'esquer­res allar­ga­ran la mà per embut­xa­car-se els volu­mi­no­sos ajuts gover­na­men­tals que per­me­ten la sub­sistència dels sin­di­cats en qüestió? Vet aquí els inter­ro­gants ontològics als quals s'enfron­ten aquests dies les cri­a­tu­res ano­me­na­des Cándido Méndez i Igna­cio Fernández Toxo.

Temps con­fu­sos i difícils, en què ni tan sols les for­ces vives de les esquer­res hispàniques encer­ten a con­cre­tar què és ser d'esquer­res i fer coses d'esquer­res. Ser o no ser, vet aquí el dilema. Quan fins i tot María Dolo­res de Cos­pe­dal ha cla­mat que el PP és el par­tit dels tre­ba­lla­dors, ja es veu que el desor­dre és notori. Rajoy, líder de la pro­gres­sia? Que bai­xin Lenin, Trotski i Mao i ho vegin.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.